sourze.se

Invandrare utanför politiken

Vi lever i ett land med enparti-mentaliteten i ett flerparti-system. För att kunna bli accepterade i samhället måste vi:

Ofta kan vi läsa eller höra i medierna att invandrare inte är intresserade av politiken. Jag är själv invandrare och tycker att det stämmer ganska bra. Många av oss lever fysiskt i Sverige, men själsligt befinner vi oss i våra hemländer, det vill säga vår egen kultur och vårt bostadsområde. Varför är invandrare en stor del av dem ointresserade av politiken?

Ett exempel från före detta Jugoslavien. Tusentals flyktingar har fått stanna i Sverige av humanitära skäl. Jag tycker att skälet var fel. I Jugoslavien var det varken jordbävningar eller översvämningar. Människor kom inte hit av humanitära skäl och borde inte ha fått stanna av de skälen. Där var det krig, det vill säga politiken förde människorna till Sverige. Och därför borde de ha fått stanna av politiska skäl.

Idag måste många utbilda sig för att bli politiker. Men invandrare har blivit skolade av livet, ekonomiska sanktioner, krig, korruption, diktatur och många års väntan på flyktingförläggningar.

Även om invandrare är passiva i det politiska livet, så vet jag att invandrare är väldig bra politiker. Idag är vissa politiker nöjda med invandrarnas passivitet. Tydligen har de invandrare en stark temperament och ofta hade sagt det politikerna inte vill höra.

Om jag tycker att invandrare är bra politiker, varför är de så ointresserade då?

Nästan alla invandrare som kommer till Sverige kommer hit från ickedemokratiska länder. Och i början är alla lyckliga över att ha fått en chans att få leva i ett demokratiskt land. Vi är tvungna att studera svensk demokrati, kultur och mentalitet. Och de flesta kommer fram till följande slutsats: vi lever i ett land med enparti mentaliteten i ett flerparti system.

För att kunna bli accepterade i samhället måste vi:
I tankarna vara KOMMUNISTER. Alla är lika värda, skattebetalare som kriminella. Varje person ska få efter sitt behov, inte efter förtjänst eller arbete. Det är därför kriminella oftast har större behov än skattebetalare.

När vi talar förväntas vi tala som SOCIALDEMOKRATERNA. Solidaritet och arbete. Eller vem bryr sig om att du är arbetslös de senaste femton åren?

När vi promenerar genom skogen, måste vi vara MILJÖPARTISTER. Alla pratar om den vackra svenska naturen. Ju mer vi pratar desto fler arter dör ut.

Det är kanske lättare att få svenska vänner om man är med i KRISTDEMOKRATERNA. Om inte varje dag, i alla fall på söndagar klockan elva i rytmen av de gamla traditionerna och ceremonierna. Långt ifrån vårt vardagsliv.

Alla förväntar sig att vi i hjärtat ska vara MODERATER. Älska kapitalism, exploatering, älska landet och pengar. Älska friheten i ett klassamhälle.

Och splittringen inom oss håller invandrare borta från politiken.

Hurdana är vi invandrare egentligen? Jag tycker att vi är precis som alla andra svenskar i sina hjärtan: Vi älskar Sverige... Vi älskar pengar...!


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2001 13:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: