sourze.se

Sourze riskerar läggas ner

"De som förtjänar den största applåden för det här projektet är alla skribenter som bidragit med artiklar i Sourze, över 30 000. Tack för alla fantastiska artiklar som ni hittills skickat in till oss och som vi slipat lite och publicerat. Skulle ingen lösning hittas för Sourze, dyker det säkert med tiden upp en ersättare. Vi var nog bara lite före vår tid."


Mediebranschen som affärsområde har komplicerats i och med internet. Konkurrensen har mångfaldigats och till stor del av aktörer som inte ens har några lönsamhetskrav. Det gör det svårt för de som fortfarande vill driva media professionellt. I Sourzes affärsidé kan lösningen finnas, medborgarjournalistik med en liten redaktion och allmänheten som ”journalister”, men vi har själva inte ännu lyckats. Nu står Sourze inför ett vägskäl: hitta en ny långsiktig ägare eller läggas ner inom ett par månader.

Nättidningen Sourze lanserades i januari 2001, som pionjär inom social media på internet. Verksamheten hade då redan varit igång ett antal månader, med attraherande av riskkapital, systembyggande och rekrytering. Ordet blogg hade inte ännu etablerats i Sverige vid den tiden, om ens i USA. Så småningom kom Sourzes typ av medieverksamhet att kallas för medborgarjournalistik.

Ursprunglig initiativtagare till idén var Carl Olof Schlyter, men som mycket snart efter registreringen av domänen presenterade idén för Rutger Vannerus (grundare av bl a prenumerationstjänsten Prenax och kontorsserviceföretaget Admin One) och Thomas Eriksson (copywriter och bla grundare av reklambyrån Soluzions), som blev ägarpartners. Ytterligare riskkapital rekryterades via bland andra Rutger Vannerus kontakt, riskkapitalisten Kjell Spångberg och Skandia. Det här var i kölvattnet på den sk Nya Ekonomin, med inneföretag som Icon Medialab, Framfab, Spray och Boo.com, och vi förväntades vilja erövra världen.

Första året, 2001, med Belinda Olsson (idag mest känd som fd programledare för SvT:s Debatt) som chefredaktör, blev en redaktionell succé. Det skrevs så mycket artiklar om Sourze i traditionell media att vi till slut slutade att samla urklippen. Sourze fick pris av tidningen Internetworld som Sveriges åttonde bästa sajt alla kategorier och Belinda Olsson blev utnämnd till ”Rookie of the Year” av Sveriges Tidskrifter. Vi samarbetade även med TV4 i ett debattprogram där skribenter från Sourze deltog och en av programledarna var anställd hos Sourze. Genom Thomas Erikssons försorg fanns en pocketbok från Sourze på vartenda säte på SAS Inrikes under juli månad det året och likadant i SJ:s alla tåg. Belinda sade upp sig i början av 2002, men ersattes av Ann Söderlund och sedan Kalle Dixelius och den redaktionella succén fortsatte med bland annat utnämningen Silverstjärnan av Resumés och Computer Swedens Webbspelen, med Carl Bildt som ordförande i juryn.

I slutet av 2002 var den Nya Ekonomin död och även Sourzes kapitalstarka ägare stängde kranen. Intäktsmodellen, försäljning av annonsutrymme, räckte inte till att täcka bolagets kostnader och vi var tvungna att säga upp en stor del av personalen.

Men vi trodde på idén och ansåg att den borde få mer tid, så Carl Olof Schlyter tog över rollen även som chefredaktör och har drivit verksamheten med mindre personalstyrkor sedan dess. Vid några tillfällen har ett papperstidningsupplägg motsvarande Metro testats, med viss framgång. Senast med Sourze Weekend, hösten 2008. Under perioden 2006-2008 var Johan Stael von Holsteins bolag Iqube finansierande ägare, varefter investmentbolaget Traction AB tog över verksamheten.

Många offentliga personer har skrivit artiklar i Sourze genom åren, t ex de flesta riksdagspartiledare och deras ungdomsförbunds ledare, men även personligheter inom nöjes- och sportvärlden såsom Michael Nyqvist, Lukas Moodysson, Mats Wilander och Carolina Klüft.

Vid Anna Lindh-målet i början av 2003 publicerade Sourze flera artiklar av tongivande psykiatriexperter, där de diskuterade den åtalade Mijailo Mijailovics psykiska tillstånd. Den publiceringen kom att utgöra del i advokat Peter Althins försvar av Mijailovic.

Vid tsunamikatastrofen julen 2004 gav hovet, genom Elisabeth Tarras-Wahlberg sitt medgivande till att vi publicerade kungens uttalande som ett inlägg av honom själv i Sourze.

I Sourze tog även den riksbekante Stockholmklubbvakten Fadde Darwich bladet från munnen och berättade att han hade sagt upp sig från Stureplansklubben Spy Bar på grund av att han inte orkade med att ha som uppdrag att neka gäster med invandrarbakgrund, som han själv. Han dåvarande flickvän, Linda Rosing, skrev även artikeln, som är en klassiker i vissa kretsar: ”Ingen jävel ska lägga sig i om jag viker ut mig”.

En av de mest lästa artiklarna på Sourze är Billy Butts ”Darin Zanyar kommer bli världsstjärna”, men den mest lästa artikeln på Sourze under en och samma dag har nuvarande redaktör Malin Michea skrivit. Det var artikeln ”Väggmålning trivialiserar sexuellt ofredande”, i vilken Malin intervjuar flickan i Tunaskolan i Luleå, som gick mot hela skolan och protesterade mot skolans symbol på en damtoalett där en pojke tjuvkikar på en flicka. På bara ett dygn fick artikeln över 50 000 läsare i januari i år.

Visionen med Sourze är att vara nästa generations dagstidning och maximalt utnyttja det faktum att alla, idag, har tillgång till verktyg som potentiellt gör dem till stjärnreportrar: smarta mobiler, Google mm, mm. Sourzes slogan ”Alla har något att berätta”, som skapades av den fd partnern Thomas Eriksson, säger allt. Redaktionellt finns en potential att publicera mycket mer och mycket bättre innehåll än i traditionell media. Hur ofta har man inte läst artiklar i sitt specialämne i traditionell media där man känt att man själv besitter bättre kompetens än journalisten? Företagsekonomiskt innebär Sourzes idé att den stora kostnadsposten för personal kan hållas på ett minimum. Bara motsvarande intäktsnivå kan uppnås som i traditionell media skulle Sourze bli ett modernt lönsamt rikstäckande massmedium.

Vi har dessvärre inte ännu lyckats på intäktssidan. Kanske har bloggexplosionen hittills varit en för svår konkurrent. Vår invändning att ett varumärke ändå kommer behövas och en känsla av objektivitet hos utgivaren, har inte hållit.

De som förtjänar den största applåden för det här projektet är alla skribenter som bidragit med artiklar i Sourze, över 30 000. Tack för alla fantastiska artiklar som ni hittills skickat in till oss och som vi slipat lite och publicerat! Det är inga tweets på någon rad vi talar om, utan artiklar på ofta fem-, tiotusen tecken, ofta på mycket hög journalistisk nivå. Vi finns kvar minst ett par månader till så fortsätt gärna att skriva till dess. Skulle ingen lösning hittas för Sourze, dyker det säkert med tiden upp en ersättare. Vi var nog bara lite före vår tid.


För mer info:
Bengt Stillström, VD, Ordförande i Traction, tel 08-50628903, Email: bengt.stillstrom@traction.se
Carl Olof Schlyter, Grundare, Chefredaktör och Operativt ansvarig i Sourze, tel 073-6663901, Email: schlyter@sourze.se
    


Om författaren

Författare:
Redaktionen Sourze

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2013 13:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: