sourze.se

Naken - en rolig svensk film

Det här är ett bidrag i Sourze tävling med Göteborgs filmfestival, "Du ska va recensent". Bästa recensionen vinner en dator när festivalen är över.

Wow! Jag börjar fatta filmfestivalens charm. Detta med att slinka in och se en film, nästan när som helst på dygnet och låta sig uppfyllas med den ena överraskande godbiten efter den andra.

Jag är i krokarna, ute på Hisingen, nära den gamla fina biografen Aftonstjärnan. Borde göra annat, men nä jag kan nog unna mej ett litet biobesök. Filmen "Naken" börjar ju precis nu!

Jag måste i ärlighetens namn säga att detta var inte en film som jag tänkt så mycket på, inte så högt prioriterad men det råkade nu passa bra, med tid och plats.

Utan några större förväntningar kommer jag alltså dit. "Slappefilm" var min tanke, hm... den är nog ganska töntig. Skulle säkert passa min son bättre att se med sina kompisar. Kan det bli så mycket film av en naken snubbe springande runt en och en halv timme?

Vi är inte många som kommit hit till denna visning. Jag brer ut mej och lutar mej tillbaks på bästa plats. Känner strax igen huvudpersonen Anders som spelas av Henrik Norberg. Han har jag sett i "Vänner och fiender".

Det blir lite som att kika in genom nyckelhålet, spännande kul att som tjej få inblick i en svensexa. Det är inte någon film med större djup, och det gör den heller inget anspråk på att vara. Men vist finns det handling, och humor, massor av humor. Jag skrattade stundtals så att tårarna trillade. Det är fart, spänning och en massa känslor i denna film.

Handlingen om man ska berätta något om den utan att avslöja för mycket, är att vi får följa Anders, på väg att gifta sig med sin Maria. En våldsam svensexa, och ett uppvaknande för Anders, naken i en hiss med en kondom i rumpan. Han har det inte lätt, springande naken i Stockholm, i försök att hinna fram i tid till sitt eget bröllop. Svårt att beskriva kort, denna film för den innehåller endå så mycket olika saker. Han snor kläder, lurar till sig en polisbil, åker med i en djurtransport, stjäl pengar från barn, kidnappas av ett gäng farliga psykopater på rymmen. Ja, så har vi även kompisen Pierre som själv vill ha Maria och därför sätter käppar i hjulen.

Nä, se den, bara gå och se den själv! Den är kul!

Den är skriven och regisserat av bröderna Torkel och Mårten Knutsson. Det är deras debutfilm och dom har skaffat fram pengar att göra den från vänner och bekanta. De har lyckats göra en stjärnspäckad lågbudgetfilm. 250 000 kronor var budgeten.

Nästan 100 människor medverkar i filmen. Här syns många kända ansikten. För att nämna några; Lisa Kock, som Maria, Viktoria Silverstedt, Dan Malmer, Martin Forsström, Anna Hjärphammar, Magnus Blomberg, Emil Forselius, Pontus Platin, Felix Herngren, han är Papi Roul, Ingele Salin, Pontus Gårdinger, Anders Timell, Stig Engström, Lina Perned, Plura Jonsson, Figge Norling, Simon Northon, Gösta Engström, Jesper Salen, Tuva Novotny, Lars G Holmström, Agnieszka Koson, Torsten Wahlund, Calle Marthin, Peter Siepen, Lisa Fabre, Isabel Munshi, Estell Milbourne, Sabina Lindgren, Ulf Jonsson, Pontus Gårdinger, Martin Björk, Therese Malmer, Kelly Tainton, Micke Dubois. Och många, många fler var dom som var med. Något av det fantastiska i denna produktion är att alla skådespelarna har satsat sin lön i produktionen. Hur stor del de får tillbaka beror på hur filmen går på biograferna. Filmen är 1 timme och 39 minuter lång.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2001 10:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: