sourze.se
Artikelbild

Har hetsen kring hälsa och kost gått för långt?

Dom flesta håller nog med om att vi på senare år blivit mycket mer medvetna om vad vi äter och hur vi rör på oss. I media så kan vi nästan dagligen läsa om hur man går ner i vikt på 2 veckor eller vilka vitaminer eller livsmedel vi ska äta och hålla oss ifrån. Samtidigt som det öppnar nya träningsanläggningar varje vecka och ett ökat intresse för aktivitet och träning. Men frågan många ställer sig, har hetsen kring träning, hälsa och kost gått för långt?

Bra i måttliga mängder

Att det är bra att träna och äta nyttigt är inget nytt och att vi tränar mer än förr och blir medvetna om vad vi stoppar i oss är i grunden bra. För dom flesta är det här inget problem utan problemet är fortfarande att man inte rör på sig tillräckligt och äter för näringsfattig mat. Men med den ökade trenden och hetsen kring hälsa och träning så blir vi mer påverkade än vad vi tror och risken att man drar det till en överdrift ökar markant.

Planering är A och O

Att ha en bra plan och målsättning är avgörande för om man ska hålla det på en bra nivå eller inte. Har man en bra plan och sätter upp rimliga mål som är genomtänkta så minskar risken att man gör det till överdrift eller låter sig bli påverkad av vad som står i media, vad ens vänner och kollegor säger. För vi blir väldigt påverkade av vad vi läser på nätet, i tidningar och hur snacket går i lunchrummet på jobbet. Fundera på vad du vill uppnå och vilken nivå du vill vara på med kosten och träningen och håll dig till din plan. Att göra en veckoplan för kommande vecka är väldigt effektivt och gör att man inte blir påverkad lika lätt. Planera veckans mat och lunchlådor till jobbet. Veckohandla maten och skapa inköpslistor, recept m.m för att få bättre kontroll. Jag rekommenderar också alla som är intresserade av hälsa och träning att skaffa ett Ica banken matkort för att få ännu bättre kontroll. Det passar dessutom perfekt för att enkelt kunna dela på matkostnaderna i hushållet.


Har sociala kanaler gjort oss mer utseendefixerade?

En fråga jag ställer mig väldigt ofta är hur sociala medier och den ständiga utvecklingen inom internet hur den har påverkat vår hets kring träning, hälsa och utseende. Jag är ganska övertygad om att utvecklingen som har skett och det vi står inför har påverkat hetsen kring det här ämnet väldigt mycket. Det har också gjort att hetsen har gått betydligt lägre i åldrar än hur det var tidigare. Nu blir pojkar och flickor i 10års åldern påverkade av vad som ser på Instagram, läser bloggar på nätet eller ser en Youtube video. En sak som förhoppningsvis är bra är att man vill införa en åldersgräns på sociala medier. Vi får hoppas att den ger effekt och att vi lyckas komma tillbaka till hur det var förr.


Balans i vardagen

Summa summarum är att det gäller att ha en bra balans i vardagen av allt man tycker är roligt och en sund förhållning till kost och träning. Det blir viktigt att man är stark och står emot den hets som ständigt pågår i media och sociala kanaler.

Bild: hopefuldz9er @ flickr  


Om författaren

Författare:
Sofiejacobsson86

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2016 21:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: