sourze.se
Foto: Flickr/David_Shankbone (CC 2.0)

Foto: Flickr/David_Shankbone (CC 2.0) 

Röd varningsflagga för ungdomars grova språk

"När jag blir gammal och dör vill inte jag att prästen använder sig av svordomar i griftetalet, för jag, precis som alla andra, har en integritet, som man ska ta hänsyn till, det är väl ett av uppdragen i ett demokratiskt samhälle?"

Det svenska språket förändras, det har det alltid gjort, men vad har hänt nu? Har jag missat något? Könsord och råa svordomar flyger genom korridorerna och klassrummen. Åtgärder måste vidtas för att det inte ska bli ett acceptabelt språk i de sociala sammanhangen och i ett demokratiskt samhälle. Vårt svenska modersmål får inte förändras på ett sätt som uppfattas som diskriminerande och fult.

Problemet är inte bara vilka ord som används – utan innebörden. Men alltså, "slampa", "blattejävel" med mera, vad är det för ord? Inget som är särskilt tilltalande och positivt enligt mig. Det är inget jag skulle vilja höra när jag sitter i exempelvis klassrummet och försöker koncentrera mig.

För inte så länge sen fick man stå i ”skamvrån” om man svor eller uppförde sig illa. Innehållet i det som sägs idag kan vara t.ex. hot, ärekränkning och nedvärderande ”komplimanger”, utan anledning. Idag missbrukas språket på ett fruktansvärt sätt och som man inte reagerar på så som man egentligen borde. Det är väl inte så konstigt när våra politiker sitter och tuggar på naglarna, jobbar i motvind på jakt efter positioner!? Politiker utan värdegrund? Ja, man vet inte riktigt var man har dem? Jan Björklund, har du försovit dig eller? Tittar man på TV eller lyssnar på radio, så är språket av en bra kvalitet, men bara oftast. Svordomarna har blivit allt vanligare även där - en huvudingrediens helt enkelt.

Det är trist att svordomarna också har blivit allt mer slentrianmässiga i dessa sammanhang. I Sverige ska man försöka lära sig språket, kunna grammatik, tala artigt och korrekt. Ja, så kan vissa resonera, men tyvärr så når det inte riktigt hela vägen fram. Idag väljer fler studenter att läsa fler språk. Fler lär sig språk, men det botar inte grammatikskräcken. Däremot kan exportföretagen andas ut, för det kommer finnas personal som kan tala allt från tyska till kinesiska. Svenskan då och vår grammatik? Ungdomarna i gymnasiet måste börja behärska sitt eget språk, inte bara för att ungdomar låter illa, det finns fler problem; studenter kan inte svensk grammatik och vår integritet kommer i kläm. Det är aldrig rätt att diskriminera någon för deras etniska bakgrund, hudfärg, kön eller sexuell läggning - var är värdegrunden?

Många lärare hävdar att den demokratiska värdegrunden är välfungerande och omfattande?  Det är helt fel, vi kan inte leva upp till den mest grundläggande värdegrunden, inte särskilt demokratiskt enligt mig. Satsa på att följa värdegrunden i skolan istället och att den också avspeglar sig i ungdomars språk. Alla måste gå i skolan, det är inget ungdomarna väljer. Det är en allmän plats där det ska vara ett språk som bidrar till en trevlig arbetsplats och skolmiljö. Ungdomarna kan inte behärska sitt språk – det kan vara normalt i den åldern, trotsiga ungdomar, grupptryck, en allmän moralupplösning. Det kan vara svårt som förälder att markera för ungdomar, de lyssnar inte, men det är hemmaplan det. På exempelvis en offentlig arbetsplats går det inte an. Med tanke på vår framtid där dessa ungdomar kommer arbeta är det extra viktigt. När jag blir gammal och dör vill inte jag att prästen använder sig av svordomar i griftetalet, för jag, precis som alla andra har en integritet, som man ska ta hänsyn till, det är väl ett av uppdragen i ett demokratiskt samhälle? Varför fungerar välvårdat språk i vissa sammanhang – men inte i skolan? Det värsta är att detta ovårdade språk kryper ner i åldrarna.


Om författaren

Författare:
Myrna Whitaker

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2014 13:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: