sourze.se

Lär med livet som insats!

Vart är Sverige på väg? Vad är det som håller på att hända i vårt land? Och, antagligen den största frågan: Kan vi förhindra det?

Nicola Vasmatzis, 16 år, är bara en av alla de människor som blivit offer för den ökade kriminaliteten i Sverige. Mordet i Bromma fick mycket uppmärksamhet, bland annat för att det skedde i en skola, vilket automatiskt drar mina tankar till den 20 April 1999, då 25 ungdomar och lärare sköts till döds av 2 skolkamrater på gymnasieskolan Columbine i USA.

Är det så det ska bli i Sverige till slut?

Det har talats mycket om motivet för mordet i Bromma. Dels att det gällde en skuld som skulle indrivas men också att det egentligen var Nicolas äldre bror de var ute efter. I vilket fall som helst är det fel att unga människor ska växa upp i dessa omständigheter. Föräldrar kommer snart inte att våga skicka sina barn till skolan, det som en gång ansågs som det bästa och säkraste. Man vill ju inte lära med livet som insats!

Brandkatastrofen i Göteborg 1998 är ytterligare ett exempel på en händelse som absolut inte fick hända. Dessa killar mördade inte med berått mod, men det dog trots allt 63 människor som hade hela livet framför sig. Det var tusentals människor som sörjde för sin familj och sina vänner, däribland jag själv. Kunde de inte ha tänkt innan det var försent? Kunde de inte inse att elden kunde sprida sig?

Många ungdomar går beväpnade idag. Pistoler, knivar, tårgas och andra tillhyggen - VARFÖR???
- För att skydda mig ifall att något händer, svarar de oftast.

Ska det verkligen behövas? Kan ungdomar inte lösa problem genom kommunikation, eller i värsta fall med nävarna som de gjorde förr? Hur ska detta egentligen sluta?

Frågorna är många och jag är rädd för att jag inte heller har något svar, men jag vet att det måste ske en förändring och den måste ske snart!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2001 17:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: