sourze.se
Hanna Wagenius, förbundsordförande CUF

Hanna Wagenius, förbundsordförande CUF 

Migrationsfrågan handlar om moral

Vi lever fortfarande i en tid när människor runt om i världen drabbas av krig och förtryck. Människor tvingas fly sina hemländer, många måste lämna allt bakom sig - familj, släkt, vänner och ägodelar.

När det sker kan vi i den välmående delen av världen fråga oss vad vi kan och borde göra. Det finns de som menar att vi ska hjälpa människor på plats, och självklart ska Sverige arbeta för demokrati, fred och frihet runt om i världen. Sanningen är dock att det är ett arbete som tar tid, och att människor behöver hjälp här och nu. Därför är det enda moraliskt riktiga att öppna våra gränser för de som flyr. Det är så enkelt. Människor som flyr för sina liv måste erbjudas en fristad, en möjlighet att bygga ett nytt liv.

Sverige är som ett av få länder någorlunda bra på att just ta emot flyktingar, även om det finns mycket kvar att göra. Förutom att bli bättre på hemmaplan måste vi också arbeta för att EU får en flyktingpolitik där människors rättssäkerhet kan garanteras, och där murarna rivs.

En fråga där det verkar vara svårare att driva politiken framåt är dock vilka möjligheter vi erbjuder de som kommer till Sverige. Har man verkligen möjlighet att bygga ett nytt liv? Går det att få framtidshopp här?

För många går det bra, men för de som inte tar sig in på den svenska arbetsmarknaden är det lätt att hamna i ett livslångt utanförskap. Sverige måste bli bättre på att ge den som kommer hit möjligheter att få ett jobb eller starta ett företag - förstås för att det är bra för landets ekonomi, men mest för den enskilda människans skull.

Ett självklart första steg är att försäkra sig om att flyktingar får möjlighet att bearbeta trauman som kan komma av det som de gått igenom. Därefter handlar det dock mest om att öppna arbetsmarknaden och förbättra utbildningen. Den som redan har ett yrke måste få svenskundervisning som först och främst gör det möjligt att utöva det yrket, och validering av utbildningar från andra länder måste bli bättre. För den som behöver mer utbildning ska språkundervisningen lägga grunden för detta. Arbetsmarknaden måste också göras mer flexibel för att fler ska våga bli företagare och anställa andra. Regelkrångel och höga skatter och avgifter måste minska. Arbetsförmedlingen måste läggas ner i sin nuvarande form och ersättas av australienmodellen, så att olika arbetsförmedlingar kan specialisera sig och den arbetssökande kan få välja förmedling själv.

I grund och botten är det enda moraliskt riktiga inte bara att låta människor komma hit, utan också att ge dem förutsättningar för att skapa en god framtid. Först och främst handlar det så klart om att rädda människor från krig och förtryck, men vi får inte glömma att skapa en framtid också. 


Om författaren

Författare:
Hanna Wagenius

Om artikeln

Publicerad: 21 aug 2014 10:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: