sourze.se

SSU:s Gabriel Wikström intellektuellt ohederlig om järnvägen

Sverige har problem med sin järnväg, om den saken råder ingen tvivel. Jag kan till och med hålla med Gabriel Wikström, ordförande för SSU, när han skriver i Sourze att vi har ett systemfel när det gäller infrastruktursatsningar i Sverige - med reservation för att det borde vara "hade", inte "har".

Det är nämligen så, som vanligt får man väl säga, att saker och ting inte är så enkla som de ser ut. Vi får en urspårning 2014 - men beror det på politiken som förs just detta år? Nej, inte helt och hållet. Den ansträngda situationen på järnvägen har flera förklaringar. En är att allt fler åker tåg, och att det därmed helt enkelt blir trängre på spåren. På 25 år har vi mer än fördubblat antalet resor med tåg. Det är i grund och botten bra, men ställer så klart vissa krav på underhållet.

Och hur står det till med det, egentligen? Är det som Wikström skriver, att Alliansregeringen inte prioriterar järnvägen, utan tvärt om är skyldiga till den situation vi har idag? Tja, det är klart att Alliansregeringen har ett visst ansvar. Men skriver man om investeringar i järnvägen kan det ju vara lämpligt att titta på hur siffrorna ser ut.

Till att börja med har Alliansregeringen höjt anslagen till underhåll - ganska rejält dessutom, om man jämför med vad Socialdemokraterna satsade i sin höstbudget 2005. Dessutom måste man vara medveten om att det vid regeringsskiftet 2006 saknades 65,9 miljarder kronor till de infrastruktursatsningar som den förra S-regeringen planerade. Det är en ohygglig summa, och inte alldeles enkel att åtgärda på ett par mandatperioder när man får den i knäet. Lägg där till att saker som då inte underhålls på en lång tid inte nödvändigtvis går sönder på en gång, utan tål vissa ytterligare förslitningar, och det är ganska lätt att förstå varför vi får problem just nu. En lång tids underfinansiering ligger bakom.

Så, sammanfattningsvis - visst vore det bra om mer satsades på infrastrukturen. Att skylla alla dagens problem på Alliansregeringen är dock inte helt och hållet intellektuellt hederligt. Att dessutom hävda att det är en Socialdemokratisk regering som behövs för att lösa problemen, som det faktiskt var de som skapade, är dock helt och hållet häpnadsväckande. 


Om författaren

Författare:
Hanna Wagenius

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2014 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: