sourze.se

Mångfald är svensk kultur och tradition

Nu när vi har ett extraval på grund av ett nationalistiskt partis agerande, ett parti som definierar sig själva som "Sverigevänner" och där deras politiska motståndare enligt detta partis retorik är "Sverigefientliga" och "Vänsterextremister", så kan det vara värt att påminna oss om att mångfald är svensk kultur och tradition. Att vara för mångfald och mångkultur är att vara för Sverige.

Sverige har en lång tradition av mångfald och mångkultur. Halloween, jultomten och Lucia är alla importer från omvärlden. Även vårt latinska alfabet med arabiska siffror och den protestantiska kristendomen. Det svenska språket är uppblandat med ord från omvärlden. Jag anser att det ska vara en självklarhet att vi har religionsfrihet och en kyrka skilt från staten, att staten inte ska bestämma över vilka religioner, traditioner, kulturella yttringar, klädstilar och livsstilar som människor ska ha för att få vara med och inkluderas i Sverige. Låt oss inte låta polititska partier begränsa människors möjligheter att vara sig själva.

Jag är för en kulturpolitik där konstnärer och kulturarbetare tillåts vara kritiska och reflekterande över samtiden. Jag tror på att det är bra med en mångfald kulturyttringar, även politisk satir och en kritisk samtidskonst som speglar människor och får oss att fundera över oss själva och vår riktning. Politiska partier som vill begränsa det fria ordet och hålla konstnärer och kulturarbetare i den patriotiska nationalismens strama tyglar, det är partier som inte får min röst.

Jag tror på mångfald och mångkultur där människor ges frihet att vara sig själva, välja sitt eget firande av traditioner, tillåtas utforska olika kulturella yttringar i världen, mat, livsstilar, kläder, religioner, livsåskådningar. Det handlar om att följa sitt hjärta. Låt oss inte se ner på varandra, låt oss se att vi alla är människor, vi är alla släkt och det är viktigt att respektera varandra. Så länge som vi inte skadar någon annan så låt oss vara fria.


Om författaren

Författare:
Raphael Mabo

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2014 16:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: