sourze.se

Two Divas are back in town

"Med facit i hand hade det kanske varit för allas bästa om hon hade ställt in, då det är sorgligt att se när en stjärna som Dionne Warwick inte lyckas till 100 procent. Man får känslan av att hon borde ha pensionerat sig för 10 år sedan..."

Sylvia Vrethammar, Stockholms konserthus, 31/5-2022

Pandemin har ställt till med mycket oreda när det gäller planerade konserter, inte bara i Sverige utan i hela världen. Turnéer har flyttats fram, inte bara en utan ibland flera gånger. Publikens sug efter kulturella evenemang är därför stort, men självfallet har även artisterna längtat efter att äntligen få möta sin publik igen, något Sylvia Vrethammar berättade om på sin konsert.

Ständigt aktuella Sylvia Vrethammar, senast med nya plattan More Champagne, bjöd nyligen på storstilad och efterlängtad konsert i Grünewaldsalen, Stockholms konserthus. Uppbackad av tio (!) musiker inklusive gästspel av den mycket begåvade musikgymnasisten Rasmus Johansson Wiborg, som redan 2019, när Sylvia senast gästade konserthuset i samband med sitt 50 årsjubileum som artist, visade prov på sin eminenta musikaliska begåvning på trumpet. Han fick denna gång spela på tre av Sylvias låtar under kvällen. Sylvia har med sedvanlig fingertoppskänsla gjort ett utsökt urval och valt de bästa av de bästa när det gäller musiker, både jazz- och klassiskt skolade, vilket bevisades under den cirka två timmar långa konserten. Nytt för denna konsert var inslaget av träblåskvintetten, som i kombination med Sylvias traditionella jazzkvartett, var som handen i handsken, och samspelade utsökt.

Sylvia visade prov på samma fingertoppskänsla när det gäller valet av låtar under kvällen. Flertalet av världens mest begåvade kompositörer ingick som Lennon/McCartney, Miller/Murden samt Alexander Gietz och Sylvia själva. Det är svårt att utse favoriter då konserten var så fulländad, men låtar som jag personligen uppskattade mest var ”Ladylike” samt ”Back in town”, som även namngav konserten, samt ”Can’t buy me love”, ”Champagne, champagne” och ”Blackbird”.

Det är alltid vanskligt att jämföra artister med varandra men man slås av den energi som Sylvia utstrålar och levererar under kvällen och som är vida överlägsen i jämförelse med jämnåriga kollegor. Hennes röst har med åren fått en skön patina som skänker låtarna ett än större djup och liv. Sylvia visade även under kvällen många prov på sin mångåriga rutin när det gäller det fina samspelet med sin publik. Det är inte bara rösten som blir bättre med åren – även Sylvias ålder verkar ha avstannat, och hon är osannolikt, gudalikt fräsch och snygg på scen.

Sammanfattningsvis hämtades merparten av Sylvias urval av låtar från hennes jazzrepertoar, vilket jag inte har något emot, men, då jag vet att hon spelat in många fina schlagers och poplåtar, som jag personligen ofta lyssnar på, exempelvis odödliga ”Lasta inte mig”, hade jag gärna velat höra fler av dessa. Hennes odödliga låtar som ”E Viva España”, ”Lärling på våran gård" samt ”Tycker om dej” framfördes inte. Ett tips till Sylvia inför framtida konserter, för fler gånger hoppas jag det blir, är att hon borde ha en konsert enbart baserad på sina schlagerlåtar, där även hennes mellolåtar och eventuella nyinspelningar av andra schlagerlåtar hon länge velat framföra, skulle ingå.

Dionne Warwick, Göta Lejon, 28/5-2022 

En av 1960-talets största soulstjärnor; Dionne Warwick, 81 år gammal, som just nu turnerar i Europa med sin Farewell tour, gjorde nyligen ett stopp på Göta Lejon, i Stockholm, inför fullsatt hus. Hon var kompad av endast fyra musiker, däribland sin son på trummor, med andra ord långt bort från de storstilade konserter och arenor man är van vid att se henne uppträda på normalt. Det var en mycket skröplig diva som mötte sina svenska fans, och som under konserten bad om överseende med hennes ömma ben (hon satt på en stol under hela konserten) samt smärtande stämband, men som hon sa: the show must go on.

Med facit i hand hade det kanske varit för allas bästa om hon hade ställt in, då det är sorgligt att se när en stjärna som Dionne inte lyckas till 100 procent. Man får känslan av att hon borde ha pensionerat sig för 10 år sedan men att hon är nödgad att turnera för att försörja sig (hon gick för ett antal år sedan i personlig konkurs). Sorgligt också att detta blir det bestående minnet av henne som liveartist. Dionnes sångskatter finns emellertid, tack och lov, bevarade på skiva för evigt och hon kommer att även fortsättningsvis vara en av våra största sångerskor. Det kan ingen ta ifrån henne. Konserten blev något kortare på grund av hälsoproblemen, vilket innebar att hon inte sjöng sin stora hit ”Heartbreaker” samt att hon inte heller riktigt orkade sjunga hela låtar. Men vi som samlades denna kväll fick i alla fall höra henne framföra ett urval av sina främsta Bacharach/David låtar som ”Walk on by”, ”Alfie”, ”I Say a Litte Prayer” samt ”We are the world” och ”Thats What Friends Are For”.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2022 20:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: