sourze.se

Vårnytt på film och i musik

Vårvärmen har äntligen anlänt men kvällarna kan fortfarande vara kyliga och vad passar då bättre än att se en film eller lyssna på skönstämd sång?

Denna gång recenserar jag allt från gamla godingar som Dionne Warwick, Kylie Minogue till Madonnas nya platta. Jag kommer också att tipsa er om heta DVD-nyheter som australiensiska ”The Babadook” och årets och säkert decenniets skräckfilm, ”Tills döden skiljer åt oss” med manus av Stephen King, hans första på 22 år till nytt med Liam Neeson till Brad Pitt med mera.


Madonna. Rebel Heart.Interscope/Universal 

Albumaktuella Madonna, som kommer till Sverige och Stockholm med sin nya turné i november, är aktuell med sin nya fullängdare ”Rebel heart”. Det som slår mig efter ett antal genomlyssningar är hur klar och närvarande Madonnas röst är, rösten är i fokus och musiken i bakgrunden, något som passar mig perfekt. Hon kanske inte leder den musikaliska utvecklingen som hon en gång gjorde, men hon förvaltar sitt pund väl och anlitar enbart de bästa som svenska Avicci och Kanye West. Plattans musikaliska framtoning är rätt splittrad, varannan låt är super och varannan låt mindre bra, med andra ord rätt ojämnt. Men Madonna är Madonna och plattan är i sin helhet godkänd. Bästa spår: ”Living for love” samt ”Devil pray”.


Kylie Minogue. Kylie, Enjoy yourself, Rhythm of love, Let’s get to it. Cherry Pop/PWL 

Den australiensiska popprinsessan Kylie Minogue behöver ingen närmre presentation. Hon har hållit ställningarna under decennier. Senare framgångar som ”Can’t get you out of my head” och “All the lovers” har bidragit till stjärnstatusen. Men vad få känner till är att Kylies framgångssaga startade redan 1988 när hon släppte sin första platta ”Kylie”. Kylies första kommersiella framgång var singeln ”I should be so lucky” en låt som också parodierats men som också visade omvärlden att hon var att räkna med. Cherry Pop (www.cherryred.co.uk) har nyligen släppt Kylies fyra första album, remastrade i tre olika versioner. En vanlig, en Deluxe version och en Collector’s Edition. Den senare inkluderar även vinylversionen. Jag har alla fyra Deluxe-versioner och de sammanfattar Kylie’s första stapplande steg mycket väl. Fördelen med samtliga Deluxe-versionerna är att de verkligen innehåller allt, 2 CD skivor med alla originalspåren och samtliga mixar och remixer samt en påkostad DVD-skiva med alla originalvideorna samt sällsynta framträdanden på klassiska ”Top of the Pops” och liknande. Det som gör debutplattan så speciell är att den innehåller Kylies första originalversion på första hiten ”The Locomotion”. Männen bakom Kylie är demonproducenterna och hitfabriks-männen Stock/Aitken/Waterman, som verkligen gjorde Kylie lycklig. Plattorna sålde i enorma mängder inte bara i England och uppföljaren ”Rhytym of love” med klassiska hits som ”Tears on my pillow” och ”Hand On Your Heart” bara förstärkte hennes kultstatus. Ett av extraspåren på denna skiva är den oförglömliga duetten ”Especially for you”, med Jason Donovan, som också fick sin lycka gjord av S/A/W. Min favoritplatta ”Rhytym of love”, som var uppföljaren till ”Enjoy yourself”, är och förbli min stora favorit, främst för att Kylie själv tog ett fastare grepp om sin karriär och slet sig mer eller mindre loss från den uniformerade tuggummipoppen som S/A/W länge varit kritiserade för. S/A/W lyssnade på henne och med oförglömliga retroklassiker som ”Better the devil you know”, ”Step back in time” och ”What do I have to do” så blev hon med ens vuxen. Kylie har alltid vart stor bland homosexuella och dessa tre låtar spelas än idag på gayklubbar världen över. ”Let’s get to it” var Kylies sista med PWL och som också skrevs utan Aitken, som 1991 hade lämnat producenttrion. Trots detta innehåller albumet högklassiga låtar som ”Finer Feelings” och ”Keep on pumpin it”. Allihop är högklassiga album som ger lyssnaren en såväl bred som djup inblick i fenomenet Kylie och som kommer att befinna sig på hitlistorna i många år än.


Dionne Warwick. 4 dubbelalbum med 16 originalalbum. Edsel/Rhino 

Dionne Warwick har trots att hon mer eller mindre har pensionerat sig, en stor svensk fanbas. Hon var den sångerska med den största stjärnstatusen som också framförde de klassiska Bacharach/David låtarna i den stil som de själva föredrog trots att deras låtar under årens lopp har spelats in av mängder av artister. Burt Bacharach och Hal David är några som jag och många andra mest förknippar med 60-tals soundet easy listening. Dionnes karriär sträcker sig under många decennier, från det tidiga 1960-talet fram till 2000-talet. Dock förknippas hon mest med Bacharach/Davids oförglömliga hits som ”Do you know the way to San Jose”, I Say a little prayer”, ”Walk on by”, ”April fools”, ”Anyone had a heart” och många, många fler. Hennes tidigare, dryga dussinet album, har tidigare enbart vart tillgängliga i dyra japanska CD-upplagor men finns numera på 4 dubbel-CD till samma pris av vad man betalar för en CD-skiva. Samlingarna innehåller generösa instick med mängder med information och bilder på Dionne från det ljuva 60-talet. Ljudet är remastrat och antalet låtar på alla plattorna uppgår tillsammans till nära 200. Här hittar man sällsynta versioner och låtar som tidigare varit svåra att få tag på och det är en ren fröjd att beskåda de klassiska albumomslagen. Rekommenderas varmt.


The Babadook. Studio S 

Det finns de som ogillar skräckfilmer och så finns det de som bara tittar på denna genre. Jag tillhör gruppen som uppskattar rysare men som inte är någon fanatiker. Jag har dock på senare tid blivit mer eller mindre ”avtrubbad” när det gäller nya rysare. De är tyvärr oftast mycket förutsägbara och saknar spänning och den där speciella känslan man får när man verkligen blir skrämd. Jag hörde talas om den australiensiska filmen ”The Babadook” förra året och den buzz som den åstadkom. Skulle detta verkligen stämma, skulle man bli så rädd som alla sa att man skulle bli, även för en som sett det mesta i denna genre? Svaret blev tveklöst ja. The Babadook har lånat en del från andra skräckfilmer, vilket är ofrånkomligt, men den har en känsla som sakta men säkert smyger sig på en och som verkligen skrämmer vettet ur en. Jag ska inte beskriva vad som händer och sker men kan nämna att filmen handlar om en mor-son-relation som ett väsen sakta men säkert inkräktar på. Köp eller hyr den nu.


Downton Abbey. A Moorland holiday. Universal

Det blev nyligen klart att den kommande nya omgången av kultserien Downton Abbey också blir den sista. På sätt och vis är det bra att sluta när flaggan är i topp, men serien kommer att bli saknad. Det senast långfilmslånga avsnittet ”A Morrland holiday” finns nu ute på DVD/BR och en del sanningar kommer att avslöjas och nya konstellationer tillkommer. Allt som allt ett fint exempel på brittisk drama när den är som allra bäst.


Dracula – Untold. Universal

Jag har alltid vart svag för vampyrfilmer och följer The Strain på kanal 6 slaviskt. Det är svårt att hitta nya handlingar i en genre som i sig är rätt uttjatad, men denna som utspelar sig i mitten av 1400-talet tar vid där legenden en gång började. Vlad III, den rumänske härskaren som inför hotet om ett förkrossande nederlag mot annalkande turkar, går i maskopi med djävulen och förvandlas till Darcula. Filmen innehåller flera häftiga actionscener och förvandlingsscener.


A walk along the tombstones. Universal

Liam Neeson har gjort stor succé med sina Taken-filmer som nu är tre till antalet, varav den senaste inom kort släpps på DVD. I ”A walk along the Tombstones” spelar Liam rollen som privatdetektiven Matt Scudder, verksam i New York, där han hamnar i trubbel i samband med en kidnappning av hustrun till en ny klient. Hans uppdrag blir att finna kidnapparna och kvinnan och till slut blir det en kamp med klockan då han snart upptäcker att tidigare kidnappningar har lett till mord. Spännande och med en Liam i toppform.


Fury. Universal

Brad Pitt tar i rollen som officeren Wardaddy återigen på sig uniformen som amerikan under det andra världskriget. Tillsammans med fem andra soldater får han ett dödligt uppdrag som tar dem bakom fiendelinjerna. Bitvis spännande och bitvis förutsägbart, men helt ok om man gillar denna typ av filmer.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 08 apr 2015 11:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: