sourze.se
Artikelbild

Hur domarna avgör matcherna

Skrev denna artikel för att upplysa vissa personer i Svenska hockeyförbundet om hur synen på domarna är.

Jag är en hockeyälskande 20-årig kille som har några funderingar och åsikter om domarstandarden i dagens elithockey.

Jag har varit på nästan 10 matcher i årets elitserie och det jag blir mycket fundersam över är att domarna i de flesta av dessa matcher hade en väldigt ojämn nivå i bedömningarna och även i vissa fall inte alls hängde med.

Jag har bland annat sett Roger Öberg 2 gånger och Robert Lathi 2 gånger och dessa två har väldigt svårt att hålla en match på en jämn nivå och som jag tycker inte håller elitserieklass men det är min åsikt.

Bland annat så såg jag matchen mellan Björklöven och Luleå då Robert Lathi var domare, ibland tog han utvisning för slashingar som förekommer 15-20 gånger per byte jag säger inte att det inte var utvisning om man kollar i regelboken men då måste man döma för allt liknande och det fungerar inte heller. Sedan i ett annat läge 5 minuter senare blir en spelare fastkållen i 10-15 sekunder utan någon reaktion från domare Lathi.

Fast det som man som publik ogillar mest är de kompensationsutvisningar som de flesta domare använder sig av antingen för de själv känt att de gjort fel eller att de inte kan stå emot publikens burop. Men man ska till domarnas försvar säga att det går väldigt fort i dagens ishockey och det går inte att hänga med på allt, då kommer ett förslag på tvådomarsystem fram i mina tankar men även proffsdomare tror jag skulle gagna sporten i sig.

En annan sak jag har väldigt svårt att förstå är att domarna ALLTID hålls bakom ryggen av de domarbasar som finns. Det tycker jag också att man till viss del ska göra för all kritik är inte befogad men man måste kunna ha självkritik och intern kritik för att kunna utvecklas som människa och som domare.

Jag är inte perfekt och kan allt men det jag ser är att sporten inte tjänar på denna ojämna standard. Skulle vara mycket tacksam för svar på dessa funderingar. Vill även att detta brev inte ska ses som en anklagan för det är inte min tanke jag vill förbättra möjligheterna för en rättvis elitserie och en utveckling av sporten.


Om författaren

Författare:
Urban Sehlin

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2001 13:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: