sourze.se
Foto: flickr/Alyssa L. Miller (BY CC 2.0)

Foto: flickr/Alyssa L. Miller (BY CC 2.0) 

Hetast i höst - skräck och thrillers

När Sverige så sakteliga går emot höst efter en fantastiskt skön och fin sommar ökar också behovet av att se på bra film, både på bio och DVD.

Trender kommer och går och det som för närvarande är populärt på både DVD och biografer är skräck och thrillers, något som passar undertecknad mycket väl. Jag har botaniserat bland sommarens och höstens DVD-filmer och hittat många som jag varmt kan rekommendera.


Morituris (Skräck. Njuta films.)

Svenska Njuta films är duktiga på att lansera skräckfilmer och gav nyligen, för bio, ut den svenska zombiefilmen ”Vittra”, som är minnesvärd för sina specialeffekter, men inte, som det ofta är, för manuset och dialogen. Morituris är en skräckfilm som är lite svår att begripa sig på. Den utspelar sig i nutid då ett gäng italienska ungdomar väcker till liv gamla gladiatorer som sedan sedvanligt börjar avrätta dem en efter en. Jag har lite svårt att hänga med i svängarna och tempot är för lågt för att den riktigt ska ta sig.


Lords of Salem (Skräck. Scanbox.)

Lords of Salem är regisserad av den nya amerikanska regissören Rob Zombie som för några år sedan gav nytt och välförtjänt liv åt kultrullen Halloween. Han lyckas inte fullt ut med Lords of Salem som utspelar sig i nutid och handlar om när en lokalradiomedarbetare vid namn DJ Heidi får ett paket med en vinylplatta levererad. Hon tror att plattan kommer från något rockband. Men onda krafter sätts istället i rörelse när hon spelar plattan på radion. Det är gamla häxor som kommit tillbaka för att hämnas gamla oförätter. Filmen är lite för osammanhängande för min smak och det tar lång tid innan det börjar hända saker. Make up, specialeffekter och klädsel får dock högsta betyg.


Apartment 1303 (Skräck. Scanbox)

Det har tidigare gjorts filmer som påminner om denna film men jag tycker denna är originell och har både bra skådespelare och manus. Filmen handlar om Janet som flyttar in i sin nya lägenhet nummer 1303 på 13:e våningen. Denna siffermagi är inget nytt i genren och det är lätt att förutsäga vad som kommer att hända. Janet begår självmord under första kvällen genom att hoppa ut från balkongen. Hennes efterlevande tar detta hårt, dels mamman Maddie, mycket bra spelad av Rebecka De Mornay, som det är kul och återse samt storasystern Lara. Lara bestämmer sig för att utreda systerns död och får föga överraskande reda på att det skett många självmord bland kvinnor i just denna lägenhet. Filmen har en nerv och budget vilket gör den sevärd och intressant.


The Funhouse (Rysare. Noble.)

Jag tillhör gruppen som gillar när filmbolag återutger filmer på DVD som länge endast vart tillgängliga på VHS. The Funhouse från 1981 är en av dessa. Regissören Tobe Hooper, som ligger bakom klassiker som Motorsågsmassakern och Poltergeist, har regisserat denna täta och läskiga film som handlar om fyra ungdomar som bestämmer sig för att sova över i ett kringresande tivolis spökhus (varför utsätter sig ungdomar sig alltid för detta). Men de upptäcker snart att de inte är ensamma, de råkar bevittna en maskerad dåre som begår ett brutalt mord och strax befinner sig ungdomarna i livsfara och enda vägen ut är genom mörka labyrintiska rum. Jag älskar denna typ av skräckfilmer där man hålls på halster och där man aldrig vet vad som kommer att ske. Man vet att några får sätta livet till och att någon blir kvar, men vägen dit är lång.


The ABCs of Death (Skräck. Njuta films.)

Idén att samla 26 av världens skräckregissörers filmer i en och samma film är intressant på ritbordet. Men skräckantologin är tunn och håller inte ända fram. Personligen gillar jag inte att filmerna dels är rätt korta, dels att man blandat leranimationer med riktiga filmer. Detta är inte riktigt ”my cup of tea”. Filmen har vissa godbitar som stannar kvar, men i det stora hela, tröttnar man efter ett tag.


Dark skies (Thriller/Sci-fi. Scanbox.)

Regissören bakom filmer som Sinister och Paranormal Activity är tillbaka i filmen ”Dark skies” som i Sverige gavs ut direkt på DVD. Filmen är inte särskilt originell även om den har några ”kalla kårar-moment” som dyker fram då och då. Filmen tar avstamp i en lugn förort som snart inte är så lugn för familjen Daniel och Lacy Barrett och deras två barn. Inga tror dem när de berättar för myndigheter och andra om sina märkliga upplevelser och när de till slut inser vad det är som jagar dem tar skräcken vid. Det är nämligen inga demoner eller spöken som är ute efter dem, utan aliens.


Iron Man 3 (Action. Walt Disney/Marvel.)

Iron Man 3 var den mest sedda filmen i USA i somras och lockade även stora skaror svenska biobesökare. Ofta brukar det med serier som denna bli så att de blir sämre och mer utvattnade allteftersom nya filmer dyker upp, så inte i detta fall. Jag tycker att skådespelaren Robert Downey Jr. har vuxit med rollen som Tony Starks/Iron man i denna 3:e film, där han återigen får möta fiender, kanske mer dödligare än någonsin tidigare. Gwyneth Paltrow repriserar sin roll som Pepper Popps med den äran. Ben Kingsley, som filmens skurk Mandarin, är också trovärdig och sevärd. Storyn är rätt osannolik men filmen är underhållande och bitvis roande.


Baikonur (Komedi. Njuta films.)

Baikonur är en ovanlig och varm film som till största delen är på ryska och franska och som utspelar sig i Baikonur, en kazakstansk stad nära den ryska gränsen. Filmen handlar om Iskander, som dagdrömmer och försörjer sig på raket- och satelitbråte som faller ner i närheten av staden. En dag nödlandar den förmögna fransyskan Julie mitt i byn och Iskander är inte sen med att lyda det lokala ordspråket, ”det som faller från himlen får man behålla”, men frågan är om Julie är med på noterna. Direkt på DVD vilket är synd, den hade gjort sig bra på bioduk.


Mor gifter sig (Drama. Scanbox/SVT.)

Devisen ”det var bättre förr” stämmer faktiskt när det handlar om äldre svenska dramaserier. Det görs helt enkelt inte längre serier som exempelvis ”Raskens”. Framförallt brister det vad gäller skådespelarinsatserna. Många gånger har dagens så kallade skådespelare inte någon skådisbakgrund. En serie som jag minns från det sena 1970-talet och som inte repriserats och som aldrig tidigare släppts på VHS eller DVD är ”Mor gifter sig”. Denna serie på sex avsnitt är en självbiografisk berättelse baserad på en roman av Moa Martinsson om hennes två första år med styvfadern som modern gifte sig med när Moa var 7 år gammal. Moas mor, enastående bra spelad av karaktärsskådespelerskan Gurie Nordvall, är en fabriksarbetande ensamstående mor som gifter sig med en man som tar henne från fattigdomen i staden till landet där den nya mannen tar plats som gårdskarl på ett gods. Serien skildrar livet mellan makarna i både vått och torrt, och mitt i allt detta, befinner sig lilla Moa. En film som mycket trovärdigt skildrar hur livet var i början av 1900-talet för den grupp människor som fick slita hårt för sitt uppehälle, nämligen fabriks- och lantarbetarna.


Homeland (Action/drama. Säsong 1 & 2.)

Den rikligt belönade amerikanska action- och dramaserien Homeland har snart nypremiär på sin 3:e säsong i SVT, efterlängtad av många fans, alltsedan den första säsongen som hade sin premiär 2011. Det som jag tror fångar tittarna är dels den genuina känslan, utmärkta manus och skådespelarinsatser, men även också att seriens innehåll ligger i tiden. Filmens huvudpersoner spelas dels av Damian Lewis, som marinkårssoldaten Nicholas Brody, en krigsveteran som stridit i Afghanistan, och som vissa tror har omvänts och jobbar för terrororganisationen Al-Qaida. En av dessa är Carrie Mathison spelad av Clare Danes samt hennes chef och beskyddare Saul. Den andra säsongen slutade med att CIA kvarteret Langley sprängs i luften och misstankarna kastas mor Brady, något som blir spännande att följa när den nya 3:e säsongen börjar. Passa på och köp och se denna dubbel DVD med säsong 1 och 2 innan ni ser de nya avsnittet så att ni är med från början.


Star Trek/Star Trek. Into Darkness (Paramount.)

Jag har sedan 1970-talet varit ett trekkie fan av Star Trek konceptet, det vill säga alla rymdäventyr med rymdskeppet Enterprise och besättningen som leds av kapten Picard och Spock med flera. 2009 släpptes en ny film i serien som utspelar sig innan allt började. Man får i filmen veta hur Spock, Picard och alla andra träffades och ta del av deras första äventyr. Jag gillar skarpt de nya skådespelarna som med denna film gör entré; Chris Pine och Zachary Quinto som Kirk och Spock, som också är med i uppföljaren, den betydligt mörkare Into Darkness, som inleds med en attack mot Starfleets ledning varpå en katt och råtta lek börjar för att hitta terroristen Cumberbatch innan det är för sent. Jag tycker att filmerna passar såväl inbitna fans som nybörjare. Man bjuds på både bra action och bra manus vilket ofta är en raritet när det gäller Sci-fi filmer.


Stoker (Thriller. Fox.)

Stoker hade svensk premiär i våras och är en spännande thriller med de utmärkta skådespelarna Nicole Kidman, Mathew Goode samt Mia Wasikowska. Filmen handlar om vad som händer när en person nästlar sig in i familjen där en kär make och far nyligen dött och där det gäller att känna sina medmänniskor och inte lita på allt som sägs. Foto, regi och skådespelarinsatser är ypperliga och man kommer på sig själv att, mot det överraskande slutet, sitta och bita på naglarna.
 


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2013 10:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: