sourze.se

Lägg ner kommunernas egenregi-solarier

När det gäller barn och unga är den kommunala solarieverksamheten utmanande. I Sveriges Nationella cancerstrategi för framtiden finns förslag om 18-årsgräns för solariesolande, helt i enighet med WHO´s rekommendationer.I Tyskland och Frankrike finns redan en sådan 18-årsgräns.

Cancerfondens lista över kommuner som driver solarier i egenregi omfattar drygt 60 kommuner. Det handlar om kommunal verksamhet som motverkar det folkhälsoarbete som för varje kommun borde vara en självklar prioritet.

På drygt ett decennium har antalet fall av malignt melanom ökat med 50 procent. Det betecknar Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, för epidemiliknande spridning.

Redan 2003 avrådde Konkurrensrådet (N1997:08) kommunerna att ur ett företagskonkurrensperspektiv lägga ner sina solarier. Visserligen kan verksamheten sägas vara ett komplement till verksamheten i kommunernas simhallar på samma sätt som gym, aerobics, vattengymnastik m.m. som enligt kommunallagen kan inrymmas genom s.k. anknytningskompetens. Men kommunpolitikerna är inte på något sätt är skyldiga att erbjuda sådana kompletteringstjänster.

År 2005 debatterades solariernas hälsorisker i Östersund. Den dåvarande ansvarige tjänstemannen för solarierna i Brunflobadet slog fast att kommen inte skulle lägga ner verksamheten utan istället sträva efter att ge bättre information om riskerna så att de som nyttjade solarierna visste vad de gjorde. Han sa också att det inte handlar om några störa intäkter utan att det snarare handlade om att erbjuda medborgarna en service. Östersunds kommun följde på den tiden inte ens Strålskyddsmyndighetens rekommenderade åldersgräns på 18 år för solarieanvändande. I Brunflobadet finns idag två solarier i drift. Ungefär så ser det ut på många håll i landet. Solariefrågan har hittills inte varit någon större lokalpolitisk fråga.

Från och med 1 augusti 2007 har kommunerna tillsynsansvar över solarieverksamhet enligt strålskyddslagen. Strålsäkerhetsmyndigheten har utfärdat bestämmelser om solarier, SSMFS 2012:5, och ägare av solarieverksamhet är skyldig att anmäla sin verksamhet till kommunen. Bl a följande krav ska uppfyllas enligt solarieföreskriften:
*Varje solarium ska vara märkt med UV-typ 3.
*Solariet ska vara utrustat med en extra tidsbegränsningsmekanism, till exempel mynt- eller polettautomat.
*I obemannad verksamhet med solarier ska den maximala soltiden inte vara längre än 15 minuter.
*Skyddsglasögon ska finnas tillgängliga för varje kund.

Speciellt när det gäller barn och unga är den kommunala solarieverksamheten utmanande. I Sveriges Nationella cancerstrategi för framtiden finns förslag om 18-årsgräns för solariesolande, helt i enighet med WHO´s rekommendationer. Ju yngre barnen är desto ömtåligare hud. I Tyskland och Frankrike finns redan en sådan 18-årsgräns.

Det finns två starka skäl för kommunerna att lägga ner sina solarier.

Det första är det viktigaste; att vinna medborgarnas förtroende för sin vilja att ta det lokala folkhälsoarbetet på allvar. Det andra skälet är att verksamheten ligger utanför kommunens kärnverksamhet och att kommunen därigenom onödigtvis konkurrerar med den lokala företagsamheten.

Branschorganisationen Svensk Solarieförening kritiserar på sin hemsida inte oväntat Cancerfonden och Strålsäkerhetsmyndigheten för att överdriva solariernas skadliga effekter och därmed befarade hälsorisker. Samtidigt ska nämnas att branschorganisationen fr o m 2013 erbjuder sina medlemmar fortbildning i dessa frågor och att organisationen lanserat ett eget certifieringssystem.

Enligt Cancerfondens nyligen publicerade lista driver följande kommuner egna bemannade solarier:
Arboga, Arjeplog, Bjurholm, Dorotea, Emmaboda, Enköping, Falu, Filipstad, Forshaga, Gislaved, Gnesta, Gällivare, Göteborg(upphör 2014), Habo, Heby, Herrljunga, Järfälla, Karlstad, Kungsör, Leksand, Ljusnarsberg, Malmö, Malung-Sälen, Markaryd, Mora, Mullsjö, Munkfors, Mölndals, Mönsterås, Osby, Sala, Sandviken(upphör 2014), Sigtuna kommun, Sorsele, Storuman, Strömstad, Sundbyberg, Sunne, Surahammar, Säter, Timrå, Torsby, Tranås, Upplands Väsby, Vaggeryd, Vindeln, Vårgårda, Vänersborg, Västervik, Åmål, Älmhult, Älvdalen, Örebro och Örkelljunga.

Utöver dem bedrivs obemannade solarier – med det särskilda ansvar det innebär – i kommunal egenregi i:
Fagersta, Hallsberg, Hofors, Norrtälje, Region Gotland, Robertsfors, Åre och Älvsbyn.

Vilka kommunpolitiker har på sin agenda inför valet 2014 att också lägga solarieverksamheten i kommunal egenregi?

Ulf Lönnberg
Förbundsled i KDs Seniorförbund 


Om författaren

Författare:
Ulf Lönnberg

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2013 11:08

Fakta

Ulf Lönnberg är Föarbundsstyr.ledamot i KD:s Seniorförbund. föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: