sourze.se

Har förlusten av ordet "lagom" gjort oss olyckliga?

Är det verkligen så illa med skolan som alla säger eller är det mycket annat som spelar in i de dåliga resultaten.

Jag sitter och funderar över allt som sägs om skolan i Sverige, om hur dåligt det är och vilka dåliga resultat så många gör. Jag tycker att det är fruktansvärt konstigt att vi som är så långt komna med så mycket inte vet än idag hur vi ska handskas med våra barn för att de ska bli trygga och lugna och kunna ta till sig det som erbjuds i skolan. Är det samhället som blivit så förändrat sedan jag gick i skolan så att dagens barn inte kan jämföras med dåtidens? Hur ser det ut idag i ett vanligt svenskt hem, om man nu får kalla något så?

Jag minns hur det var när jag var cirka fjorton i högstadiet och hur livet såg ut för mig. Det enda som tvärförändrats är synen på sex kan jag tycka. På 70-talet kunde jag som 14-åring sova över hos flickvännen som var ett år äldre, alltså femoton, hur ofta som helst och ha sex utan att det var fel. Nu säger jag inte att det var rätt men så var det. Kände man sig inte älskad hemma så gjorde man det någon annanstans och det var inte fy skam.

Jag minns en rast när jag var femton år gammal och stod och pratade med en tjej som hette Henriette. När klockan ringde in så stod vi kvar och var lite ovissa om vi skulle gå in eller inte när plötsligt Henriette sa "Ska vi inte sticka iväg till en gräsplan någonstans och ha lite mysig sex?"Alltså det var inget konstigt, hon var inte ihop med någon och inte jag heller, och just i den stunden var vi helt förälskade, inte i varandra men i möjligheten att passionerat kunna kyssa och krama och ha sex med någon när vi ville. Någon som vi kände oss likvärdiga med. Sen kunde man le mot varandra när man möttes i korridoren och småmysigt komma ihåg. 

Vi dök in i vuxenlivet så fort chans gavs. Vi söp och festade vid varje tillfälle, oftast fredagar eller lördagar, kanske till och med varje helg och det gjorde de vuxna också. Det fanns väl knappt en hantverkare som inte inhandlade sin kvarta på fredagen, för den skulle ju drickas, absolut! Var vi otrygga eller trygga i detta? Världen såg givetvis annorlunda ut och det fanns en maktbalans i världen. Stora företag där många föräldrar var anställda skulle finnas för alltid, så var det.

Men visst, jag minns inte att det fanns någon jag kände som hade en arbetslös förälder. Hur såg arbetslösheten ut 1977-78? Var den obefintlig? Är det där problemet är? Osäkerheten att bli arbetslös kan ställa till det för en hel familj, att vara arbetslös och kankse knappt få ihop det ekonomiskt gör inte livet lättare för barn eller föräldrar. Har det kommit en större fattigdom som påverkar barnen i skolorna? Nu menar jag inte den fattigdomen som skapas av diverse friskolor på själva skolan på grund av vinstintressen, utan mer i privatlivet.

När jag tänker tillbaka så var det inte de rikaste barnen som mådde bäst, utan mer dom som kämpade på och lyckades precis få ihop till semestrar och mopeder till sönerna. De som kämpade på den nivån hade jättefina värderingar och ärlighet, det minns jag tydligt. Har "lagom" försvunnit i Sverige? Detta ursvenska ord "lagom", finns inte det längre? Kan försvinnandet av ordet lagom ha gjort våra barn olyckliga och oss vuxna också kanske?

Ja, nu måste jag jobba vidare här mitt i natten på ett hotell, alldeles själv. Med andra ord ingen arbetskamrat som jag kan irritera mig på eller inte komma överrens med, bara jag. Sen kommer frukostfolket, tjejerna som jobbar som tusan, tidigt och snabbt, springer hela tiden för att hinna innan alla gäster kommer ner för att avnjuta det fantastiska med hotellnätter, frukosten. Och nu när jag tänker efter så är de, trots låg lön och tidiga arbetsdagar - cirka 05.00 - alltid glada och snälla.
 Jag kan ha hittat något där: att så länge man kämpar så mår man bra - eller?

I will be back för att vidarespegla 70-talet mot dagens datum, för vi lärde oss mycket mer då. I min klass, som bestod av 24 elever, var det alltid 22 som lyssnade, sen var det jag som inte lyssnade och så han som satt bredvid mig och försökte lyssna, förlåt Anders men du fick ganska bra betyg ändå.

Mitt i natten, Angus


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2014 13:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: