sourze.se

Balkan del 1

Johan Lundberg har under förvintern 2000 befunnit sig på södra Balkan. Läs hans samlade nyhetsmail på Sourze.

Skopje, Makedonien, måndag 4 december

Efter en något försenad flygtur via Gatwick, London, över ett solupplyst alplandskap och en sväng över Bulgarien, mötte oss en minst sagt tillmötesgående kår taxichaufförer som promt ville att vi skulle åka i just deras bil till just deras pris. Men vi avvärjde snällt och sade att vi hade skjuts som skulle komma jättesnart.

- Jodå, de kommer och hämtar oss, och nej tack vi vill inte till nåt hotell, men tack ändå.

Skjutsen dröjde och när vi till slut hade lärt känna större delen av Skopje Airports taximarknadsutövare och just skulle bestämma vilken vi skulle ta, kom skjutsen till slut.

Alltför snart visade det sig varför de på telefon utlovade tjugo minuterna blivit en dryg timme. Ed, som fällt löftet, var nämligen "inte sa van vid DEN HÄR bilen". Att han inte var sa van vid bilar överhuvudtaget var emellertid omöjligt att ta miste på. Behöver jag säga att det inte fanns säkerhetsbälte?

Uppenbarligen klarade vi oss i alla fall, men det var på håret ett par gånger. Framförallt när Ed skulle utföra någonting annat under körningen blev det kritiskt. Vid åtminstone två tillfällen var vi på väg av vägen för egen maskin, och en gång var vi centimetrar från att smälla med en stillastående bil. Varje gång telefonen ringde hoppade jag och Alvaro av rädsla och när det blev imma på rutan var Alvaro snabb att ta kommandot över fläktsystemet.

Men som sagt, vi klarade oss, och klagar inte över det.

Lukten, dimman och fukten som välkomnade oss innan taxichaufförerna hann fram påminde mycket om den i Beijing, riktigt var det är har jag inte kommit underfund med än, men en rimlig gissning så här långt är kolen. Den som väntar får se.

Landskapet så som vi såg det från luften var magnifikt. Kalla svarta berg, av vilka några bär vita mössor, gömmer öppna vidder av odlad mark.

Har inte bestämt mig för när jag beger mig till Pristina än. FN-bussen går två gånger om dagen, och de lokala varje timme. Resan som är 87 km tar två-tre timmar säger de. Andra tänkbara resmål kring jul eller nyår, eller bara för en helg är Sofia, 220km eller Thessaloniki, 250km.

Så länge jag är i Skopje har jag tillgång till e-post, i Pristina får vi se.


Om författaren

Författare:
Johan Lundberg

Om artikeln

Publicerad: 12 jan 2001 14:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: