sourze.se
Foto: flickr/Anuradha Sengupta (BY CC 2.0)

Foto: flickr/Anuradha Sengupta (BY CC 2.0) 

Det evigt manliga

En recension i DN den 18 september av Hanna Roslins "Mannens undergång i kvinnans tidsålder" retar min läsreflex. Kajsa Ekis Ekman känner andnöd av alla svagt underbyggda teser i ämnet "Den onödige mannen". Och vem känner inte det?

Roslin menar att mannen gradvis trängs undan från högre utbildningar och befattningar i arbetslivet. Visst märks att "kvinnans tidsålder" har fått en rejäl skjuts sedan sextiotalet. Och det är sannerligen på tiden att mannen förvisas till hemmet, köket. För att där som sina företrädare studsa mellan diskbänken och spisen. Det är på tiden att krigshetsare, män, förvisas till mjukare miljöer. Såvitt jag förstår så är män de som höll i handtaget under de stora krigen. Medan kvinnorna fanns i hemmet, redo att leverera nya friska soldater.

Män har inga som helst problem med att stiga i marschkängorna, dra på sig den grönfläckiga uniformen, en hjälm ovanpå alltihop samt låta den kommandovrålande alfahannen med alla sina gradbeteckningar peka ut färdriktningen. Gruppen klampar glatt och taktfast iväg som ett kvitto på den ultimata dumheten. Så gör inte kvinnor. 

Har historien någonsin sett unga fertila kvinnor smutsiga och svettluktande följa en "kommandora" i avsikt att rasera hundratals bostäder? Och döda en större grupp medmänniskor som utnämnts till fiender? Nej - kvinnor sänker sig inte till en sådan låg nivå. Har kvinnor mördat hundratusentals människor i Syrien? Icke. Det är män som låter sig hetsas till sådana ruskiga dåd. Från chefsuslingen Assad ner till den lille motståndskämpen i den utbombade ökenbyn.

En del goda skäl finns alltså att gilla Roslins teorier om "Mannens undergång i kvinnans tidsålder". Män har ställt till tillräckligt med jävulskap under tusentals år.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 20 sep 2013 10:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: