sourze.se
Hanna Wagenius, ordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund, Pressbild

Hanna Wagenius, ordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund, Pressbild 

Integritetsdebatten som dog

Året var 2008. Människor samlades utanför riksdagen i protest mot den nya FRA-lagen, riksdagsledamöter konstrade och statsministern ville att debatten skulle lägga sig.

Året var 2009. The Pirate Bay-rättegången rev upp stora debatter, Ipred-lagen infördes och Piratpartiet blev Europaparlamentsvalets stora vinnare.

Året var 2013. NSA-skandalen briserade och ingen brydde sig. FRA visade sig använda tveksamma metoder och ingen brydde sig. Integritetsdebatten i Sverige var död.

Eller ja, klart att folk brydde sig. Många skakade på huvudet, många blev upprörda - men de folkrörelser vi såg 2008 och 2009 fanns inte där, och debatten tog aldrig riktigt skruv, den nådde aldrig riktigt upp till högsta ort. Statsministerns kommentar till att FRA eventuellt faktiskt inte alls följer lagen var att han utgick från att de följde lagen, och så var det inte mer med det.

Det här är en skrämmande trend. Det är nämligen inte så att integritetsfrågorna är oviktiga - men den allmänna känslan verkar vara att det är för sent, att vi har förlorat dem, att det inte går att förändra något längre. Det är inte sant. Rätten till personlig integritet är absolut grundläggande för en stat som inte förtrycker sin befolkning. I en tid när tekniken gör att vi kommunicerar på ett allt mer lättövervakat sätt blir det ännu viktigare att sätta tydliga gränser för vad staten får och inte får göra. Tron på att en stat inte ska behöva acceptera några gränser när det kommer till vad den får göra för att bekämpa brott är, så som Lock uttryckte det, "to think, that men are so foolish, that they take care to avoid what mischiefs may be done them by pole-cats, or foxes; but are content, nay, think it safety, to be devoured by lions."

Det är också skrämmande eftersom vi i vår har ett val till Europaparlamentet - och en hel del av den integritetskränkande lagstiftning vi har i Sverige kommer från just EU. Ger vi upp kampen där så står vi plötsligt inför ännu mer och ännu värre.

Integritetsfrågorna måste bli något som politiken behöver förhålla sig till igen. Gamla förluster får inte lämna rörelsen knäckt. 2014 behöver bli året där integritetsfrågorna spelar roll igen, där politiker behöver erkänna dess vikt för demokratin och där ansvar faktiskt utkrävs då något går snett. Det är dags att sluta förbanna sakers ogörlighet och ta upp striden igen.
 


Om författaren

Författare:
Hanna Wagenius

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2014 15:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: