sourze.se
Pia Isaksson och Soheila Fors

Pia Isaksson och Soheila Fors 

Tre engagerade kvinnor talade på nätverksdag

Empati, Kärlek och att stödja det kvinnliga könet - viktiga ord i integrationsarbetet!

Jag blev inbjuden att vara moderator i det anrika Hartwigska huset i Stockholm. Det var min vän journalisten och danspedagogen Chitra Paul, som arrangerat ett seminarium om integration. Hon är medlem i Winnet, Stockholms Län (”Women In Network”), och hade bjudit in tre intressanta yrkeskvinnor och föredragshållare inför kvinnodagen. Det var ett evenemang för kvinnor, men det fanns ett par intresserade män också - och självklart var de också inbjudna till föredragen och den goda buffén, som inledde seminariet. Ämnet var ”Integration för nyanlända och redan etablerade kvinnor i Sverige, samt rätten att få en jämställd status i samhället”.

Winnet, Sverige är en ideell organisation med nätverkande som metod på alla nivåer i sitt arbete. Den röda tråden i Winnet Sveriges verksamhet är samarbete i partnerskap och nätverk både nationellt och internationellt. Vi synliggör och ökar kunskapen om kvinnors deltagande i samhällets utveckling och ekonomiska tillväxt.

Första kvinnan upp att föreläsa var Parul Sharma. Hon är utbildad människoaktivist med fokus på mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden samt rektor och utbildare i ”The Academy For Human Rights in Buisness”. Hon är global chef för CSR – revisionen, med fokus på högriskländer och högriskleverantörer. CSR betyder ”Corporate Social Responsability” – enligt businessmodell. Miljö, mänskliga rättigheter och etik är viktiga för Sharma, liksom att verka mot korruption. Hon vill se företagens sociala ansvar, vill ha ut dem på arbetsplatserna och beskrivs som en ”nagel i företagens ögon”. Hon vill väcka upp och tackla företagens korruption, här och i utlandet.

Parul Sharma är ursprungligen från Indien, där hon haft en karriär som artist och låtskrivare bl.a. Slår man upp henne på nätet, kan man läsa om allt denna fantastiska kvinna har gjort. Hon berättade nu om kvinnans situation i Indien, om kvinnor som vill kämpa för sin rätt i samhället, om flickebarnen man sätter ut att dö eftersom flickor i Indien inte har lika stort värde som pojkar och hon framhåller särskilt ett honnörsord, som hon tycker är viktigt när man möts över gränserna: EMPATI. Ett ord lätt att komma ihåg, i situationer där man tvekar inför saker man inte förstår. Jag är övertygad om att ordet är väldigt användbart i mötet mellan människor!

Nästa kvinna som stiger upp på podiet är Soheila Fors, en kurdisk adelsflicka, med ett förflutet som journalist och gerillasoldat i bergen. Hon kom 1994 till Sverige och är numera gift med Kjell, som blivit partner i hennes affärsverksamhet med ”Tehusen”, som hon skapat. Hon bor i Karlskoga.

Soheila har startat Tehus för behövande kvinnor, där hon arbetar mot hedersvåld. ”Mitt recept är kärlek”, säger hon. Hon har själv tiggt ihop till möblerna i sitt Tehus i Karlskoga eller släpat hem saker från soptippen. Det är kärleken som driver henne, säger hon. Hon är verksamhetsledare, föreläsare och inspiratör för Tehusen i Sverige, som finns i Karlstad och Karlskoga - och det står ytterligare 15 städer i kö för att få ett Tehus! I Tehusen pratar man och umgås kvinnor emellan, precis som männen gör när de träffas i sina tehus i en del kulturer, dit kvinnor i regel inte är välkomna.

Soheila berättar om barngifte i hennes hemland. Flickor på 12 år och yngre, som gifts bort med män på 60 år, och andra saker om kvinnans ställning i de länder hon kommer ifrån, och även om alla de flickor här i Sverige, som är rädda att bli bortgifta och som vänder sig till henne. På Tehuset kan man äta gott, man bakar och tillverkar olika saker, som man sedan kan sälja. Soheila har fått mycket stöd från kommunen och det är inte konstigt, för med den energin blir saker verkligen gjorda. Hon är sannerligen en eldsjäl liksom de andra kvinnorna vi möter på scenen i dag.

Soheilas viktigaste ”ord” som hon vill förmedla är KÄRLEK. Utan kärlek ingen lycka i verksamheten, säger hon. Soheila kommer ut med en bok i veckan.

Mellan föredragen dricker vi lite kaffe och stämningen är på topp. Det finns så mycket för kvinnor att diskutera när det gäller samhället, att frågorna aldrig vill ta slut.

Nästa kvinna till scenen är Esabelle Dingizian. Hon är riksdagsledamot i Miljöpartiet och ungdomspolitisk talesperson, intresserad av arbetslösheten och utpekad som Sveriges farligaste rättspolitiker. Hon är speciellt intresserad av utbildningsfrågor.

Esabelle kom från Irak 1960 och har vuxit upp i Rosengård i Malmö. Hon ger ett väldigt folkligt intryck. Man får genast förtroende för henne. Unga och jobb ligger henne varmt om hjärtat. Hon anser att åtgärderna som gjorts för ungdomsarbetslösheten hittills är för dyra och ineffektiva. Hon vill att staten i samarbete med kommunerna ska ge de unga möjligheterna att växa.

Esabelle brinner för ett mer jämställt samhälle och vill hitta nya vägar i politiken. Hon säger också att hon står till förfogande för dem som behöver henne. Hon är en kvinna som verkligen kämpar för att kvinnor ska få ta plats, på samma gång som hon ser så kvinnlig ut i sin blommiga kofta och hon talar så mysig skånska. Ifrågasätta, vill hon göra hela tiden.

Esabelles viktiga ord som hon vill att vi tar med oss, är att vi ska ”stå upp för det kvinnliga könet”. Hon talar också om ”Vithetsprevilegiet” och om vilka som har övertaget i samhället. Är man ”vit” går man i regel före och det gäller att se sig för och tänka efter, vad saker egentligen står för. Hur ”härskartekniken” fungerar och nästan på ett omärkligt sätt, kan trycka ner människor, eftersom de flesta inte känner till strategierna. Så det är bara att läsa på om det ämnet: Härskarteknik!

Dessa tre kvinnor är starka förebilder för andra kvinnor, här och överallt där de framträder, och de visar att det går att komma någonstans om man kämpar för något man verkligen tror på och som man vill strida för. Alla tre strider naturligtvis för Mänskliga rättigheter, precis som vi alla borde göra!

Det som dessa kvinnor summerat i tre meningar och som vi alla kan lära oss något av, är deras tre nyckelbegrepp: EMPATI, KÄRLEK och att STÅ UPP FÖR DET KVINNLIGA KÖNET!

Ord lätta att komma ihåg och som kan försätta berg!
 


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2014 14:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: