sourze.se
Hanna Wagenius, förbundsordförande CUF

Hanna Wagenius, förbundsordförande CUF 

Vem skapar jobben?

"Vi har fattat vilka det är som skapar arbeten i det här landet. Vi har fattat att man inte bara kan höja skatten och tro att alla jobb finns kvar ändå. Vi vet att receptet för fler jobb stavas mindre regelkrångel och lägre kostnader. Därför är det sjukt viktigt att Centerpartiet och Alliansen får fortsätta styra Sverige - för fler jobb och mindre krångel."

Det här valet handlar väldigt mycket om jobben. Traineeplatser och 90-dagarsgaranti framställs av Socialdemokraterna som rimliga lösningar på ungdomsarbetslösheten. När man är ute och debatterar låter det lite från vänstersidan som att politiker bara kan bestämma att arbetslösheten ska försvinna - och så gör den det.

Så är nu inte fallet. Det är inte myndigheter som skapar jobb, det är människor. Människor som får en idé, som vågar satsa på den och som vågar anställa i sina företag. Det är också så det skapas skatteintäkter som kan gå till att skapa jobb i offentlig sektor, men det måste faktiskt börja med att jobb skapas i den privata.

Därför är det beklämmande att se hur oppositionen går till val på att göra det dyrare att anställa unga, att förbjuda sjuksköterskor och lärare att starta egna vårdcentraler och skolor, att höja skatterna och öka regelkrånglet.

Centerpartiet, å andra sidan, har fattat det här med företagande. Kanske är det för att vi startades av bönder, som ju i alla tider har drivit eget, men vi har faktiskt insikten att det är i företagen som jobben börjar. Därför vill vi förenkla för dem. Vi vill införa ett högkostnadsskydd för sjuklönekostnader, skapa en väg in för uppgiftslämnande så att tiden man ägnar åt att fylla i blanketter minskar, sänka arbetsgivaravgiften för unga ännu mer och minska regelkrånglet. Vi fattar att en skattesmäll inte gör det lättare för de företagare som kämpar runt om i landet. Vi vill också göra om arbetsförmedlingen i grunden, så att arbetssökande får välja arbetsförmedlare själva - mellan sådana som kan specialisera sig på olika branscher eller regioner. Det gör att de kan bygga ett förtroende hos företagen, som ju ofta söker folk, och ge människor utan kontakter en möjlighet att få sitt första jobb. När vi dessutom ger dem betalt först när de lyckas förmedla ett jobb försäkrar vi oss mot ineffektiva åtgärder.

Vi har fattat vilka det är som skapar arbeten i det här landet. Vi har fattat att man inte bara kan höja skatten och tro att alla jobb finns kvar ändå. Vi vet att receptet för fler jobb stavas mindre regelkrångel och lägre kostnader. Därför är det sjukt viktigt att Centerpartiet och Alliansen får fortsätta styra Sverige - för fler jobb och mindre krångel. 


Om författaren

Författare:
Hanna Wagenius

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2014 21:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: