sourze.se
Gabriel Wikström, Förbundsordförande SSU, Foto: Selfie

Gabriel Wikström, Förbundsordförande SSU, Foto: Selfie 

Dags för elevperspektivet att ta plats i skoldebatten

"SSU menar att det är dags att låta eleverna själva ge svar på vad som egentligen inte står rätt till i skolan och lyfta deras åsikter och synpunkter i den politiska debatten. Med hjälp av en ny app kommer vi prata med minst 1 500 gymnasieelever och ta reda på vilka skolpolitiska frågor som de tycker är viktigast."

Skolan har seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna inför supervalåret och är på många sätt en ödesfråga för Sveriges framtid. Det har de flesta partier insett. Men vad många tycks ha missat i den politiska debatten är skolfrågans egentliga kärna – eleven.

Skolan är inte bara elevens arbetsmiljö, det är även elevens vardag. Men elevens röst har sällan eller aldrig fått höras. Under mars månad kommer representanter från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU, under tre veckor besöka gymnasieskolor i hela Sverige. Vi kommer fråga minst 1 500 elever i hela Sverige vilken politisk fråga som de tycker är skolans viktigaste. Målet är solklart – vi ska lyfta elevens perspektiv och ge elever en tydligare röst i skoldebatten.

Att vara elev i Björklunds skola innebär att ställas inför en mur av krav och misstro. Eleverna ses som lata och ovilliga att lära. Björklund vill lösa skolans problem med låsta dörrar och betyg från lågstadiet. Skolverkets undersökning "Attityder till skolan från 2012" ger en annan bild än den Björklund vill förmedla. De verkliga problemen är enligt eleverna brist på tid, otydliga betygskriterier och sämre möjligheter till stöd.

Lärarna är skolans stomme, men eleverna är dess viktigaste resurs. Om elever upplever sig få mindre tid och stöd från sina lärare leder det i förlängningen till en miljö där kunskapen inte står i centrum. Inlärningen i klassrummet blir sämre och de som drabbas är eleverna själva. Det är långt ifrån den problembild som den borgerliga regeringen målat upp av stökiga barn som vägrar ta av sig kepsen inomhus.

Jan Björklund har skyllt skolmisslyckande på mycket. Men han har aldrig på ett seriöst sätt frågat elever hur det är att gå i den skola han har skapat eller vad elever upplever att de behöver för en bättre skolgång. Efter åtta borgerliga år är det uppenbart att Björklunds skolpolitik inte längre utgår från den verklighet som är viktigast – elevens.

SSU menar att det är dags att låta eleverna själva ge svar på vad som egentligen inte står rätt till i skolan och lyfta deras åsikter och synpunkter i den politiska debatten. Med hjälp av en ny app kommer vi prata med minst 1 500 gymnasieelever och ta reda på vilka skolpolitiska frågor som de tycker är viktigast. När vi är klara med vår undersökning kommer vi ha fått svar på vad som enligt eleverna är skolans viktigaste fråga. Det svaret får Jan Björklund gärna ta del av.
 


Om författaren

Författare:
Gabriel Wikström

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2014 09:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: