sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Oslo – en stad i spännande förvandling

Oslo genomgår sedan några år tillbaka en stadsförnyelse av stora mått...

Foto: Per Sjödahl 

Oslo genomgår sedan några år tillbaka en stadsförnyelse av stora mått. Bortanför centralstationen, i Björkvika, växer exempelvis en ny stadsdel fram, där det nya operahuset och de så kallade ”Bar Code-husen”, genom sin spännande arkitektur, redan rönt stor uppmärksamhet och dit inom ett par år även Munch-museet och Stadsbiblioteket flyttar. På andra sidan staden, i förlängningen av Aker Brygge, hittar vi Tjuvholmen, ett tidigare hamnområde, som sedan millennieskiftet omvandlats till en futuristisk stadsdel med nydanande arkitektur som inte räds för att ta ut svängarna. Här, längs kanaler och promenadstråk, blandas exklusiva bostäder och kontor, gallerier och restauranger. Centralt på ön ligger Astrup Fearnley-museet, ritat av den internationelle stjärnarkitekten Renzo Piano och fyllt av samtidskonst och med en hänförande utsikt över Oslofjorden.

Astrup Fearnley- museet och arkitekturen i all ära men på Tjuvholmen finns en annan anledning till ett besök, nämligen det spektakulära boutique-hotellet The Thief (Länk: thethief.com) med dess formidabla restaurang The Thief Foodbar. Vill du ha en hotellupplevelse utöver det vanliga har du kommit rätt. Redan när du stigit in genom den lätt anonyma entrén omsluts du av den speciella atmosfären, modernt utan att vara kyligt och med en omtanke om material. Möbler, konst, tyger och färger skapar en unik, varm och välkomnande atmosfär. Det finns ett stort urval av rumstyper och sviter att välja mellan, alla med sin speciella touch. Med bara något år på nacken har hotellet seglat upp och blivit ett av stadens främsta. Och det är lätt att ta The Thief till sitt hjärta, inte minst genom den genomtänkta, designen. Här har omtanken om gästen varit med från början.

Till höger, när du stigit in, ligger hotellets lobbybar, så inbjudande att det är svårt att bestämma sig om man skall checka in först eller slå sig ned i någon av barens inbjudande fåtöljer med en cocktail blandad av någon av hotellets prisbelönade bartenders. Det här är ett utmärkt ställe att ”landa” i efter en krävande resa eller en lång musei- eller shoppingrunda på stan eller också är det här du inleder innan du ger dig ut i Oslos nattliv. Känner man för att bara stanna på hotellet så är ett besök på hotellets fina SPA med pool och flera bastuvarianter ett givet val. Här kan man även få massager och ansiktsbehandlingar. Vi hade turen att bli uppgraderade till en Junior hörnsvit som bjöd på extra-extra i bekvämlighet och modern teknik. Sängarna var mycket bekväma och det var lätt att somna in efter en dag fylld av aktiviteter och intryck. Det fanns vidare två franska balkonger i sviten samt två gigantiska platt TV’s, en i vardagsrummet och en i sovrummet. Badrummet, som var helt i marmor var mycket inbjudande, men saknade dock ett badkar eller jacuzzi. Man kan emellertid inte få allt.

Hotellets restaurang, The Food Bar, är som sagt, enligt hotellet självt, dess hjärta och själ. Under ledning av kökschef David Taylor serveras här, i en sympatiskt informell miljö, nordisk mat med en internationell twist. Den kväll vi åt på restaurangen valde vi dels ett urval av restaurangens ”small plates”, som i detta fall var en mindre tallrik med ostron och charkuterier. Perfekt till Cavan. Överlag så är priserna på både mat och vin på restauranger inte alls lika blodigt som det en gång var om man gör en jämförelse. Då man faktiskt är i Norge så vore det en skam om man inte åt fisk och det gjorde vi. Vi åt en bouillabaisse som var helt otroligt god med en råvara så purfärsk man aldrig skulle få den i Sverige. Desserten var en mix av egentillverkad glass av bästa kvalitet. I samma lokal serveras sedan även en välkomponerad frukost med mycket gott surdegsbröd och andra nyttigheter. Just nyttigheter är något som jag tycker om och som skiljer The Thiefs frukostar från andra hotells. Något som kan vara lite överraskande är att många ”standard” hotell i Norge faktiskt serveras våfflor till frukost. Har man tur kan man bli mottagen av en mycket trevlig svensk kvinnlig hovmästare. Populär är även The Roof Bar med utsikt över Oslofjorden och Holmenkollen som håller öppet från våren fram till de sista varma höstkvällarna. Här serveras oförglömliga cocktails och enklare rätter.

Om man skall hårdra behöver man inte lämna The Thief för att få en oförglömlig matupplevelse, här hittar man allt man kan önska, men befinner man sig i Oslo är det synd att inte också prova någon annan av alla de spännande restauranger som dykt upp under senare år. En av dessa är utan tvekan Maaemo med tre stjärnor i Guide Michelin. Restaurangen är belägen i kvarteren norr om centralstationen och här tas du med på en matresa du sent skall glömma när du tar dig igenom restaurangens 23-rätters avsmakningsmeny. Storebror Sverige får med andra ord se upp.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2018 17:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: