sourze.se
Simbassängen på bilden har inget med texten att göra.

Simbassängen på bilden har inget med texten att göra. 

Hyfs och ohyfs i bastun

Varje söndag cyklar jag till badhuset och simmar. Det är en ganska trevlig väg. Jag cyklar på strandpromenaden längs vattenkanten tills jag kommer till badhuset som ligger på en liten udde ut mot floden Warnow.

Mina badhusbesök följer ofta samma mönster. Först simmar jag i en halvtimme fram och tillbaka i motionsbassängen. Sen går jag ned i bastuavdelningen där det finns en ångbastu, en torrbastu och en finsk bastu. I Tyskland är bastuavdelningarna könsneutrala. Män och kvinnor bastar tillsammans. Det bygger på ömsesidig respekt. Alla sköter sitt, man säger kanske hej eller småpratar litegrann. Men ingen  sitter och stirrar på någon annan. Så länge alla respekterar de övriga bastubesökarna så fungerar systemet och alla kan njuta av sina bastubad i lugn och ro.

Förra söndagen gick jag som vanligt till bastun. Jag besökte den finska bastun och höll nästan på att svimma för jag lyckades sätta mig i den lagom till någon sorts ceremoni där vatten hälldes på aggregatet varvat med att en handduk snurrades runt i olika mönster. Sen gick jag till ångbastun. Sist av allt besökte jag torrbastun. Det var jag och en man och en kvinna i övre medelåldern som satt i bastun. Paret småpratade tyst med varandra. När jag suttit i ett par minuter i bastun öppnades dörren och en äldre man kom in med två kvinnor i släptåg.

De två kvinnorna som tycktes vara tjugonågonting såg ut att komma från Mellanöstern eller kanske också Centralasien. De hade baddräkter på sig vilket egentligen inte är tillåtet. Men, tänkte jag, deras kultur eller religion tillåter dem säkert inte att sitta nakna i andras närvaro. Så jag valde att strunta i saken och sköta mig själv. "Är allt bra?", frågade mannen de båda kvinnorna. "Jag är missnöjd", svarade den ena kvinnan. "Jag är missnöjd för att folk har glömt att sätta på sig sina badräkter". Jag såg hur den medelåders tyska kvinnan stirrade på henne med stora ögon. Men ingen sade någonting om saken.

Den unga kvinna som yttrat sitt missnöje satt snett framför bastuns genomskinliga glasdörr. Utanför ställde sig två unga män för att duscha. Hon flyttade på sig så att hon satt rakt framför dörren och kunde titta på dem. "Ha, ha..", skrattade hon, "det är en bio". Hon pekade på de unga männen och vände sig menande åt sin väninna för att även hon skulle titta. Hon fortsatte att skratta, peka och stirra. Jag blev så irriterad att jag reste mig och gick ut ur bastun. Även det medelålders paret hade fått nog. Bastuns gyllene regel, att låta andra vara ifred, hade vanhelgats. Där ser man, tänkte jag irriterat, det är inte bara män som ägnar sig åt sexuellt ofredande. Jag ångrade i efterhand att jag inte hade sagt någonting om saken. På vägen hem såg jag de två unga männen i en busshållplats. Som tur var märkte de nog aldrig vad den unga kvinnan ägnat sig åt.

För ett par dagar sedan läste jag om en ung tjej som ville bada utan bikiniöverdel på Valhallabadet i Göteborg. Hon motiverade detta med att män inte måste dölja sina bröst i simhallen. Men den unga kvinnan fick blankt nej från badvakten och lämnade badhuset i protest. Badhuset hänvisar nu till sin klädpolicy och allas trevnad.

Tolerans går inte enbart åt ett håll. Om vi pratar om respekt och tolerans så måste vi vara konsekventa. Självklart skall man kunna tolerera att människor av diverse skäl inte vill sitta nakna i bastun. Men då skall de också kunna acceptera att det finns människor som inte skäms över sin nakenhet. Om folk blir utskrattade för att de är nakna i bastun eller utkastade från badet för att de vägrar att acceptera ojämlika klädregler så är det någonting som inte stämmer med respekten och toleransen i vårt samhälle. Jag kommer i alla fall att fortsätta sitta naken i bastun även i framtiden. Det får mina påklädda medbastare acceptera.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2015 18:14

Fakta

Det är inte förbjudet för kvinnor att bada topless på alla svenska badhus. I Malmö och Umeå är det sedan ett par år sedan tillåtet att bada topless på alla stadens badhus. Att basta utan badkläder är av hygienskäl plikt trots att det inte respekteras av alla badhusbesökare. föreslå

Länkar

Artikeln om tjejen som inte fick bada utan bikiniöverdel på Valhallabadet: Länk: metro.se!4FTwSjaXDeZBk/

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: