sourze.se

Balkan del 3

Johan Lundberg har under förvintern 2000 befunnit sig på södra Balkan. Läs hans samlade nyhetsmail på Sourze.

Skopje, Makedonien, onsdag 6 december.

Ett tusental studenter protesterade idag i centrala Skopje. Anledningen är missnöje med mat- och boendeförhållanden. Studentlägenheterna hyrs ut till priser som studenterna inte klarar av och matförhållandena är miserabla. Samma rätt serveras varje dag.

I Makedonien får alla studenter som har ett medelbetyg bättre än 7.5 på en tiogradig skala 50 DEM i måndaden att leva på. En lägenhet kostar 100 DEM per månad, till det kommer utgifter för matkuponger och litteratur. Om man inte har ett medelbetyg på mer än 8.15 tillkommer dessutom en kostnad för studierna på 2 000 DEM om året.

De 10 procent bästa "så kallade bästa", säger Edmond, en datastuderande jag talar med, med ett medelbetyg på över 9.0, "eller med goda kontakter" Edmonds ord igen, får 500 DEM i månaden.

En tjej jag pratar med berättar att de bor 20 personer på samma plan och delar på två toaletter och en dusch. Varmvatten finns det inte förrän efter klockan nio på morgonen.

Protesterna var helt fredliga och deltagarna var vid gott mod trots missnöjet. Polisen var väl representerad, men stod lugnt vid sidan och såg på.

Flera studenter som såg mig springa omkring med micken i ena handen och kameran i andra, bad mig följa med dem hem och se hur illa ställt de har det, så imorgon hoppas jag kunna rapportera mer utförligt om deras boendesituation.

Igår skrev jag att jag skulle vidare till Pristina idag, men när jag kom fram till busscentralen strax före tolv, i tron om att bussen gick varje timme, sa man mig att nästa buss inte gick förrän tre, och den skippade jag till förmån för studentprotesterna.

Så Kosova får vänta till imorrn.

Taxichauffören som tog mig till centralen hade bott i Göteborg i två år och berättad på knagglig svenska att hans systrar fortfarande bor där. Han verkade inte särskilt nöjd med situationen i Makedonien, utan ville gärna tillbaka. Mer hann vi inte prata innan resan var slut.


Om författaren

Författare:
Johan Lundberg

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2001 13:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: