sourze.se

Vill du hjälpa oss att rädda Sourze?

Visionen av att lyckas göra Sourze till ett framtidens massmedium med förmåga att finansiera sig själv med intäkter är så spännande, att jag i alla fall inte ännu är beredd att kasta in handduken. Vill du vara med?

Kära skribenter och läsare,

Ni som läste redaktionens artikel häromveckan, ”Sourze riskerar läggas ner” vet att vi just nu jobbar på att hitta en framtidslösning för Sourze, men att det finns risk att vi inte lyckas hitta den. Jag tänkte här som grundare och chefredaktör presentera ett förslag till er läsare och skribenter, som potentiellt skulle kunna vara lösningen på Sourzes framtid.

Idén med Sourze har alltid varit sammansatt av flera saker, dels bara det naturliga framtida sättet att bedriva dagstidningsverksamhet nu när alla människor har tillgång till allt som behövs för att själva agera journalist, dels potentialen vad gäller mängd och kvalitet på det material vi skulle kunna få in från allmänheten och publicera, dels ekonomin i att kunna publicera en potentiellt större volym material än traditionella dagstidningar utan att behöva anställa massor av egen skrivande personal.

När vi startade Sourze 2001 var inte ännu behovet av ett nytt tänk kring drivandet av dagspress så uppenbart. Metro fanns visserligen redan och hade revolutionerat med sin gratistidningsutgivning, men de svenska morgontidningarna var fortfarande så kallade broadsheet-tidningar, det vill säga dubbelt så stora som idag. Men snart började konkurrensen från gratisinformationen på internet att göra sig påmind och övergång till tabloidformat, som kvällstidningarna, gjorde att morgonpressen kunde halvera produktionsbehovet per dag, givet att de behöll samma antal sidor i tidningen. Samtidigt tittade de stora mediehusen avundsjukt på uppstickaren Metro och gjorde alla försök att stjäla en del av samma marknad med egna tidningar. Bonnier höll ut längst med City, men fick till slut konstatera att det inte gick att få ekonomi på den.

Idag, 2013, är frågan mer aktuell än någonsin, dagligen kan man läsa om neddragningar, uppsägningar och kostnadsbesparingar på de stora tidningarna. Journalistiken utarmas, korrespondenttjänster dras in, dyra grävande reportage får stryka på foten för det som är billigare att producera, begreppet ”rewrites” är populärare än någonsin, dvs att stjäla vad någon annan har skrivit och bara skriva om det lite. Vad blir det egentligen för ordning på massmedias ursprungsroll som kontrollant av makten i samhället om tendensen fortsätter? Många unga mediekonsumenter kanske inte ens vet att det var ursprunget till att massmedia skapades, att hålla koll på att de som har makten i samhället inte missbrukar den. Eller känns det som att det behovet inte finns längre?

Jag kan säga att vi på Sourze förutsåg den situation vi befinner oss i, i mediebranschen, idag, och även om vi själva aldrig hittills har lyckats tjäna pengar, så tror jag att vår idé är lösningen, alltså lösningen på hur massmedia kan utvecklas till något ännu bättre än det traditionella. Om Sourze vore det vi vill skulle alla som då och då vill kliva i rollen som journalist ha en eller flera artiklar publicerade här. Vissa kanske bara skulle ha en sak de ville säga, någonsin, medan andra skulle medverka ofta. Vissa skulle ha extra intressanta saker att berätta på grund av sina egna erfarenheter, medan andra råkar vara extra goda berättare. Ja, det är så det har varit på Sourze i 13 år, faktiskt, men vi har inte riktigt blivit det folkets massmedium, som vi har velat, inte blivit en så stor tidning i antal läsare som skulle skapa den magi vi är ute efter. Men hos oss behöver det inte finnas några journalistiska begränsningar, eftersom journalistiken hos de som producerar innehållet i Sourze är ett fritidsintresse, ungefär som att man diskuterar saker vid sitt eget köksbord, vi bara erbjuder ett större forum, när man känner att det man vill säga borde nås av fler än de som råkar sitta vid köksbordet. Varje dag finns det människor i samhället som är de bästa att kommentera händelser. Traditionell media gör vad de kan för att nå de människorna med intervjuer och reportage, men tendensen nu är att sådant arbete mer och mer dras in. Det blir för dyrt. Om Sourze var tillräckligt stort och känt skulle många av de här just nu bästa nyhetskommentatorerna kunna agera själva, skriva det de känner att de borde och publicera det här.

Som många av er som läser det här vet så är Sourzes koncept att ha en egen liten redaktion som supportar de som skickar in material. Vi väljer, redigerar, rubriksätter och publicerar, med syfte att göra det inskickade materialet så stor rättvisa som möjligt och göra det så läst som möjligt. Vi lägger stor vikt vid politisk neutralitet, även om vi ser det som självklart att förespråka demokrati. Verksamheten är extremt kostnadseffektiv, men inte gratis. Utbudet av annonsutrymme på nätet är enormt och gör att det inte går att tjäna några vidare pengar där. En möjlighet skulle vara att ni läsare och skribenter bidrar, säg med 100 kronor i månaden, med autogiro, och att de som är med på det i gengäld får en särskild liten symbol bredvid sitt namn när hon eller han själv publicerar artiklar, som visar att hon/han bidrar till att Sourze finns. Det är inte så många 100-lappar i månaden som behövs för att Sourze ska kunna drivas vidare. Antalet så kallade unika besökare per månad på Sourze pendlar mellan 25 000 och 40 000. Om tusen av er tyckte att det vore värt 100 kronor i månaden, skulle nog saken vara biff.

Alla som är beredda att bidra med 100 kronor i månaden till Sourze, för fortsatt verksamhet, maila oss på info@sourze.se och berätta det, så återkommer vi om ett tag och berättar om tillräckligt många vill vara med, för att vi ska genomföra det.

Visionen av att lyckas göra Sourze till ett framtidens massmedium med förmåga att finansiera sig själv med intäkter är så spännande, att jag i alla fall inte ännu är beredd att kasta in handduken. Vill du vara med?
 

Chefredaktör Carl Olof Schlyter


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2013 12:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: