sourze.se
Artikelbild

10 Sanningar om molntjänster...

...som varje företagare borde känna till. De senaste åren har marknaden för molntjänster expanderat i rasande takt. Fler företag väljer att helt eller delvis gå över till ett molnbaserat system. För många råder det dock fortfarande viss ovisshet om vad det skulle innebära att börja använda en molntjänst.


Molntjänster, även kallat cloud, är i princip ett samlingsbegrepp för tjänster, som kan vara i form av program och datalagring som erbjuds genom internet. Det finns en hel del fördelar med sådana tjänster för företag, vilket vi kommer att gå igenom mer utförligt nu.

1. Attraktivt ur ett kostnadsperspektiv

Många företag lyckas oftast med att sänka sina IT-kostnader när de går över till molntjänster. Därmed slipper du betala för servrar och applikationer som redan ingår i molnet. IT-personalen kan nu fokusera på sådant som driver företaget framåt istället för att spendera tid på programinstallationer och uppdateringar. Allt detta sköts av molntjänstleverantören.

2. Tillgängligheten är praktisk

En av de större fördelarna är att ni som ett företag kan få tillgång till den oavsett var ni befinner er - på jobbet med datorn såväl som hemma med mobilen.

3. Hög säkerhet

Säkerheten är väldigt hög. I jämförelse med en mer traditionell server har molntjänsten stora resurser till att investera i flera säkerhetslösningar, vilket är speciellt viktigt om systemet skulle krascha eller börja hänga upp sig.

4. Verkligen flexibelt

Det finns alltid tillräckligt med utrymme för det material du vill lägga upp på molnet. Skulle du vara i behov av mer lagringsutrymme tar det bara några få sekunder att uppgradera kontot.

5. Igenkännbart och enkelt

Det kommer inte ta lång tid innan du lärt dig hur din molntjänst fungerar. De är väldigt visuella verktyg och mycket kommer att vara bekant sedan tidigare. Molntjänsten som erbjuds av Microsoft är exempelvis utrustad med program som Powerpoint och Word.

6. Delning av dokument med kollegor

Användandet av molnet kommer med stor sannolikhet leda till ett ökat samarbete mellan dig och dina kollegor. Det är väldigt enkelt att dela med sig av dokument till andra och även delge redigeringsrättigheter och andra funktioner.

7. Allt på samma plats

Många leverantörer erbjuder numera ett specialpaket där flera olika tjänster som ett företag kan behöva ingår. Det kan handla om utökat lagringsutrymme, videokonferens-funktion, kalender och telekom. Här hittar du tips på hur du hittar rätt telekomtjänster till ditt företag om du nu skulle vara intresserad av just dessa tjänster.

8. Support när det behövs

Som vi nämnt innan är det molntjänstleverantören som har hand om säkerheten. Som kund får ni även tillgång till deras support och eventuellt ett forum.

9. Den senaste versionen

Något som oftast varit ett problem när företag som Microsoft lanserat en ny version av en mjukvara har varit kompatibiliteten med äldre versioner. Med molntjänsten är detta inte något du behöver oroa dig för. Alla kommer att ha tillgång till exakt samma version och få samma uppdatering när det väl blir dags.

10. Lika barn leka bäst

Det kan vara lite knepigt att som ett litet företag kunna mäta sig med sina större konkurrenter vad gäller intern programvara. Cloudtjänsternas system har ofta hög prestanda, något som små företag oftast inte skulle ha råd med på egen hand. Då de får tillgång till samma tjänster som de större företagen använder sig av, talar mycket dock för en mer jämn konkurrens bland dessa verksamheter.

Som synes finns flera fördelar med att förflytta stora delar av verksamheten till molnet. Det ökar tillgängligheten, gör det lätt för kollegor att dela saker, underlättar kollaborativt arbete och leder i längden till ökad effektivitet.
 


Om författaren

Författare:
Michael Alesso

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2015 15:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: