sourze.se

Mina film- och musiktips

Sommaren har tyvärr inte lockat med de bästa filmerna och det kanske har varit tur . Med tanke på det varma vädret är längtan efter att sitta i en mörk biosalong kanske inte så stor...

Däremot har det kommit flera bra filmer på DVD/Blue ray på storfilmer som gick upp i våras och som jag strax skall tipsa om. Jag kommer också att skriva om några nya skivsläpp från England, där bland annat Soft Cell-veteranen Marc Almond är still going strong.

Filmer

The Monuments Men
Regi: George Clooney. Medverkande: Clooney, Damon, Murray samt Blanchett. FOX.


The Monuments Men är baserad på en verklig historia där dock rollerna är påhittade. Filmen utspelar sig under andra världskrigets slutskede och handlar om ett gäng amerikanska historiker, konstnärer och arkitekter som får i uppdrag av USA:s regering att rädda så många konstskatter som möjligt från nazisterna. Filmen kom lägligt, kort tid efter att en konstskatt från andra världskriget upptäcktes hos en tysk äldre samlare som i sin tur hade ärvt samlingen från sin far. Filmen har ett driv och är spännande och rolig och passar utmärkt för en regnig sommarkväll. Skådisarna gör sitt jobb och Cate Blanchett i rollen som den franska sekreteraren gör som vanligt bra ifrån sig. Clooney spelar dock över stundtals.

Tokarev
Medverkande: Nicolas Cage, Peter Stormare och Danny Glover. Scanbox.


Nicolas Cage har inte synts till så mycket på de svenska biodukarna och det talas allmänt om att hans karriär är på nedåtgående. Hur det än är med den saken så är denna actionrulle sevärd. Bitvis för den tankarna till filmen Taken som kom ut för några år sedan med Neeson. Det som skiljer denna film från den förra är att Cage spelar en ex-kriminell som lämnat sitt förflutna och som vill starta om. Tyvärr så kommer den ryska maffian honom på spåren och kidnappar hans dotter. Cages rollfigur Paul och några av hans kompanjoner börjar sedan en jakt på maffian för att frige dottern. Som sagt ett tema som man känner igen, men ibland kan också det som man känner igen vara kul.

The Lunchbox
Medverkande: Khan, Kaur m.fl. Scanbox.


Filmen The Lunchbox är annorlunda på så sätt att filmens handling utspelar sig i indiska storstaden Bombays storstadsmyller, en miljö vi inte är så vana vid från bioduken här hemma. Den tar också upp människoöden som fängslar tittaren. Filmen handlar om fenomenet lunchlådor som förbereds i hemmet och sedan levereras till berörd persons arbetsplats. En dag hamnar en av matlådorna hos fel person och därmed börjar en humoristisk och rörande brevväxling mellan Sajaan och hemmafrun som står bakom lådan, Ila. Filmen blev så populär att den fortfarande går på vissa biografer i Stockholm. En charmig film som varmt rekommenderas.

Främling vid vatten. Njutafilms.

Filmen främling vid vatten är något så ovanligt som en mycket prisbelönt fransk film som har ett något udda tema, men där spänningen och nerven till sin stil påminner om Hitchcock i sina bästa stunder. Samtliga scener i filmen utspelar sig sommartid vid ett känt cruisingställe intill en sjöstrand, vilket kanske kan bli lite tjatigt i längden. Filmen handlar om två män som fattar tyckte för varandra, men där huvudpersonen känner till den andre mannens mörka hemlighet och när hemligheten väl kommer fram visar den mörka främlingens rätta ansikte. Filmen gick upp på ett fåtal biografer i Sverige och nu har man alltså chansen att köpa filmen på DVD ifall man missade att se den på bio.

The Congress. Regi: Ari Folman. Njutafilms.

Folmans debut med den tecknade “Waltz for Bashir” gjorde honom världskänd och med en större budget tack vara denna framgång, släppte han filmen ”The Congress”. Filmen är en hybrid av tecknat och verkliga inslag i en skön blandning och med flera världskända namn som Harvey Keitel och Jon Hamm, som vi känner från ”Mad Men”. Robin Wright, som spelar sig själv, har huvudrollen som skådespelerskan som får ett erbjudande att bli digitaliserad, både till kropp och själ. Hon tackar ja och med det så blir också hennes alter ego en viktig symbol när världen senare också blir digitaliserad. En originell och spännande film av en talangfull regissör.

Musik

Eight Wonder. The Remix Anthology. Cherry pop.

Brittiska skivbolaget Cherry Red Records har sedan flera år tillbaka fokuserat på att ge återge pop- och soulmusik som tidigare inte varit tillgängligt eller som bara funnits på vinyl. De specialiserar sig också på att fylla ut skivan eller skivorna. Ibland är det en dubbel CD med outgivna spår, mixar och alternativa versioner. Brittiska popbandet Eight Wonder med sångerskan Patsy Kensit som senare också fick filmroller bland annat i en av Dödlig vapen-filmerna med Mel Gibson, hade under några år i mitten av 1980-talet en artistkarriär som gav dem hits som den Pet Shop Boys-skrivna låten ”I’m not Scared”, som de sedan för övrigt själva gav ut. The Remix Anthology innehåller 12 av bandets mixar, varav 6 tidigare ej släppts på CD. När man lyssnar på mixarna så kommer många minnen tillbaka från ens egen tid ute på discon när bandets låtar spelades. Musiken är rapp och har ett driv som jag än idag gillar. Bästa spår: ”I’m not Scared” 10 inch-remix samt ”Cross my heart” club mix.

Bucks Fizz. Remixes & Rarities. Cherry pop.

De flesta svenskar associerar det brittiska bandet Bucks Fizz med bandets eurovisonsschlager vinnarlåt “Making your mind up” från 1981. Vad få känner till är att bandets karriär inte tog slut med denna låt. De fortsatte att släppa flera singlar och även om de inte blev så stora i Sverige blev de populära i vissa kretsar i USA och Japan. Denna dubbel CD-upplaga är laddad med hela 147 (!) minuter musik med flera obskyra mixar och man känner verkligen 80-talet komma över en när man lyssnar på låtarna. För att ”piffa” upp samlingen hittar man även nya ”I hear talk”.

Marc Almond. A song cycle. + The dancing marquis. Cherry red/SFE.

Multibegåvade Marc Almond inledde sin karriär med duon Soft Cell i det tidiga 1980-talet och fick en stor grupp followers som under åren följt honom i hans senare lyckade solokarriär. För ett antal år sedan så var han med om en motorcykelolycka som var nära att ta hans liv. Han repade sig från den och har sedan dess släppt flera plattor. De två senaste kom tidigare i somras och är sinsemellan olika men fortfarande intressanta. Dancing Marquis är ett mini-album med åtta låtar där han samarbetat med bland annat legendariska Bowie producenten Tony Visconti. Låtar som titellåten ”The Dancing Marquis” är en smårockig och lätttrallig låt som visar en Almond i absolut högform. En annan låt som starkt påminner om Almonds förflutna är ”Worship me” med ett underground sound som starkt påminner om tidiga Soft Cell låtar. Almond bjuder även på fina ballader som ” Love is not on trial” och ”Burn bright”. Hans andra album ”A song cycle” innehåller både studioalbumet samt en DVD på hela föreställningen ”Ten Plagues”. Föreställningen gick upp första gången på Traverse teatern under Edinburghfestivalen och sattes senare upp även i London. Musikalen, om man kan kalla den för det, gestaltar hur det var i London under pestens tid på 1600-talet sett ut Almonds ögon, och det är lätt, vilket också har bekräftas av Almond själv, att dra paralleller till den moderna tidens AIDS och HIV plåga.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2014 09:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: