sourze.se
Artikelbild

Har jag blivit orättvist behandlad?

Jag, Teres Kirpikli, skall berätta för dig om hur jag har blivit behandlad som invandrare. Jag lyfter fram negativa sidor.

Jag blir alltid ledsen och tänker ofta på hur elaka människor det finns i samhället. Men det finns underbara människor också och det får man absolut inte glömma bort.

Jag har bara tagit upp några fall, som sagt listan är lång. Du får som läsare ha egna uppfattningar och slutsatsen kan du dra själv.

Jag vill ändå att du skall sätta dig in i situationen och känna efter! Hur är jag som person och hur jag behandlar andra med utländsk bakgrund. Behandlar jag andra så som jag själv vill bli behandlad?

Fördomar
Har du hört det där om att invandrarna bara begår de största brotten? Visste du om att invandrarföräldrarna skickar sina barn till skolan utan frukost? Är det sant att alla invandrare kallar svenska tjejer för horor? Blir man som invandrare diskriminerad ute i det svenska samhället?

Nej, mina vänner. Man skall inte dra alla över en kant. Det finns inget värre än folk med fördomar. Hur kan man ha mage att föra löst prat vidare? Vi människor tar aldrig reda på sanningen. Det är vi för lata för. Låt mig ge er exempel på det verkliga livet som invandrarna utsätts för.

Butik
För några år sedan var jag och min man i en butik i Skövde. Vi ville köpa en hårklippningsmaskin. Jag, Teres, gick fram till en kvinna och bad henne om hjälp. Hon öppnade skåpet, tog fram hårmaskinen och sade följande:
"Jag lämnar den här maskinen på kassa nummer 3". Det är okej sade jag och min man till kvinnan. Det var väl inget konstigt med det?

Efter några minuter ser vi samma kvinna vid skåpet med två andra personer som hon inte kände. De frågade henne också om hjälp. Kvinnan tar fram samma hårklippningsmaskin och lämnar över det till paret. De behövde naturligtvis inte lösa ut maskinen på någon kassa inte. Nej, det var inga invandrare och inga tjuvar heller.

Min man fyllde vagnen med mycket varor och sade följande till mig:
- Be kvinnan att hon kör fram vagnen också till kassa nummer 3.

Jag blev mycket besviken och upprörd på hur hon behandlade oss. Jag ringde chefen och berättade hur det hela hade gått till. Hur kvinnan behandlade oss som om vi vore tjuvar. Hur skulle du agera om du bemöttes på samma sätt som mig och min man? Skulle du ha känt dig orättvist behandlat? Det tror i alla fall jag.

Arbete
Detta hände för några år sedan. Det började med att min man läste platsjournalen och fann ett intressant arbete. Min man ringde för att söka jobbet. Mannen som min man talade med sade att platsen var tillsatt och slängde samtidigt luren på.

Jag blev arg. Innan en halvtimma hade gått ringde jag på samma annons och dessutom pratade exakt med samma människa som min man. Inte sa han att platsen var tillsatt och inte heller slängde mannen på luren. Vi pratade länge, mot mig var han mycket trevlig. Mannen bad mig återkomma efter en vecka. Både jag och min man blev förvånade över mannens sätt. Kan det ha varit så att mannen var emot invandrarkillar? Eller vad skall man tro!

Invandrare begår brott. Men, gör alla det?
Säkert begår många invandrare brott, men för det ska man inte tro att varenda invandrare är kriminell. Så bara för man är invandrare så betyder inte det att man är kriminell, för alla svenskar är väl inga tjuvar eller kriminella?

Socialbidragstagare
Sen finns det dom som tycker att de betalar skatt som sedan går till arbetslösa invandrare som i sin tur köper fina kläder och fina bilar på svenskarnas bekostnad. Nej, nej ,nej. Detta är också fördomar. Ni vet väl att den som är arbetslös och lever på socialbidrag inte får ha någon bil enligt socialtjänstlagen?

Ja, och det är riktigt att invandrare köper fina kläder. Oftast köps dessa kläder på rea. De flesta invandrare dricker inte och då får man lite pengar över. Men man lär sig att slösa pengar efter sin egen plånbok. Har jag mycket pengar, då kan jag också köpa mer kläder. Har jag inga pengar då måste jag begränsa mig. Det är väl rimligt att resonera så? Detta gäller också invandrare.

Men vi får heller inte glömma att det finns invandrare som faktiskt jobbar och har egna företag. De är väl de som syns med fina kläder och fina bilar. Dessa invandrare betalar väl också skatt till landet?

Kosmetik
En kosmetikavdelning i Skövde har nekat mig att lämna tillbaka en oöppnat förpackning hårfärg. Jag hade av misstag köpt fel färg och ville därför byta redan dagen efter köpet.

Försäljaren ville absolut inte byta. Kosmetik kan man inte lämna tillbaka, sade kvinnan. Det spelar ingen roll att du inte öppnat förpackningen sa kvinnan till mig. Att du har ett kvitto betyder inte att du får lämna tillbaks varan. Jag blev ledsen och gick därför därifrån. Tänkte inte mer på det.

Två månader senare var jag inne i butiken. Konstigt nog var det samma person som stod på kassan. Kan ni tänka er vad jag får höra? En kvinna som vill lämna tillbaks något. Tror ni att det intresserade mig och att jag flyttade mig närmare kassan så att jag kunde höra diskussionen? Vad är det då jag får höra? Jo, en svensk kvinna ville lämna tillbaks en mascara som hon haft i en vecka. Hon hade kommit fram till att hon inte tålde mascaran. Försäljaren sa att det gick bra att lämna tillbaks mascaran. Hon fick skriva sitt namn på kvittot och därefter lämnade kvinnan tillbaks mascaran.

Är detta diskriminering?


Om författaren

Författare:
Teres Kirpikli

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2001 13:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: