sourze.se

Nå källan! Gå mot strömmen!

Att Jantelagen uppfanns i Danmark och utvecklades i Sverige är väl oss allom känt.

Men det finns många destruktiva företeelser som används av så kallade makthavare i dagens vilsegångna, övermateriella samhällsstruktur för att tysta ner sanningar och förlöjliga de sanningssägande.

Ordet rättshaverist används i dag ofta av makthavare som ett tillhygge på människor som vågar opponera sig och protestera mot orättvisor.

Makthavaren ger ordet en negativ klang och menar att de protesterande visar upp ett neurotiskt beteende. Beteckningar som paranoja egotrippade människor, paranoid psykos med mera används. Detta är sadistiskt och av stor ondska. Ett förkvävande av sanning och rättvisa.

Det är dessutom demokrati-raserande, som leder samhället in i en tillbakagång och stagnation. Kaos, ångest och bitterhet uppstår, som i sin tur är demoraliserande för samhället.

Att moraliskt modiga, upprättstående människor ska förlöjligas och förföljas på detta sätt är mycket kränkande. Den ensame rättssökande har inte en chans mot detta negativa maktmaskineri, som byggt och som sett till att ha "höga massiva stängsel" omkring sig.

Makt är att tjäna och det borde vara att serva. På den som hamnar i ansvarsställning vilar ett ansvar, att våga ta ställning och protestera, men även lyssna på kritik om något förvänds och är fel i samhället. Detta gäller alla yrkesområden.

Vårt land Sverige har en svaghet att alltför lätt stoppa sanningar under mattan till exempel den humana omvårdnaden som åldringsvården, rättsväsendet och sjukvården, i stället för en sund konfrontation som måste till för en frisk känslomiljö och utveckling.

Denna filosofi måste tas upp till ytan.

Varför inte anlagstesta barnen direkt i skolan, så man ser vart deras begåvning lutar, för att undvika mobbning i allra möjligaste mån.

Målet bör vara rätt man på rätt plats i livet. Man undviker kanske många självhävdande människor, som hamnat på fel maktstolar och i sin iver att få ett värde tystar ner allt och alla omkring sig.

Det är väl i sanningens namn att haverera.


Om författaren

Författare:
Kurt Järnberg

Om artikeln

Publicerad: 30 jan 2001 16:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: