sourze.se

Är svenskarna för galna i sina tv-serier?

Syftet med min egen hemsida är framförallt att sprida entusiasm och kunskap för svenska produktioner av draman och komediserier. Jag är med andra ord väldigt intresserad av tv-serier. Om du läser det här inlägget har du förmodligen ett snarlikt intresse. Och du är med allra största sannolikhet svensk. Tydligen är det inte särskilt konstigt att du råkar vara just svensk. För enligt ganska nya undersökningar så spelar tv, och framförallt tv-serier, en väldigt stor roll i många svenskars liv. Kanske till och med lite för stor? Det är i alla fall ganska lätt den slutsats man drar om man ska tro på Samsung.

Tv-serier spelar en viktig roll i svenskarnas liv


Den koreanske teknikjätten Samsung genomförde 2014 en omfattande undersökning i fem europeiska länder. Bland annat tittade de närmre på tv-tittandet och på tv-tittarnas beteende. Och ska man tro på undersökningen är vi svenskar lite säregna när det kommer till tv-serier. Vad som framgick av undersökningen var nämligen att tv-serier spelade en väldigt stor roll i många svenskars liv. Tydligen är tv-serier väldigt mycket viktigare för oss än vad de är för våra europeiska grannar.

Bra vett och etikett


Vi har i alla fall god vet och etikett när det kommer till serie-tittande. Fanns det var kanske väntat? Hela 79 procent av svenskarna svarade att de aldrig skulle avslöja vad som händer i en serie för andra. Vidare uppgav 10 procent av svenskarna att de lämnade rummet när de misstänkte att en diskussion skulle avslöja vad som hänt i ett avsnitt de ännu inte sett. Otroliga 20 procent av svenskarna håller sig även borta från nyheter och sociala medier för att undvika att få reda på vad som händer i favoritserien innan de sett det senaste avsnittet.

Den sociala faktorn


Så vad är som det som gör att så många svenskar följer tv-serier? Att döma av Samsungs studier är det i ganska stor utsträckning sociala faktorer som påverkar. Vi svenskar är helt enkelt nyfikna. Hela 22 procent av svenskarna uppgav att det främsta skälet till att de börjar titta på en tv-serie är för att få veta vad det är alla pratar om. Det går således inte att utesluta att det finns en stor social faktor i serietittandet. Det är ingen som tycker om att känna sig utanför, och att följa vissa heta tv-serier har för många blivit viktigt för att de ska kunna känna sig delaktiga i olika sociala sammanhang.

Hälften av svenskarna engagerar sig emotionellt


Så hur pass stort är vårt emotionella engagemang? I Samsungs undersökning uppgav 46 procent av svenskarna att de sörjde när en tv-serie var slut. Vidare var det 15 procent som sa att de genast måste fylla tomrummet med en ny tv-serie. Om man reflekterar lite närmre över detta indikerar det genast ett slags tvångsmässigt beteende som inte verkar särskilt sunt.

Ett oskyldigt tidsfördriv eller ett tvångsmässigt beteende?


Så hur är det egentligen? Är serietittandet ett oskyldigt tidsfördriv som har sin förklaring i trasslig väderlek och bra infrastruktur? För snart tre år sedan visade undersökningar att genomsnittssvensken tittar på tv i snitt fyra timmar per dag. Undersökningen innefattade svenskar mellan 16 till 65 år och inkluderade såväl tv som streamade tjänster. Man kan ju undra vad siffran är uppe i idag?

Låt oss utgå från dessa siffror och dra bort åtta timmars arbetsdag och åtta timmars sömn. Nu har vi helt plötsligt bara fyra timmar kvar på dygnet. Av dessa fyra timmar lägger säkert de flesta av oss en del tid på att handla, laga mat, och att färdas till och från jobbet. För att nämna några saker. Med andra ord verkar det genast som att vi spenderar den större delen av vår fritid i seriernas värld. När vår dagliga åtaganden och förpliktelser är uträttade lutar vi oss utmattade tillbaka i soffan och låter tv:n föra våra tankar till en fiktiv värld. Känner du igen dig?

Det är därmed kanske inte särskilt konstigt att vi blivit så emotionellt engagerade i våra tv-serier? Och förvisso behöver det väl inte vara något större fel i det. Precis som teater och musik är ju film och tv-serier på många sätt en konstform. Och konst ska såklart väcka känslor. Fast med det sagt borde vi kanske vara försiktiga med att sudda ut gränserna mellan fiktiv underhållning och verklighet? För även om du rycks med och engagerar dig emotionellt medan du tittar på ett serieavsnitt, kan det knappast vara hälsosamt att förbli negativt påverkad efter att programmet är slut. Och om du uppriktigt sörjer en tv-serie efter att den slutat bör du nog trappa ner på tv-tittandet och ägna lite av din vakna tid åt andra saker.
 


Om författaren

Författare:
amanda13

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2017 00:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: