sourze.se
Foto: flickr/liz west (BY CC 2.0)

Foto: flickr/liz west (BY CC 2.0) 

Låt barnen sopa sin egen bana

Sverige är det land i världen där det daltas mest med barn och där föräldrar är som mest överbeskyddande. Som det ser ut i det svenska samhället idag, riskerar barnen att drabbas av kroniska depressioner i vuxen ålder.

När jag var runt sju år började jag cykla ut på vägarna helt själv där jag bodde. Jag cyklade hem till mina kompisar och ringde på dörren och frågade om dem ville leka. Alla vi barn var ute i det fria och lekte från morgon tills det var dags att åka hem och äta på eftermiddagen. Våra föräldrar kunde inte få tag på oss då vi inte hade några mobiltelefoner. De hade bara sagt en tid då vi skulle vara hemma och äta och det fick vi rätta oss efter. Inga konstigheter.

Idag däremot får tolvåringar knappt gå utanför dörren själva. De ska sitta ihop med en mobiltelefon som helst ska inneha en gps-sändare så att föräldrarna kan ha stenkoll på dem hela tiden.

Redan när barnen är väldigt små ska de ha det absolut säkraste när det gäller allt. De får lära sig att allt är farligt och att dem hela tiden ska vara på sin vakt. Det resulterar i att dem som vuxna kan drabbas av kroniska depressioner, bli osjälvständiga och osäkra individer. Barn behöver sunda rutiner och regler, inte ett överbeskyddande daltande där navelsträngen aldrig kommer att klippas av.

Jag var i Spanien förra veckan och iakttog hur barn från andra länder blev behandlade. De behandlades som barn, men också som vuxna som fick klara sig själva. Jag såg tydligt hur föräldrarna lärde barnen att bli självständiga redan från väldigt låg ålder. De fick bland annat springa omkring fritt utan att föräldrarna flåsade dem i nacken, de fick gå och handla själva, hjälpa till med saker och ting, och till och med äta ute på restaurang själva. Jag satt och tänkte för mig själv ”gud vad folk hemma i Sverige skulle gå i taket om dem fick veta hur barn i andra länder växer upp”.

Enligt mig är det så nyttigt att se hur det går till i andra länder. Barn får vara barn men de får också känna på hur det är att bli självständiga. De har helt enkelt från början fått lära sig hur livet går till. De har kärleksfulla och strikta föräldrar. Alltså inga curlingföräldrar som särbehandlar barnen som gör att de till slut växer upp som arroganta, deprimerade och osjälvständiga individer.

Alla vi vuxna som redan blivit ödmjuka och självständiga har ett ansvar att se till att även nästa generation ska bli likadana. Så sluta sopa banan i förväg för barnens liv och låt dem istället få sopa sin egen väg.


Om författaren

Författare:
Madelene Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2013 10:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: