sourze.se
Akropolis

Akropolis 

Fler bilder
King George Hotel

King George Hotel 

Picknick på "Funky Gourmet"

Picknick på "Funky Gourmet" 

Teknikens under på "Funky Gourmet"

Teknikens under på "Funky Gourmet" 

Aten – En destination som är hetare än någonsin (1)

Aten har verkligen gett mig mersmak och jag vill gärna återvända och ta del av allt det jag inte hann med den här gången. Inte minst väntar många spännande restauranger på att upptäckas.

Den grekiska tragedin i form av den djupa ekonomiska krisen som drabbat grekerna hårt med ständiga strejker och protester som pågått i mer än sju år verkar nu ha nått botten. Inte minst märks det när man besöker den grekiska huvudstaden Aten. Visst finns det en del tomma, igenbommade affärslokaler, men det gör det även i andra länder. Det som jag tror har hjälpt grekerna är att de har en ofattbar förmåga att komma på fötter och göra det bästa av situationen och inte blicka bakåt. Landets förväntade turistantal har också överträffats. Officiella siffror från turistdepartementet visar att antalet turister kommer att ha ökat från uppskattningsvis 18,2 miljoner till 21,2 miljoner för helåret 2014 vilket är mycket bra siffror. Atens egna besökssiffror beräknas öka till totalt 750 000 turister för 2014.

Jag besökte Aten, som är såväl demokratins som civilisationens födelseplats, för första gången i våras. Av Grekland har jag dessförinnan endast sett Kreta. Mitt första intryck var hur lättillgänglig denna femmiljonerstad är och hur enkelt det är att gå mellan de olika stadsdelarna, som sinsemellan är rätt olika vad gäller utbud och innehåll.

Under min tre dagar långa vistelse i Aten bodde jag på ett av stadens mest exklusiva boutiquehotell; King George (www.kinggeorgeathens.com), som är systerhotell till det flotta och anrika Grand Bretagne, beläget vägg i vägg. Hotellets läge är det bästa tänkbara, intill Syntagmatorget, själva hjärtat i Aten. Härifrån är det lätt att till fots ta sig till de olika stadsdelarna. Det nio våningar höga King George med dryga 100 rum och sviter ingår i Starwood koncernens ”A Luxury Collection Hotel” vilket innebär att man som gäst kan förvänta sig en hög genomgående standard. Entrén och dess utsökta inre receptions- och loungeutrymme med sina antika möblemang, kandelabrar, marmorgolv och speglar ger gästen ett varmt och gästfritt välkomnande. Mitt rum som var beläget mot en innergård var mycket trivsamt med parkettgolv, marmor i badrummet och lyxigt badkar samt en stor och bekväm King size säng. Servicenivån på hotellet är mycket hög, vänlig och tillmötesgående och personalens kunskaper i engelska är mycket bra. Övrigt som jag noterade var att man fick en morgontidning levererad till sitt rum varje morgon, gratis vattenflaskor och mycket mer. Frukosten är en annan höjdpunkt då den intas på hotellets takterrassrestaurang Tudor Hall, som också är öppet för lunch och middag. Härifrån har man en förnämlig utsikt över Akropolis, Atens främsta turistmagnet. Frukosten är generös, med färskpressad apelsinjuice som standard och flera olika sorters bröd. Det är också möjligt att beställa ett antal rätter á la minute som pannkakor och ägg i olika former. Fräscha frukter efter säsong som de underbara grekiska jordgubbarna erbjuds också.

När man kommer till en ny destination är det alltid svårt att veta i vilken ända man ska börja, ska man ta det kulturella först och shopping sedan? Jag bestämde mig för att ta den kulturella biten först och valde att besöka det från hotellet närliggande Cykladiska muséet (www.cycladic.gr). Cykladiska muséet är ett privatägt museum med fyra våningsplan som fokuserat sig på att visa upp välbevarade verk från den Cykladiska perioden som varade mellan år 3 200 f.kr till 2 000 f.Kr. Tidsperioden är känd för sina kvinnliga ler- och marmorfigurer, bronsföremål och vapen som är fascinerande att se och som kända målare som Picasso och Giacometti inspirerades av. Här kan man även ta del av forntida grekiska antikviteter mellan 2 000 f.kr till 300-talet. Samlingen följer det grekiska samhällets utveckling i kronologisk ordning från födelsen av den grekiska civilisationen till dess samgående med romarriket. De övriga våningsplanen har dels en samling kring Cyperns forna konst och kultur och en avdelning med tillfälliga utställningar.

Nästa kulturella anhalt blir militärmuséet som är fylld med militärisk memorabilia som är mycket intressant att beskåda. Missa inte militärflygplanen på muséets bakgård. Muséet ligger i närheten av Cykladiska muséet och så gör även Atens konserthall Megaron (www.megaron.gr), som erbjuder såväl Atenbor som besökande turister en möjlighet att gå på konserter och andra utställningar. Sommartid arrangerar huset utomhuskonserter för en billig penning på dess stora parkområdet bakom själva konsertbyggnaden.

Sist men inte minst har jag sparat Atens och möjligtvis också hela Greklands viktigaste turistattraktion; Akropolis nya museum (www.theacropolismuseum.gr). Museet är relativt nybyggt och är anpassat på olika sätt för den fina samlingen av marmorfigurer. Bland annat finns genomskinliga golv som gör att man kan se originallämningar. Byggnaden är även konstruerad så att man på bästa sätt tar tillvara dagsljuset. Efter ett besök här går man gärna upp till Akropolisklippan och beser Parthenon, Erechteion, Propylaia samt templet Nike Apteros. Passa på att också avnjuta den fantastiska utsikten man har härifrån över Aten efter att man traskat uppför kullen.

Min första kväll i Aten anlitade jag en ”Det här är mitt Aten” guidad tur som ges av en frivillig guide som av kärlek till sin hemmastad har anslutit sig till denna frivilligorganisation, en service som är helt gratis. Denna tur varar under två timmar och det är viktigt att poängtera att detta ej är en historisk tur utan snarare en tur där man får möjlighet att se de olika områdena sett ur en ”locals” ögon men också ställa så många frågor man vill. Det finns inget minimiantal gäster på denna tur. Jag kan varmt rekommendera denna service och att man tar denna tur ganska snart efter ankomsten till Aten. Mer info om hur ni kommer i kontakt med föreningen får ni via (www.visitgreece.gr).

Shoppingen i Aten är intressant och mycket billigare än den var innan krisen började. Nu har turisten råd att ta sig en kaffe eller varför inte avnjuta en drink före maten på någon av de oändliga restaurangerna och barerna som finns utmed Ermou och Athinas. Här finner man också stadens centralmarknad där det mesta kan inhandlas. Ett favoritområde för mig är dock fashionabla Kolonaki, Atens svar på Stockholms Östermalm. Här finns de mest flärdfulla och trendiga butikerna för de som är ute efter märkeskläder och liknande. Det finns också bra restauranger och barer i dessa lugna och fina kvarter. Andra bra shoppinggator är Ermous och Panormou. Besök också gärna varuhuset Hondos Center, vars filialer finns utspridda över hela staden. Hondos påminner lite grann om Åhléns hemma i Sverige men har ett lite mindre och i mitt tyckte bättre utbud av bland annat mode.

Det som jag hade ett stort utbyte och nöje av var att bara flanera på gatorna och titta på människor. Jag upplever Atenborna som mycket stolta och hjälpsamma och jag kan också skönja en tacksamhet och ödmjukhet hos dem för att man valt att resa till deras stad. Man lägger också märke till att barerna och restaurangerna är fulla av gäster, både lokala och internationella gäster. Någon krisstämning är inte lätt att hitta.

Grekisk husmanskost är för många synonymt med moussaka, souvlaki och det vita kådasmakande Retsina vinet. Men grekisk gastronomi är så mycket mer och har fullkomligt exploderat de senaste åren. Ett trendbrott har skett. Nya restauranger poppar regelbundet upp i Aten och en del kockar hyser en sådan passion för mat och gastronomi att man också blivit omtalade utanför Aten och Greklands gränser. Den femåriga och redan tvåstjärnigt belönade Guide Michelin-restaurangen funkygourmet (www.funkygourmet.gr) anses vara en av Atens bästa restauranger. Det är rekommendabelt att boka bord i god tid då restaurangen endast är öppen för middag fem dagar i veckan. Restaurangen ligger i ett område i Aten som till synes verkar vara lite bohemiskt och där vissa hus verkar övergivna. Det är därför en överaskande kontrast när man plingar på ringklockan till restaurangen och man träder in och möter den minimalistiska och stilrena inredningen. Jag blir vänligt visad till mitt bord på det övre planet av restaurangen där jag har fin utsikt över området från det stora antalet fönster som skänker ett behagligt ljus. Intill mig fylls platserna sakta men säkert på och jag märker att det är en hel del amerikanska gäster under kvällen. Det är med stor spänning man ser fram emot att sätta tänderna i den drygt tre timmar långa avsmakningsmenyn som presenteras rätt för rätt av en professionell servitris. Jag har beställt den stora 15 rätters menyn med inkluderande vinpaket (8 drycker), där varje vin som hälls upp presenteras av restaurangens vänliga och mycket kunniga sommelier. Till min lycka visar det sig att alla viner med undantag av ett, är grekiska. Servitrisen frågade också initialt ifall man hade några matallergier vilket jag tycker är professionellt. Menyn inleds med tre stycken amuser eller smakprover, och jag får då testa grekisk Bottarga med vit choklad, som faktiskt smälter väl ihop med det grekiska mousserande vinet. Detta följs av en Salsify in the soil som intogs med en liten sked. Rätten har rätt stuns och krispighet och är snyggt upplagt på en sten. Tjusigt men också en mycket god aptitretare.

(fortsätttning följer i del 2)
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2014 22:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: