sourze.se
Foto: Flickr/stevendepolo (CC 2.0)

Foto: Flickr/stevendepolo (CC 2.0) 

Duktiga flickor och ruttna äpplen i Uppdrag Granskning

Gjorde vi bort oss när vi släppte in kapitalet att på skattebetalarnas bekostnad skapa vinster på grundläggande "varumärken" som "Skolan", "Sjukvården" och "Barnomsorgen"?

Den duktiga flickan togs emot, men den stökiga pojken fick nobben. Och på Profilskolan i Vällingby i Stockholm berättar vd:n Greger von Sievers framför dold kamera hur man kan välja bort barn med diagnosen adhd och barn han kallar ”gangsters”. Han jämför dem med ett ruttet äpple som förstör ­hela äppelkorgen – och md ”en cancersvulst”.

Friskolorna väljer bort presumtiva problemelever. För begåvade elever, kanske också av god familj, finns det alltid plats. Det intrycket fick man av onsdagens Uppdrag Granskning. Vem är förvånad? Riskkapitalisternas satsning på friskolorna är givetvis för att tjäna stora pengar. Olof Palme sade på sin tid, när Elektrolux engagerade sig och ville starta ”Pysslingen,”att företag ska producera kylskåp, spisar och dammsugare, inte tjäna pengar på barns vård och skolgång.

Gjorde vi bort oss när vi släppte in kapitalet att på skattebetalarnas bekostnad skapa vinster på grundläggande varumärken som "Skolan", "Sjukvården" och "Barnomsorgen"?

Programmet var mycket bra och gav drastiska exempel på hur annorlunda föräldrar bemöttes beroende på om barnen förväntades ge skolorna problem eller inte.

Utbildningsminister Björklund gav raka svar och erkände att programmet visade att elever väljs bort, men han hävdade att kommunala skolor också väljer bort stökiga elever. Han konstaterade att det var en skandal. Klara brott mot lagen. Brott som ska beivras. Skolinspektionen borde kanske skaffa sig samma undersökningsmetoder som Uppdrag granskning?

Det enda som störde mig var Josefssons slutintervju med rektorn Greger von Sivers som ovetande om dold kamera och mikrofon hade hävt ur sig om ruttna äpplen i korgen som förstör för alla. Alla TV- tittare hade sett att han fullständigt gjort bort sig men ändå måste Josefsson först konfrontera rektorn och få förnekanden. Sedan avslöja att von Sivers hade filmats med dold kamera och mikrofon. Sedan vrida om kniven med retoriska frågor fast offret redan bildligt talat låg ned.

Rektorn lär nu ha sålt skolan, efter avslöjandet, så Josefsson kan triumfera över sitt journalistiska byte. Men den dag då ett offer bryter sammann efter Josefssons intervjuer är såväl Josefsson som Uppdrag granskning slut. Det vore synd om Uppdrag granskning inte kan fortsätta att ge oss kunskap om hur vårt samhälle fungerar.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2013 12:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: