sourze.se
The St Regis Singapore, Executive De Luxe Room

The St Regis Singapore, Executive De Luxe Room 

Singapore – en asiatisk tiger med ”extra-extra” allt

"Det häftigaste var dock butlerservicen. Det var bara att lyfta på luren så kom man fram till sin egen butler. Butlern fixade allt man behövde, från att servera te, ge tips på shoppingmöjligheter, fixa kostymen till att fixa maffiga skumbad."

”Den som inte har varit i Singapore har inte sett världen”, lyder ett ordspråk och det finns en gnutta sanning i den, för Singapore lämnar inte besökaren oberörd. Den lilla stadsstaten som ligger precis vid ekvatorn i sydöstra Asien, inklämd mellan sina stora grannar Malaysia och Indonesien, har hängt med ett tag nu sedan självständigheten på 1960-talet. Landet är på många sätt ett mönsterland som lyckats med integrationen av olika religioner och folkgrupper. Myntet har självklart även sin baksida. Landet har stränga lagar och praktiserar även dödsstraff, bland annat för narkotikabrott, men om man som medborgare eller gästarbetare (landet har många västerlänningar som jobbar inom den stora finanssektorn) sköter sig och följer alla lagar och regler kan man leva ett mycket bekvämt liv. Höga löner och extremt låga skatter bidrar till landets välstånd och attraktionskraft.

Singapore har under många år följts av ryktet om att tuggummin inte är tillåtna. Detta stämmer dock inte, men om man bli ertappad med att spotta ut tuggummit på platser där man inte får, så väntar dryga böter, detsamma gäller om man skräpar ner. Att landet är nästintill kliniskt rent är fascinerande med tanke på hur det kan se ut i länder i denna region. Arkitektoniskt är Singapore spännande med sina kontraster mellan höga skyskrapor och gyttret av äldre, låga byggnader med småbutiker i charmiga Little India. Här hittar tekniknörden allt denne önskar sig. Marina Bay är ett nytt och populärt område med många restauranger, barer och muséer som kan rekommenderas. Missa heller inte den intilliggande ”waterfront promenade” där möjligheterna till att ta ikoniska fotografiger är hög. Landets mat är ett kapitel för sig, smältdegeln av alla kulturer och inflöden av olika smaker har skapat något rent magiskt. Singapore noodles och den söta (och enligt mig inte särskilt goda) drinken Singapore Sling är exempel på rätter och drycker som satt landet på den kulinariska kartan. Tack vare landets höga krav på kvalitet äter man lika gott och hygieniskt säkert på ”hålet i väggen” som på lyxrestaurangerna, som det finns många av i landet. Har man energi kvar så finns det hur många night spots som helst att ta sig en drink eller en svängom på.

Singapores allmänna kommunikationer är mycket effektiva och det är lätt att ta sig från a till b. Att engelskan är ett av landets officiella språk underlättar betydligt. Singapore är också känt för sin exceptionella shopping. Utmed med den famösa shoppinggatan Orchard Road hittar man allt från lyxbutiker till H & M och Zara. Det man får tänka på när man flanerar är att temperaturen i Singapore, på grund av landets geografiska läge, konstant håller sig kring 30 graderstrecket och i kombination med den höga fuktigheten är intag av vatten av största vikt. Landet är mycket inriktat på nöjen och upplevelser som riktar sig till alla åldrar. Här hittar man attraktioner som Universal Studios, Singapore flyer, Gardens by the Bay och nöjesparker och ett Zoo som är ett av världens bästa.

Jag besökte Singapore i somras och slogs av hur snabbt landet har utvecklats sedan jag var där för tio år sedan. Singapores internationella flygplats Changi är en attraktion i sig själv och har under flera år legat i topp vad gäller de mest populära flygplatserna. Här finns många attraktioner att sysselsätta sig med tills det är dags att flyga hem. Här erbjuds allt från gratis film i riktiga biografer, utomhuspooler, TV och underhållningscentra till otaliga restauranger och shopping av högsta klass. En annan fördel, om man har en transfertid på minst fem timmar, är att man då är berättigad till en gratis guidad två timmar lång sightseeingtur i Singapore.

Hotell finns det mängder av, allt från vandrarhem till lyx. Legendariska och mytomspunna Raffles hotel är ett hotell som nästan blivit synonymt med Singapore. Det var här som drinken Singapore Sling blandades till första gången. Vill man bo på klassisk hotellmark är detta ett givet val, om plånboken tillåter. Personligen anser jag dock att Raffles har mist en del av sin charm. Mängden nyfikna turister gör att magin och det exklusiva nöts bort.

Jag ville bo nära men inte mitt på Orchard Road och då föll lotten på S:t Regis (www.stregissingapore.com), ett hotell som är beläget på 29 Tanglin Road, ett stenkast från Orchard Road, mitt i stadens hjärta med all shopping och attraktioner runt hörnet. Hotellet tillhör ett av Singapores nyare hotell och öppnade officiellt 2008. Hotellet har cirka 300 rum och sviter. Jag unnade mig lyxen att boka in mig på ett Executive De luxe-rum på 50 kvm där det även ingick 24 timmars butler service. Mitt rum var utrustat med en enormt stor och bekväm säng, Bose högtalare, Walk in closet, fin utsikt över en park och ett stort badrum klätt i marmor med fristående badkar. Det häftigaste var dock butlerservicen. Det var bara att lyfta på luren så kom man fram till sin egen butler. Butlern fixade allt man behövde, från att servera te, ge tips på shoppingmöjligheter, fixa kostymen till att fixa maffiga skumbad. S:t Regis är en kedja som hängt med länge och som har en spännande historia. Visste ni förresten att den första Bloody Maryn blandades 1934 på ett S:t Regis-hotell i USA av bartendern Petiot. Denna drink, med både vodka och tomatjuice, har under årens lopp förfinats och kommit i olika varianter. På S:t Regis i Singapore får man på den trevliga Astor Bar en lite mer spicy variant som kallas för Chili Padi Mary, som förutom vodkan innehåller en tomatjuice spetsad med citrongräs, chilifrukter och ingefära, just de ingredienser som många förknippar med maten i landet. Jag testade båda varianterna och tyckte lika bra om bägge. Astor Bar erbjuder även vinprovningar vilka är mycket uppskattade.

Ett hotell av denna kaliber har självklart både utmärkta restauranger och ett SPA. På S:t Regis i Singapore heter den sistnämnda Reméde Spa och är det första att öppna utanför USA:s gränser. Jag testade en av deras ”signaturmassager” och blev mycket överraskad av den höga kvaliteten på såväl inredning och produkter men självklart också på massören. Massagen kallas ”Ultimate Body Revival” och är en topp till tå behandling som varar i två timmar. Den inleds med en helkroppsskrubb och fortsätter med en underbar massage. Jag vill tipsa om att man med fördel bör komma in 30 minuter tidigare för att njuta av den avkopplande atmosfären med olika sorters bastu och pooler i olika temperaturer.

Det är svårt att välja bland hotellets restauranger men då jag gillar italiensk mat valde jag att äta middag på hotellets restaurang La Brezza. Köket drivs av en italienare, vilket borgar för en genuin matupplevelse. Jag inledde med Carpaccio, tunn oxfilé med fräscha tillbehör som tillsammans med ett glas vin av pinot grigio-druvan var en utsökt kombination. Till varmrätt valde jag en spänstig och god sjötunga med en sås man ”kan dö för”. Till detta rostad potatis med rosmarin. Till dessert blev det en frisk och fräsch citronsorbet, en perfekt avrundning på middagen.

Trots att landet är litet så räcker inte en helg för att se allt. Vill man verkligen ”göra” Singapore, rekommenderas att man stannar minst en vecka, och har man barn är denna rekommendation ett måste. Jag kommer att återvända till Singapore som är ett utmärkt land att göra ett stop over på, mellan andra asiatiska länder som Malaysia och Indonesien.  


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2014 14:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: