Snart spelar du poker!

Showing page 2 of 2: 1  2
Inlägg #21: Postat: 2006-02-15 20:11:00
Janne B
Jag minns lite luddigt en debatt för ca 5 år sedan om att vi hade en betydande import av åsnekött...men ingen hade någonsin ätit något sådant. Gick ej att köpa i köttdiskarna. Allt gick tydligen direkt till restaurangerna, bakvägen..
Inlägg #22: Postat: 2006-02-15 20:14:00
Janne B
20 Jag är nog i detta avseende en fullständigt blåägd person. "Kvinnaböske" Hans ? tog visst med sig hundar till himmelen.
Inlägg #23: Postat: 2006-02-15 20:35:00
steno
Personligen har jag svårt för kalkonfärs och kalkonkorv
Inlägg #24: Postat: 2006-02-15 20:38:00
Janne B
Jag också av okänd orsak. För att inte tala om kalkonfilmer.
Inlägg #25: Postat: 2006-02-15 21:14:00
GunnarL
Det var faktiskt så på 1700-talet och förmodligen även tidigare att folk hellre svalt ihjäl än åt hästkött. Jag trodde länge att det hade någon religiös bakgrund men så är tydligen inte fallet. I så fall från hednatid.
Inlägg #26: Postat: 2006-02-15 21:18:00
GunnarL
Jag jobbade på 70-talet inom livsmedelsindustrin Scan, där vi hade tillgång till personalköp till rabatterat pris. Oxfilé låg runt 40 kr per kilo. Hästfilé däremot var en vara som inte hade prisjusterats på många år eftersom ingen nånsin köpte det, utan där låg priset kvar runt 10 kr/kg. En dam upptäckte detta och åt förnämligt kött till ett pris som var lägre än vanligt sidfläsk.
Inlägg #27: Postat: 2006-02-15 21:56:00
steno
Jag tror att sk tattare var med på något sätt. Att det var de som slaktade hästar och gjorde korv på dem
Inlägg #28: Postat: 2006-02-15 22:08:00
Janne B
27 steno/ NU är vi ute på djupa vatten. Eftersom tattare på oklara grunder var föraktade för annat, så kunde de också slakta hästar. Man förväntade sig inte bättre av dem. /Judar fick ju syssla med räntor eftersom de ändå var så syndfulla??/ Sunny nämner långt upp här begreppet Rackare. Jag tror att det var en gemensam beteckning på bödlar och hästslaktare. Minns inte varifrån jag fått detta.
Inlägg #29: Postat: 2006-02-15 22:14:00
Janne B
På tal om bödlar så hade vi en Galgbacke hemma i min socken utanför Falköping. Ordet gav rysningar i ryggen på en tioåring. Det var långt ut i skogen.Så jag frågade pappa läraren om varför Galgen hade stått där. Efter lite funderande så sa han att precis vid denna backe så möttes tre kyrksocknar, så de hade en gemensam avrättningsplats. Jag trodde nog att backen använts för 10 år sedan så där. Men det var nog 100 år sedan!
Inlägg #30: Postat: 2006-02-15 23:25:00
Sunny
Gunnar: Märta Helena Årstafrun levde från mitten av 1700 talet till 1840: ett långt liv o hon propagerade för hästkött men hade inte så stor framgång. Som du säger: folk svalt heller. Hästar grävdes ner.
Inlägg #31: Postat: 2006-02-15 23:30:00
Sunny
Rackare tycks ha varit ett samlingsnamn för bödel o hästslaktare? O Rackare blev benådade brottslingar som tvingades ta jobbet eller dö själva. O många av dem hörde till det vi kallar tattare: de resande som medellösa drog runt vägarna.
Men i våra dagar tar man nog hand om det allra mesta härtköttet? Liksom åsnekött misstänker jag att det finns i olika maträtter.
Inlägg #32: Postat: 2006-02-15 23:32:00
Sunny
Steno: Ja i sådana rätter kan man nog fina både åsna o häst?
Men kalkon är väl gott????
Inlägg #33: Postat: 2006-02-16 08:26:00
steno
Kalkon ja, hel kalkon som man skär i tunna skivor med god sås. Färs och korv misstror jag
Inlägg #34: Postat: 2006-02-17 00:54:00
Sunny
Jag misstror ALL korv!
Inlägg #35: Postat: 2006-02-17 11:11:00
Janne B
Min morfar berättade om en slaktare som låg på sitt yttersta.Han hade de kära samlade omkring sig. Nu skulle han säga det sista till dem. Då viskade han ut i rummet:"ÄT aldrig korv". Enligt min morfar alltså.
Showing page 2 of 2: 1  2
Laddar...