sourze.se
Gustav Kasselstrand, förbundsordförande SDU

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande SDU 

Stoppa väljarföraktet i svensk politik

"Varför reflekterar inte sjuklövern över att det är deras egna väljare som nu lämnar dem till förmån för SD? Våra väljare växer inte upp som svampar ur marken utan kommer just från de andra partierna. Sluta hetsa mot dem!"

Partierna ska tjäna folket, inte tvärtom. Oförmågan att lyssna på folkets åsikter, och föraktet mot de som tycker fel, har skapat ett politiskt ingenmansland, där debatten är till för självutnämnda förståsigpåare, journalister i Stockholms innerstad och politiska dinosaurier i riksdagen. De stora bovarna i dramat är de två största partierna, S och M, som med sin grötmyndiga arrogans mot alla de som ifrågasätter rådande doktriner nu har skapat ett politiskt klimat som är gråare och tröttare än någonsin. Människor är inte ointresserade av politik, men de är ointresserade av politiker som skapat en avgrundsdjup spricka mellan sig själva och det folk som röstat fram dem. Varför ska folket intressera sig för politiker som inte intresserar sig för dem?

Tillåt mig ta några exempel.

SCB:s partisympatiundersökning från i höstas visade ett nettoflöde av väljare mellan riksdagspartierna från riksdagsvalet 2010 till november 2013. Under denna treårsperiod har Sverigedemokraterna tagit väljare från sex av sju övriga riksdagspartier. Främst handlar det om moderater och socialdemokrater. Om detta talas det tyst i debatten. Varför reflekterar inte sjuklövern över att det är deras egna väljare som nu lämnar dem till förmån för SD? Våra väljare växer inte upp som svampar ur marken utan kommer just från de andra partierna. Sluta hetsa mot dem!

Socialdemokraterna och Moderaterna, som gjort det till en folksport att ta mest avstånd från SD och att misstänkliggöra partiets väljare, bör lyssna mer på sina egna led. I ovan nämnda partisympatiundersökning framgår att hela 27 procent av socialdemokratiska väljare, och 25 procent av moderata väljare, anger Sverigedemokraterna som näst bästa parti efter det egna! Om var fjärde person i S och M anger denna förhållandevis starka sympati för SD så borde givetvis Reinfeldt och Löfven ta det i beaktande. Men vad har de för besked till de hundratusentals invandringströtta socialdemokrater och moderater som finns där ute? Inget. Håll tyst, ni har fel!

Så sent som denna vecka kom en Sifomätning som SVT låtit göra. Endast 10 procent av folket anser att Sverige borde öka invandringen. Bland riksdagspolitikerna är det 94 procent. De är alltså helt i otakt med sina egna väljare, för de lever inte i deras verklighet. I samma mätning toppar Sverigedemokraterna listan på det parti som har bäst invandringspolitik. Då duger det inte att sopa problemen under mattan. Svensk invandringspolitik är precis som Kejsarens nya kläder. Alla ser, men ingen vågar säga.
 


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2014 22:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: