sourze.se

Connecting the dots, with Bitcoin

Att vi befinner oss i en global ekonomisk kris kan ju knappast ha undgått någon. Men hur kan det komma sig, i en värld av slipsar och kostymer där Nobelpristagarna i ekonomi avlöser varandra?

Kan anledningen vara att krisen egentligen inte handlar om ekonomin, utan om oss och vår förmåga att hantera värde rent allmänt? Kan det till och med vara så att krisen är orkestrerat - att det som händer just nu en del av en större plan? Låt de konspiratoriska tankarna och de förutfattade meningarna vila en stund och ta en funderare över följande: - Det är mer värdefullt färdas utan mål än att stå still och söka efter var man befinner sig i ett oändligt universum, Carl Sagan

Idag för exakt ett år sedan lanserade Google ett globalt spel vid namn Ingress. Har du inte hört talas om det, så är det pga att det först nu i december som det blir officiellt tillgängligt för alla. Under året som gått har det testats av mestadels tekniknerdar världen över. Tillsammans med spelet följer en invecklad historia. För den som orkar sätta sig in i den, så finner man bla kopplingar till historiska myter som tex drottningen av Saba som betalade Kung Salomon för hans visdomar. I spelet så är något som kallas ”XM” (Exotic matter) centralt. Det är inte uttalat men nästan uppenbart att anledningen till varför monument, statyer, konst i vår omvärld i spelet kopplas ihop med höga nivåer av ”XM” är just pga att de representerar ett värde. Med det som bakgrund, ta en titt på denna 2 minuters film om Ingress.

Länk: youtube.com

Efter att ha spelat spelet i snart ett år, så kan jag säga att spelet är lika briljant som idén bakom bitcoins – som jag återkommer till straxt. Många spelare jag mött under året har beklagat sig över att det är lika meningslöst som att spela luffarschack, när man tagit sig förbi de första trollbindande veckornas spel. Därefter blir det svårt att se den röda tråden i spelet och det kanske är ännu svårare att förstå varför jag ens nämner det i en artikel om bitcoins. Jag skall försöka koppla ihop det efter du tittat på nedan film. Ha i tanken att i kölvattnet av rikedom, framgång och värdefulla ting (”XM”) – så följer även korruption, girighet och mänsklighetens mörka sidor. Många skulle anse att det hör till människans natur.

Länk: youtube.com

Så vad försöker jag säga? Att Ingress är beviset på att Google styr i en gigantisk konspiration? Nej, absolut inte. Det jag försöker påvisa är att de flesta av oss har identifierat att det finns problem i vår värld och många av oss försöker göra sitt bästa för att hjälpa till. Google’s Ingress är ett sådant initiativ, som sätter fingret på samma problem som lett vår ekonomiska kris och vars spel hjälper oss att förstå värdet i att samarbeta. Det finns mängder med bra idéer som KAN hjälpa oss ur krisen. Att några idéer lyckas bättre än andra handlar mer om evolution än om konspirationer. Så handlar vår kris verkligen om ekonomin i sig, eller handlar den om hur vi använder oss av den. Jag menar det och jag menar även att jag inte är ensam om det. Ja, jag tror det finns flera organisationer som kommit till samma insikt och medvetet har hjälpt till att ställa dagens ekonomi på sin spets med krisen som resultat utan att de skulle medge det offentligt. Girighet och korruption hade skaffat sig ett för stort grepp om ekonomin. Ta bara en titt på nedan filmsnutt:

Länk: youtube.com

Nu är hursomhelst patienten äntligen intagen på sjukhuset och ligger i sjuksängen och väntar på sin behandling. Om sjukhuset är det oändliga universumet i citatet ovan, så är behandlingen färdmedlet. Medan vissa argumenterar för att återinföra regleringar av dagens ekonomiska system i hopp om att återfå kontrollen, så finns några som slår på trumman för nya möjligheter som KAN hjälpa till att lösa brister som regleringar inte rår på. Bland dem finner vi ”bitcoin” som av flera tilldelats smeknamnet ”Guld2.0”, på grund av att dess teoretiska design liknar guldets. Men likt filmen ovan kan det liknas vid ett helt nytt och otestat vaccin. Detta handlar givetvis inte om någon konspiration, utan det handlar om en systemteknisk evolution som i grunden är lika enkel att förstå som den är briljant. Men precis som i Ingress, så ligger inte behållningen i spelet – utan den återfinns i verkligheten utanför systemet, i din och min gemensamma tro och tillit på det.

Enkelt förklarat så är designen av bitcoin mer en platform för en fungerande ekonomi, än en onlinevaluta som många vill jämföra den med. I dag behöver världens ekonomier ha ”liggare” där det bokförs hur vi använder och fördelar värden mellan oss. Problemet är att alla dessa ”liggare” kan justeras efter behov, vilket leder till girighet, korruption och förtroendekriser mellan oss i verkligheten, utanför systemet. Men i fallet bitcoin, så finns EN publik liggare (”blockchain”), vilket är själva grunden till den tekniska designen. Allt hänger samman, vilket innebär att OM bitcoin får allmän acceptans är det troligt att vi inom en ganska snar framtid kommer mäta länders valuta mot bitcoin – istället för tvärt om. En gemensam ekonomisk referens, likt hur guldet används idag. Och eftersom dagens liggare över guldet inte är publik samt även ifrågasatt – så kan Bitcoin medföra en förbättring av världens centrala referens för värde.

För att även ”lilla du” skall vet hur mycket bitcoins du har tillgängligt i din plånbok så måste HELA liggaren inventeras. Det briljanta i designen är att så väl liggaren som programvaran som hanterar den är publik (”open source”) och de som deltar i nätverket tilldelas de transaktionsavgifter som användandet av nätverket betalar.

Även om informationen i bitcoinnätverket är anonym, så finns möjligheter att följa förändringarna i liggaren och om du tex donerar en summa till välgörenhet, så kan du rent teoretiskt bevaka att din donation inte missbrukas. Inom kort kommer mest sannolikt även bitcoinprotokellt utökas med möjligheten att skicka med en identifierare, vilket skulle kunna vara tex order- eller fakturanummer osv osv. Troligen kommer resultatet ifrån hearingen om bitcoin i US senate på måndag leda till just det.

Min övertygelse är att förtroende för ett bättre ekonomiskt system är vägen framåt. Bitcoin är ett gigantiskt steg framåt för hela mänskligheten – om vi tar det.

Varför inte donera ett par kronor och därefter kontroller i liggaren
att de kommer fram genom att klicka här?


Om författaren

Författare:
Roberth Edberg

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2013 13:49

Fakta

Bitcoin är ett hett ämne, men denna artikeln tar ett lite bredare omfång och påvisar att det liksom spelet Ingress är två "färdmedel" på vägen ur vår ekonomiska kris. föreslå

Länkar

Se världens valutor strömmar in i bitcoin, i realtid: Länk: fiatleak.com

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: