sourze.se
Foto: Flickr/VinothChandar (CC 2.0)

Foto: Flickr/VinothChandar (CC 2.0) 

Obamas budgetkrisbluff

Obama dribblar vidare invid stupet av en global finanskrasch. In i sista veckan gör han avsiktligt inga seriösa medlingsförsök för att lösa den amerikanska budget- och skuldtakskrisen. Han väntar bara på att i sista stund låtsas kapitulera för republikanerna och krossa sitt partis försvar av välfärd och samhällsfunktioner.

Etablissemangsmedia gör nu sitt bästa för att trissa upp paniken med ständiga rapporter om Obamas "förhandlingar". Ju mer paniken sprider sig, desto lättare kan Obama få igenom Wall Streets nästa plundringsorgie: Cypernmodellen som redan finns inskriven i Obamas finansreform från 2010 Dodd-Frank! Detta "bankstöd", beslagtagna direkt från de bankkonton som redan finns i bankerna, skall tillkomma utöver Federal Reserves jättelika statliga bankstöd på 85 miljarder dollar i månaden.

Obamas och Wall Streets plan är att låta några storbanker plundra tusentals småbanker, hundratusentals amerikanska företag och kasta ut miljoner löntagare på gatan. Banker i kris skall få hjälp att betala spekulationsskulder och skulder till storbanker genom att få rätt att beslagta bankkontotillgångarna från sina kunder, fr.a. företag och rikare privatpersoner. När företag drivs i konkurs för att de berövas sin kassa, kan även deras övriga tillgångar tas över billigt av banker eller deras riskkapitalbolag. Planen är att det som är kvar av realekonomin skall offras på spekulationssystemets altare.

Med budgetpanikens hjälp kommer detta att genomdrivas i USA, om inte kongressen i stället omedelbart röstar igenom sina förslag att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall och stoppar det. Med en bankdelning isoleras bankkonton, bankomater och betalningssystem som hör till affärsbanksdelen, från spekulationsförlusterna, som mest finns i investmentbanksdelen, i juridiskt helt separata bolag. Amerikanska staten behöver då inte som nu garantera spekulationsverksamheterna. Insättargarantin begränsas till bara affärsbanksdelen. Bankerna fråntas därmed makten att utpressa hela folket att hålla igång deras spekulationsbubblor. Staten har då möjlighet att se till att statens nya krediter till affärsbankerna verkligen går ut till lån till näringslivet och till infrastrukturprojekt för att sätta landet i fullt arbete och ta fram resurser för att försvara välfärden.

LaRoucherörelsen i USA, LaRouchePAC, mobiliserar nu den amerikanska kongressen, delstatskongresser, lokalpolitiker, fackföreningar, företagsföreningar, jordbrukarorganisationer, välgörenhetsorganisationer och alla medborgare för att försvara sina liv mot Wall Street och Obama. Vi måste göra samma sak här för att få stopp på storbankernas och EU:s fascistiska politik i Europa.

Det är ingen skillnad på flyktingarna som dör i Medelhavet eller på de greker som dör i avsaknad av mediciner, och de gamla som dör av vanvård här i Sverige. Vi måste även här på bred front driva fram kraven på bankdelning för att få stopp den pågående katastrofen!


Om författaren

Författare:
Ulf Sandmark

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2013 21:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: