sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Pet Shop Boys levererar extra - extra av allt

Pet Shop Boys Europaturné tog killarna tidigare i veckan till Stockholm och ett fullsatt Avicii Arena. Killarna levererade och undertecknad anser showen vara den bästa han har sett med dem.

Konsert
Pet Shop Boys: Dreamworld – Greatest Hits Live Tour
Avicii Arena, Stockholm 15/6-2022
Fullsatt. C:a 10 000 

Brittiska syntduon Pet Shop Boys med medlemmarna, sångaren Neil Tennant och keyboardisten Chris Lowe har sedan tidigt 1980-tal envetet fortsatt leverera hits. Även om deras episka bombastiska hits uteblivit på senare tid så har deras fanbase varit dem trogen. Det var rätt intressant när jag under konserten spanade in publiken runtomkring mig och gjorde upptäckten att flertalet som kommit dit var i samma ålder som jag själv. Det är tydligt att de flesta, liksom jag, upptäckte bandet i mitten av 1980-talet då gruppen fick sin första hit – West End Girls. Liksom gruppens fans har åldrats, har även bandet åldrats, även om musiken fortfarande är toppmodern. Det är rätt mindblowing när man kommer till insikten att Tennant faktiskt fyller 68 i nästa månad och Lowe 63 i oktober. Trots Tennants ålder, ålder är ju bara en siffra, slogs jag direkt under konserten av att han aldrig sjungit bättre än just nu, att åldern gett hans röst en utsökt patina. Bandets kontinuitet har vidare betytt mycket för deras trogna fans och bidragit till att skapa en nostalgisk känsla och aura kring gruppen, som troget genom sin karriär hållit hårt på sin integritet och som kontrollerar sin karriär minutiöst.

PSB, som de i folkmun kallas för, körde stenhårt igång med publikfavoriterna Suburbia och Can You Forgive Her, den senare i en skön ny musikalisk tappning. Det dröjde sedan inte heller länge innan den sittande parkettpubliken reste sig och dansade till musiken. Inledningsvis var det bara Tennant och Lowe på den minimalistiska scenen med den häftiga och innovativa digitala bakgrunden, tills några kompmusiker anslöt. PSB har aldrig varit mycket för small talk på scen – vilket är märkligt för om det är något som britter i allmänhet behärskar, så är det just small talk. Detta kan sammanfattas som bitvis brilliant men också i längden lite trist. Med tanke på deras enorma rutin efter flitigt turnerande sedan 1989 borde de kunna vara lite mer spontana. Detta var bandets första greatest hits turné - och vilka hits de hade tagit med sig! Som pärlor på ett halsband levererades hitsen en efter en. Klassiska låten Rent och I Don’t Know What You Want but I can’t Give It Any More, troligen bandets längsta titel, angav tonen fint. Sedan följde So Hard, som tyvärr var ett av kvällens svagaste spår, och senare under kvällen även Drunk, Single-Bilingual/Se a vida é liksom deras senaste singlar Dreamworld samt Monkey Business, som alla hade kunnat bytas ut till bättre låtar, för är det något som PSB har så är det en imponerande back catalogue. Jag tror att alla som samlats för att avnjuta konserten fick höra sina favoritlåtar, undertecknad inkluderad. För med endast fem sämre låtar av de hela 26 som totalt framfördes var det ett bra facit.

Mina egna favoriter under kvällen var den subtilt och emotionellt framförda Love Comes Quicky och Jealousy, den första låten bandet skrev tillsammans, samt de bombastiska coverlåtarna som de under årens lopp lyckats göra till sina egna mest älskade låtar: Losing my mind, Always on my mind och Go West. Efter att den sista låten Being boring tonats ut, som Neil dedikerade till alla de som inte längre finns med oss, kunde man konstatera att konserten var en succé, troligen den bästa konsert PSB gjort. Vi var nog många som, när vi lämnade konserten, inombords frågade oss om detta var sista gången vi fick se dem live. Endast framtiden kan förtälja om så är fallet, men när den dagen kommer och PSB inte längre kommer att ge konserter, kommer vi för alltid ha deras unika låtskatt att glädja oss åt.

Fotnot: Turnén fortsätter nu ut i Europa och avslutas i höst i USA/Kanada där de ger flera konserter tillsammans med New Order.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 18 jun 2022 12:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: