sourze.se
Linda Nordlund, förbundsordförande, LUF

Linda Nordlund, förbundsordförande, LUF 

EU-valet - en tävling om populistpriset i EU-skepticism?

"Om man tar del av budskapen i den pågående valrörelsen inför Europaparlamentsvalet är det lätt att tro att EU sysslar med allt möjligt dåligt – och det är bara genom att rösta rätt i valet du som väljare kan sätta stopp för det..."

Om man tar del av budskapen i den pågående valrörelsen inför Europaparlamentsvalet är det lätt att tro att EU sysslar med allt möjligt dåligt – och det är bara genom att rösta rätt i valet du som väljare kan sätta stopp för det. Kristdemokraterna driver exempelvis att EU inte ska röra äldreomsorgen, föräldraförsäkringen eller införa euro i Sverige. Vänsterpartiet kampanjar mot privatiseringar och vinster i välfärden. Socialdemokraterna går, återigen, till val på frågor som rör den svenska arbetsrätten. Men dessa frågor avgörs inte i Bryssel, utan i riksdagshuset på Helgeandsholmen. Sverigedemokraterna tycks i sin tur tro att de genom EU kan få stopp på tiggeri i Sverige. EU-valet har blivit en cirkus där flera partier tävlar om populistpriset i EU-skepticism.

I söndagens Agenda hävdade dessutom Socialdemokraternas toppnamn Marita Ulvskog att Moderaterna ville införa övergångsregler 2004 – trots att det var Socialdemokraterna som drev på och Ulvskog själv som i sin statsrådsroll stod som avsändare för förslaget. Ulvskogs motdebattör i Agenda, Gunnar Hökmark, motionerade tvärtom emot reglerna. Ulvskogs uppenbara lögn är ett lågvattenmärke i en valrörelse som i hög grad har präglats av oärlig retorik gentemot väljarna. EU framställs som något det inte är och väljarna får vallöften partierna vet att de inte kan hålla, väl på plats i parlamentet. Dessutom förbises alla de saker som vi faktiskt åstadkommit genom EU – fördelar vi drar nytta av varje dag utan att ens tänka på det.

Det är knappast någon som lyfter att det är tack vare den fria rörligheten som vi kan plugga och jobba lika enkelt i London som i Lund. Det är bra både för den enskilde och för vårt samhälle eftersom de som pluggat eller arbetat utomlands återvänder med nya kunskaper, idéer och intryck som vi har nytta av här. En Sifo-undersökning från slutet av mars visade att drygt en tredjedel av de tillfrågade tycker att den fria rörligheten för personer i EU är den viktigaste av EU:s fyra friheter. Och bland de unga under trettio år säger hela 46 procent att det är den viktigaste. Den unga generationen har vuxit upp med EU-medlemskapet, och tar i hög utsträckning den fria rörligheten för given.

Att alla som arbetar i Sverige ska ha schyssta och likvärdiga villkor är vi överens om. Men om Ulvskog skulle få igenom sina krav på att alla som arbetar i Sverige också ska omfattas av svenska kollektivavtal innebär det att det blir svårare för andra EU-länders medborgare att arbeta här. Kollektivavtalsmodellen skulle nämligen ge facket vetorätt gentemot utländsk arbetskraft. I det uppmärksammade Laval-målet krävde facket att den lettiske byggarbetaren skulle få högre lön än den svenske på bygget bredvid, ett tydligt exempel på hur facket med alla medel använder sin makt för att hålla konkurrensen borta. Det är sannolikt att andra EU-länder skulle införa motsvarande skyddslagstiftning för att hindra svenska ungdomar att ta jobb på deras arbetsmarknader. Se bara hur murarna reses runt Schweiz efter att en folkomröstning resulterade i nej till EU-migranter, nu svarar EU-länderna med att stänga dörrarna för schweiziska studenter och arbetstagare.

Vi liberaler står upp för allas rätt att söka sig över gränserna för att skapa sig den framtid de drömmer om – oavsett om de flyr från krig och förtryck eller fattigdom och arbetslöshet. Denna rättighet hotas nu från både vänster och höger. Detta är det Europaparlamentsvalet borde handla om. Därför röstar jag på Folkpartiet den 25:e maj. Gör det du med, alla röster för ett öppet Europa räknas.


Om författaren

Författare:
Linda Nordlund

Om artikeln

Publicerad: 19 maj 2014 21:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: