sourze.se

Nytt på DVD och CD

Nu är hösten över oss och vad passar då bättre än att kura ihop sig framför TV:n med nya dvd-filmer när vindarna och regnet utanför får fönstren att skallra – eller lyssna på en platta. Jag har sett ett antal nya filmer som jag tycker är värda att lysa upp höstmörkret med, filmer som bjuder på både, spänning, drama och komedi. Alla smaker ska få sitt.

Barbra Streisand. Partners.
Columbia/Sony.

Albumaktuella sångdivan Barbra Streisand blev nyligen uppmärksammad i medierna för ett oslagbart rekord. Hon är nämligen den enda artist som under sex decennier haft ett album på den amerikanska försäljningslistans första plats. Nya albumet Partners är en platta med totalt 12 duetter som Barbra gör med ett antal kända manliga sångare (varför enbart män kan man fråga sig?). Låturvalet är gamla klassiker och flera nya versioner av Barbras största hits som ”The way we were” med Lionel Richie och ”Evergreen” med Babyface. Jag kan dock redan nu erkänna att jag föredrar hennes originalversioner. ”People”, Barbras gamla örhänge som hon gör med Stevie Wonder, är dock i sin bossatappning oemotståndlig och visar verkligen att Barbra fortfarande är att räkna med. Ibland blir det dock lite väl mycket smörsång, som i ”I still can see your face” med Andrea Bocelli. Två andra spår som bör nämnas är hennes duett med Elvis Presley i ”Love med tender” där man med teknikens hjälp sammanfört dessa ikoner men också duetten med sonen Jason Gould. Den sistnämnda är dock så pass svag att jag är förvånad över att den omtalade perfektionisten Streisand släppt igenom låten. Men, som det heter, blod är tjockare än vatten. Bonusdisken har bitvis ett bättre innehåll med den outgivna ”Lost inside of you” med Babyface som är en av de låtar jag helst återvänder till. Duetterna med Frank Sinatra och Barry Manilow är också värda att lyfta fram.

Rederiet. Svensk TV-serie. SVT/Nordisk film.
Få svenska TV-serier engagerade svenska folket som Rederiet när den gick under perioden 1992-2002 och sändes i inte mindre än 318 avsnitt. Initialt släpps under hösten 2014 de första fyra säsongerna. TV-serien var mycket uppskattad och det är väldigt roligt att återse de gamla karaktärerna på färjan M/S Freja, där deras liv till största delen utspelas. Vem minns inte ”Joker”, spelad av Johannes Brost och intendenten Uno spelad av den nyligen bortgångna Hans V. Engström ständigt munhuggandes med varandra. Som en extra bonus kommer det att finnas nyinspelat material och intervjuer med ett antal skådespelare som delar med sig av sina personliga minnen och anekdoter från inspelningarna. Dramaserien handlar om Dahlénrederiet med dess karismatiske ledare Ragnar Dahlén, spelad av Gösta Prüzelius, och hans familj och de anställda. Konkurrensen är knivskarp om Östersjötrafiken men Dahlénrederiets anställda är trofasta och spännande att följa. Sätt dig ner och njut av 810 minuters total speltid från en tid då miljoner TV-tittare samlades för att se på Rederiet, en tid före internet, Netflix och liknande. Nostalgi i stora lass utlovas.

3 Days to kill. Scanbox. Kevin Costner mfl.
Det har varit tyst länge om Kevin Costner, i alla fall på biodukarna i Sverige. De flesta av hans nya filmer som gått upp på bio i USA släpps allts om oftast på DVD i Sverige. Jag kan tycka att det är synd för den DVD-aktuella actionfilmen 3 Days to kill har kvaliteter som jag tycker skulle ha kvalificerat den för att gå upp på bio. Den är bitvis våldsam men Costner gör en mycket bra insats som den avdankade CIA agenten Ethan Renner, som efter ett misslyckat uppdrag får en dödsdom av läkarna, han har bara tre månader kvar att leva. Han bestämmer sig för att resa till Frankrike för att återuppta kontakten med ex-frun och dottern som han tidigare haft dålig kontakt med, men innan han kan dra sig tillbaka, får han ett sista uppdrag. Med detta uppdrag medföljer också ett löfte om att erhålla en ny medicin som kan bota Ethan, om han fullföljer uppdraget. Filmen är rapp, spännande och oförutsägbar, vilket sällan är fallet när det gäller denna typ av film. Ett extra plus vill jag ge för de fina Parismiljöerna.

Grace of Monaco. Scanbox. Nicole Kidman och Tim Roth.
Nicole Kidman med sin svala skönhet och klassiska utstrålning är verkligen Grace av Monaco. Jag har alltid uppskattat Kidman för sin förmåga att ta sig an olika slags filmuppdrag som ger henne möjlighet att uppvisa hela sitt register. Men i Grace av Monaco, där handlingen tar sin början i Monaco i början av 1960-talet, några år efter dåtidens mesta kändisbröllop mellan Grace Kelly och Prins Rainier II av Monaco, har jag börjat tvivla på hennes omdöme. Grace Kelly har fått ett filmerbjudande som hon överväger att ta, men kommer hon att lyckas? De många oskrivna reglerna som finns bakom palatsets väggar i pytteriket får Grace att tvivla på sin luxuösa men inrutade tillvaro. Med facit i hand är filmens manus otillräckligt och dramaturgin är många gånger too much. Visst, fina fasader och fina människor, men det är också ett skal, där det saknas kött och blod. I vissa stunder känns filmen som en reklamfilm för Chanel eller något annat haute couture märke.

Brick Mansions. Scanbox. Paul Walker mfl.
Den amerikanska skådespelaren Paul Walker körde ifjol ihjäl sig med sin bil. Postumt är han nu aktuell på DVD med sin sista film – Brick Mansions. Tyvärr måste jag säga att denna film inte är ett värdigt avslut på en filmkarriär som kanske främst har bestått av ett trevligt och snyggt ansikte och medverkan i Fast & Furious-filmerna. Filmen har vare sig bra manus eller handling och dialogen är bitvis oförståelig. Filmen utspelar sig i en snar framtid i ett område i Detroit, USA, där myndigheterna för att få bukt med kriminaliteten byggt upp en mur kring området för att skydda resten av staden, då de tappat kontrollen över situationen. Walker spelar i filmen en polis som ska ta itu med problemen. Något för de allra frälsta Fast & Furious fansen.


24 Live another day. 20th Century Fox. Kiefer Sutherland mfl.
CTU agenten Jack Bauer är tillbaka efter fyra år i den nionde säsongen av ”24”. Seriens tolv avsnitt utspelar sig under 24 timmar och handlingen är nu förlagd i London där jakten på en terrorist, som hotar att döda president Heller, tar sin början. Spännande och intressant handling och manus och Sutherland gör en bra comeback.

Homeland. Amerikansk TV-serie. Säsong 3. Claire Danes och Damian Lewis.
Homelands 5:e säsong har just börjat på SVT 1 och kommer som tidigare att sändas bara någon dag efter USA-visningen. Jag är Homelandfrälst och gillar serien för dess rappa driv, intressanta skådespelare och mycket spännande och kraftfulla, trovärdiga manus. CIA agenten Carrie, utmärkt spelad av Claire Danes, kämpar med sina känslor för Brody, spelad av Damian Lewis och blir kraftigt ifrågasatt som lämplig att utföra olika uppdrag. Brodys fotspråk leder henne till slut till Iran, efter att på hemmaplan ha kämpat mot en iransk terrorist. Väl i Iran förenas kollegorna men kommer saker och ting att gå som man planerat? Mycket spännande säsongsavslut som lovar gott inför den kommande femte säsongen.

X-Men. Days of future past. Fox. Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, James McAvoy.
Jag har ibland svårt med filmer som får eviga uppföljare men X-Men är en serie filmer som jag tycker håller mycket bra, kan bero på bra manus men också lika gärna en bra regissör samt att bra skådespelare. I denna uppföljare så får en av huvudrollspersonerna Wolverine möjlighet att åka tillbaka i framtiden för att framföra en varning för de nuvarande robotar som håller på och utrota mutanterna. Ja, det kommer en uppföljare till, sommaren 2016 kommer den ha sin premiär.

Badhotellet. Dansk TV-serie. Scanbox.
Badhotellet gick på svensk TV i våras och utspelade sig på ett badhotell på idylliska danska Skagen under slutet av 1920-talet och skildrar ett antal danska familjer med olika bakgrunder. Man får även följa det ambitiösa tjänstefolket som försöker uppfylla de celebra gästernas minsta vink. Jag är inte odelat positiv till serien, kanske för att det blir lite slentrian med att allt utspelar sig på en och samma plats. Ny omgång är dock på gång.

The Originals. Warner.
The Originals är en intressant TV hybrid på det klassiska vampyrtemat som faktiskt funkar. Serien skildrar en vampyrfamilj med starka blodsband och häxor som hotar deras existens i amerikanska New Orleans. Det är bra att avsnitten är kortare och man får lättare att komma huvudrollsinnehavarna närmre än i en långfilm.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2014 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: