sourze.se
Foto: Flickr/Drab Makyo (CC 2.0)

Foto: Flickr/Drab Makyo (CC 2.0) 

Diskussioner om homoadoption i skolan? Nej tack

För er som missat hela debatten: en skola anordnade en debattövning där ett av ämnena var "homoadoptioner". Eleverna skulle helt enkelt diskutera för eller emot. Inte helt otippat var det minst en förälder som reagerade mot detta och även anti-mobbingorganisationen Friends sa ifrån. Det är dock inte alla som håller med om det olämpliga i att välja ett sådant ämne i en skolmiljö.

Det dröjde nämligen inte länge förrän nätet och landets tidningar formligen svämmade över av liberala skribenter, tyckare och debattörer som tyckte att det här var ett tecken på den "lättkränkta svensken". Jag har sett alla möjliga varianter på argument som liberaler kastat ut sig för att försöka övertyga om att det är helt okej att diskutera om vissa familjer är bra eller dåliga, enbart utifrån föräldrarnas sexuella läggning.

Ett exempel såg jag idag, på Twitter. En kille försökte argumentera att "jaha, men ska man inte få diskutera soldatfamiljer då heller?". Problemet som jag ser det är ju dock att OM soldatfamiljer någon gång diskuteras så är det aldrig på samma sätt som när man diskuterar homoadoptioner. Att diskutera homoadoptioner på sättet för eller emot är ju att ge utrymme för uppfattningen att det SKULLE kunna vara fel. Jag har sällan sett eller läst någon tycka att soldatfamiljer inte skulle ha rätt att skaffa barn, har ni?

Och tänk er själva. Tänk er att vara en tonåring, sitta där i skolan och höra hur klassen lägger fram argument som enbart går ut på att förklara varför dina föräldrar är olämpliga. Tänk er att få höra de där fördomsfyllda argumenten som nästan alltid dyker upp i de diskussionerna: homosexuella är pedofiler, homosexuella är promiskuösa, barn till homosexuella föräldrar blir alltid mobbade och självfallet kan man bara skydda barnen med heteronormen, inte genom att verkligen ta det med de som har ansvaret: mobbarna.

Eller tänk er att vara en tonåring och ha en annan läggning än heterosexuell, sitta där i skolan och höra hur dina skolkompisar argumenterar mot att du skulle få vara förälder.

Alltså, jag kan ju egentligen bara tala för mig själv, men jag personligen kan säga att det hade varit otroligt jobbigt idag. Jag vill knappt ens tänka på hur det skulle ha varit när jag var tonåring och inte har samma skydd, inte samma tjocka skinn, som jag har nu. Och då är jag uppväxt i en högst heterosexuell miljö och har inte tidigare varit utsatt för fördomar rörande sexuell läggning, på det sättet.

Och de som säger "Jamen så här ser samhället ut, barnen måste lära sig". Måste vi verkligen lära barn att inte acceptera vissa familjer? Måste vi antyda att vissa föräldrar är lite mer värda än andra grundat på sexuell läggning? Är det inte bättre om vi lär barnen andra saker än vad vi fick lära oss i skolan? Är det inte bättre att lära barnen tolerans och förståelse?

Handlar det om kränkthet? Nej. För mig handlar det snarare om att alla ska vara välkomna i skolan. Att alla barn ska känna sig accepterade och att alla barn, framförallt, ska kunna känna sig trygga i skolan. Då funkar det inte att skolan arrangerar debatter som går ut på att diskvalificera din familj eller din sexuella läggning. För mig är det självklart att det är så fel att utsätta barn för det. Och ärligt talat är det helt i onödan: det finns många andra ämnen man kan välja för en debattövning.

Det gäller bara att tänka efter lite och visa lite empati och sunt förnuft.


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2013 13:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: