sourze.se
Bild: flickr/Bengt Nyman (BY CC 2.0)

Bild: flickr/Bengt Nyman (BY CC 2.0) 

För Sverige i tiden?

Kungen är på studiebesök ute i landet. Det är ett utmärkt tillfälle för att lyfta en ganska relevant fråga – behöver vi verkligen monarki? Kanske vore det bättre med ett system som är mer... demokratiskt?

I vanliga fall brukar jag skriva krönika på måndagar, men den här veckan blev lite annorlunda. Jag har varit uppe och hälsat på i min barndomsstad och helt enkelt haft fullt upp. Dessutom tog jag inte ens med datorn, för att verkligen kunna fokusera på det jag skulle och ville göra. Men nu är jag tillbaka i min nya hemstad, sommarvärmen tycks ha övergivit oss för den här gången och det är allmänt grått ute. Jag trivs, för det innebär att man får tända ljus och mysa.

Apropå staden där jag växt upp och bott nästan hela mitt liv, alltså Östersund, så får staden besök idag. Det är Sveriges kung som ska dit och... tja, jag vet inte, hälsa på? Jag är inte så förtjust i kungahuset, eller snarare: jag är inte så förtjust i monarkin. Jo men ärligt talat, är det inte väldigt odemokratiskt att kunna födas in i en sådan maktposition? Nog för att kungens makt är rätt symbolisk nuförtiden men det är ju ändå så att en hel del av våra skattepengar går dit. Vore det inte lite trevligare då om vi också fick bestämma vem som får pengarna?

Jag är för republik. Jag tycker att det är ett mycket modernare statsskick. Monarki är förlegat och jag ser många problem med det. Ett väldigt bra exempel är att det starkt frångår principen om människors lika värde. Ta Estelle till exempel. En helt vanlig liten flicka – bara det att så är det ju inte. Inte alls, faktiskt. Hon har bevakats sedan innan hon ens var född! Och är det någon som uppriktigt tror att hon kommer få göra så många egna val i livet? Tänk om hon växer upp och hennes största dröm är att medverka i en dokusåpa. Det kan hon nog glömma. Nej, jag tycker ärligt talat lite synd om medlemmarna av vårt kungahus. De som är äldre har ju lärt sig, vant sig, vid det här laget. De vet att de alltid bevakas, att minsta lilla grej blir löpsedlar.

Men Estelle då? Hur rolig blir hennes uppväxt egentligen? Kan verkligen det faktum att hon är prinsessa och kan få allt hon pekar på uppväga bristen på privatliv och att hon är väldigt begränsad i sitt liv, redan från början?

Inte heller kronprinsessan Victoria får till fullo ta sina egna beslut, inte ens när det gäller något så privat som vem hon vill gifta sig med. Hon var tvungen att fråga sin pappa, och han i sin tur var tvungen att fråga Sveriges regering. Hur knasigt är inte det egentligen? Det finns fler saker som finns bestämda redan i förväg för de som föds in i kungahuset, till exempel vilken religion de ska tillhöra. Trots att staten och kyrkan är skilda åt kräver successionsordningen att en medlem av kungahuset bekänner sig till den evangelisk-lutherska tron. Vad hände med religionsfriheten?

Nej, det är verkligen hög tid att avskaffa monarkin i Sverige och införa ett demokratiskt system för vem som ska vara statschef. Ett system som följer principen för allas lika värde och som inte begränsar människor i deras livsval, oavsett om det gäller drömmar eller vilken religion de vill tillhöra. Och jag tror att allt fler börjar inse detta också, med tanke på att Republikanska Föreningen som jag tillhör, bara ökar i medlemsantal. ”För Sverige i tiden” är kungens valspråk. Själv tycker jag att det som ligger mest i tiden just nu är republik och demokrati. Vad tycker du?


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2013 10:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: