Det bor cirka 50 000-100 000 romer i Sverige. Romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Romer har levt i Sverige i minst 500 år. Romer är en del av Sveriges kulturarv och historia. Och ändå ses de inte som fullvärdiga svenska medborgare och lever i ett parallellsamhälle. Varför? I Vitboken, regeringens sammanställning av de kränkningar romer utsatts för genom historien ger en förklaring. Romer fick inte vara bosatta, romer fick inte gå i skolan, romer blev tvångssteriliserade och deras barn blev omhändertagna. Erfarenheter som skapat en förtroendeklyfta till myndigheter och till det omgivande samhället. Fördomarna och stereotyperna om romer har reproducerats genom decennier. Romer har porträtterats som de ociviliserade, de vilda, opålitliga, tjuvaktiga och exotiska med vandringslusten i blodet.
Antiziganismen i Sverige är dessvärre fortsatt stark. Regeringens tillsatta kommission mot antiziganism förklarar ordet antiziganism som en form av rasistisk struktur, ideologi och fientliga fördomar som riktas mot romer just för att de är romer. Romer blir spottade på, diskrimineras, nonchaleras och blir utfrysta. De möts av en tystnad eller blickar som tittar åt ett annat håll. Det är fortfarande legitimt att ha fördomar om romer. Så legitimt att många romer inte berättar att de är romer eftersom de kan förlora arbete och anseende hos omgivningen. Myndigheter fortsätter att diskriminera, speciellt stort är problemet inom socialtjänsten och polisen som vi alla känner till. Nyligen stämde åtta romer tillsammans med Civil Rights Defenders svenska staten för det register som Skånepolisen tagit fram. Men antiziganismen finns också där hyresvärdar fortsätter neka romer bostad, grannar som kastar glåpord och hos hotell och restauranger som plötsligt är fullbokade.
Därför är den största utmaningen mot antiziganismen de fördomar som finns hos dig och mig, vi som utgör samhället, vi som arbetar på myndigheter och i kommuner. Vi som är arbetsgivare, grannar, hyresvärdar och jobbar på sjukhus, hotell, restauranger och i butiker. Hur många romer känner du? Hur många romer har du träffat? Vi börjar där.
Av Karin Skoglund 18 mar 2015 18:55 |
Författare:
Karin Skoglund
Publicerad: 18 mar 2015 18:55
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå