sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Oslo – Grand Dame

Även om Grand Hôtel i Oslo är en sevärdhet i sig och ett ställe som du känner att du inte vill lämna i första taget, så har Oslo även mycket annat trevligt att erbjuda...

Foto: Per Sjödahl

Jag återkommer ofta i mina researtiklar till vikten av att välja boende i samband med en resa. Vi har naturligtvis alla olika ambitioner med resorna vi gör och somliga vill kanske prioritera andra saker än ett ställe som du ”bara skall sova på”. För somliga är emellertid hotellet ett andra hem och ett ställe du ser fram emot att få komma till och vistas på, så till den grad att du knappt ser någon anledning att lämna det. I Oslo ligger ett sådant ställe att längta till.

”Karl Johan”, eller Karl Johans gate, som den egentligen heter, uppkallad efter Karl XIV Johan, sträcker sig från Oslos centralstation till kungliga slottet och är en av de där ikoniska gatorna, som exempelvis Bahnhofstrasse i Zürich, Ströget i Köpenhamn och Champs Elysées i Paris. Mitt på denna gata, granne med Stortinget och med utsökt över Studenterlunden ligger sedan 1874 gatans – och Oslos – ”Grand Dame” – Grand Hôtel (www.grand.no). Sedan slutet av 1800-talet har hotellet gästats av mängder av celebriteter, inhemska såväl som internationella och flera av dem har lämnat avtryck i form av fotografier och autografer på en ”Wall of Fame” i hotellrestaurangen Palmen. Kring förra sekelskiftet var hotellets café flitigt frekventerat av den tidens stora författare, konstnärer och upptäcktsresande, som Henrik Ibsen, Knut Hamsun, Fridtjof Nansen och Roald Amundsen. Om detta minner inte minst Per Kroghs magnifika väggmålning i hotellets Grand Café. Här sitter de allihop, det sena 1800-talets berömdheter. Det är även på Grand som den norska Nobelkommittén placerar sina fredspristagare och ger den stora fredsprisbanketten.

Stora hotell kan lätt få något opersonligt över sig, men så är icke fallet här. Här möts du, genast dörrvaktmästaren öppnat för dig och du stigit in i den välkomnande lobbyn, av en familjär och personlig ton som genomsyrar varenda vrå av detta etablissemang samtidigt som du omges av den där speciella internationella flärden som bara lyxhotell med anor kan förmedla. I restaurangen Palmen, i en välkomnande och lugn atmosfär, sittande under en glaskupol kan du avnjuta såväl lunch som middag samt After Noon Tea med champagne och utsökta bakverk från den generöst försedda vagnen. Traditionellt men med en trevlig modern twist på allt. Dessutom en uppmärksam och effektiv service. Vi intog Afternoon Tea och vi blev inte besvikna. Vi inledde med ett glas champagne, vad annars, och fortsatte med att sätta tänderna i utsökta små sandwiches med den bästa norska laxen och andra råvaror som smakar så bra just här. Sedan fortsatte vi med sötsakerna, och då frågade den trevliga hovmästaren som visade sig vara från Värmland, om vi inte ville låta henne välja det bästa av det bästa och det gjorde vi och vi ångrade oss inte. Hovmästaren hade också en utsökt känsla för dessertviner som hon rekommenderade oss att prova. Vi stormtrivdes verkligen och längtar redan tillbaka.

Hotellrummen är rymliga och inredda i en trevlig, klassisk stil. Har du fönster mot Karl Johan har du en formidabel utsikt över Studenterlunden med Stortingsbyggnaden, Najsonaltheatret och – på krönet av Karl Johan – Kungliga slottet. Rakt fram, över hustaken åt söder, sticker rådhustornen upp. Hotellets SPA är fint och det är rätt skönt att bara koppla av vid poolen eller i bastun efter en dags flanerande.

Även om Grand Hôtel i Oslo är en sevärdhet i sig och ett ställe som du känner att du inte vill lämna i första taget, så har Oslo även mycket annat trevligt att erbjuda. Här är det ett nöje att bara flanera omkring och upptäcka de olika stadsdelarna eller besöka några av stadens många fina museer. Här finns berömda sådana som Kon-Tiki-museet, Vikingamuseet, Vigelandsparken och – naturligtvis – Munchmuseet, men även de som är mindre kända men icke desto mindre värda ett besök. Flera av dem ligger dessutom i närheten av Grand. Nasjonalgalleriet, beläget bara ett par kvarter från hotellet, tillhör visserligen inte de ”mindre” kända museerna i staden, tvärtom, men det många inte känner till är att det är här som Edvard Munchs berömda Skriet hänger, i alla fall en av versionerna. Och liksom exempelvis Mona Lisa är svår att undgå vid ett besök på Louvren och Rembrandts Nattvarden är ett måste på Rijksmuseum i Amsterdam, måste naturligtvis även Skriet beses. Författaren Henrik Ibsen var en av stamgästerna på Grand Hôtel och på Najonalteatret, ett stenkast från hotellet, har många av hans pjäser spelats under årens lopp. Inte långt därifrån, på Drammensveien, ligger museet som bär hans namn, inrymt i hans tidigare bostad. Här kan du fördjupa dig i Ibsens författarskap och kanske även komma honom litet närmare. Rakt över gatan ligger Slottsparken med Kungliga slottet, som är öppet för visningar under sommaren. Slottet uppfördes under unionen med Sverige. Inredningarna är fina exponenter för sin tid och den ”förste” Bernadotten, Karl XIV Johan, vars ryttarstaty står utanför på Slottsplatsen. Slottet är öppet för allmänheten under sommaren. Österut från hotellet, på Grubbegata, ligger regeringskvarteren och 22 juli-centret, där man minneshåller attentaten den 22 juli 2011 mot regeringsbyggnaden och Utöja, som krävde 77 människoliv. Vi som var med den där sommardagen glömmer det aldrig, hur sommaridyllen på våra sommarställen plötsligt rämnade när de hemska bilderna och vittnesmålen trängde sig på och hur vi försökte förstå det ofattbara. I olika salar berättas vad som hände i form av bilder, texter, filmsekvenser och intervjuer. Går man vidare längs Youngsgata och passerar Youngstorget och Folketeatret och viker av in på Calmeyers gate, ligger här det lilla fina judiska museet, inrymt i det som tidigare varit en synagoga. Norsk 1900-talshistoria får man även i det intressanta Hjemmefrontmuseet, inrymt i Akershus fästning, som i sig är värt ett besök. Om man vill ta sig ett stycke utanför centrala Oslo är Oscarshall, det lilla lustslottet i götisk stil, uppfört för kung Oscar I och nu pietetsfullt restaurerat, värt ett besök.

Att täcka in allt som Oslo kan erbjuda låter sig självfallet inte göras i en artikel av det här formatet. Oavsett vilka intressen du har så finns här emellertid mycket att ta del av. Och bor du på Grand har du dessutom nära ”hem”. 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2018 17:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: