sourze.se
Resereporter Mikael Björnfot

Resereporter Mikael Björnfot 

San Diego - tuff utmanare till LA

Av Kaliforniens alla lockelser är det kanske San Francisco och Los Angeles som är de främsta magneterna, men allt fler upptäcker också San Diego i söder.

Med sitt behagliga klimat och sin avslappnade livsstil och ett lugnare tempo än Los Angeles är staden redan populär hos amerikaner men alltfler utländska turister hittar hit och förtjusas. Det här är en vänlig stad som är lätt att ta till sig.
Flygplatsen ligger mycket centralt och man har knappt lämnat terminalbyggnaden förrän man stiftar bekantskap med Down Towns skyskrapor. Down Town är kanske också den första del av denna visträckta stad som man upptäcker närmare. Här finns en blandning av nytt och gammalt. Sida vid sida med moderna skyskrapor finns imposanta landmärken som det ärevördiga The Grant Hotel, den vackra järnvägsstationen från 1915 i spansk kolonialstil och det så kallade Gaslamp Quarter, ett tiotal kvarter med huvudsakligen sen 1800-talsbebyggelse, som efter åratal av förfall pietetsfullt restaurerats. Området har snabbt blivit en av centrala San Diegos attraktioner och i synnerhet kvällstid är det många som söker sig hit för att ta del av det rika restaurangutbudet. Självfallet finns i Down Town även goda shoppingmöjligheter i såväl mindre specialbutiker som i varuhus, många samlade i Westfield Horton Plaza.

Är man ute efter mer lyxbetonad shopping skall man inte försaka ett besök i Fashion Valley, beläget ett stycke norr om stadskärnan. Här hittar man bland de 200 butikerna och restaurangerna, prestigebutiker som Tiffany & Co, Louis Vuitton, Gucci, Burberry och Hermés samt varuhus som Neiman Marcus, Bloomingdales, Macy’s och Nordstroms. Är det en mer plånboksvänlig shopping som lockar är det från Fashion Valley inte långt till Mission Valley, med en mängd outlets, bland annat Sachs och Nordstrom Rac. Vill man shoppa med litet småstadskänsla är det inte långt till eleganta La Jolla med sina sina exklusiva butiker, gallerier och restauranger.

Om man vill vila sig från shoppingen ett slag finns det mycket att välja bland. Två av de riktigt stora attraktionerna är Sea World och San Diego Zoo. Det sistnämnda ligger i Balboa Park, ett väldigt parkområde centralt beläget. Här finns även flera museer, bland andra San Diego Museum of Art ochTimken Museum of Art som båda har fina samlingar av europeisk och amerikansk konst. Den tekniskt intresserade kommer att ha utbyte av Diego Air and Space Museum, med bland annat ett sextiotal flygplan och rymdfarkoster, och San Diego Automative Museum, där det är lätt att bli nostalgisk vid åsynen av alla gamla skönheter.
Coronado Island, belägen på en långsmal landtunga strax utanför centrala san Diego, är ett annat omtyckt resmål för såväl ortsbor som turister. Här är bland annat legendariska Hotel Del Coronado ett dragplåster. Invigt 1888 är detta väldiga hotell i trä en attraktion av stora mått. Välkänt också för cineaster från filmen Some like it hot från 1959 med bland andra Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon i huvudrollerna. Många kommer hit bara för att gå runt och supa in atmosfären, titta in i den imposanta foajén, se den lilla utställningen om hotellets historia eller fynda i souvenirshopen. Har man tagit sig ut hit vore det emellertid synd att inte också frekventera någon av hotellets fina restauranger för en drink eller en måltid. Dagtid intar man med fördel lunch på Sheerwaters trevliga terrass med utsikt mot Stilla havet. Kvällstid lockar den eleganta 1500 Ocean. Nedanför hotellet finns en vidsträckt, bred sandstrand, där Marilyn Monroe och kompani badade 1959. Coronado Beach är den givna platsen för den som söker romantik men det finns självfallet en mängd andra stränder att välja bland för den badsugne, exempelvis Pacific Beach med sin populära Crystal Pier och Mission Beach med nöjesfältet Belmont Park.Ett annat område som på senare år seglat upp som en populär attraktion är Liberty Station, ett vidsträckt område där marinen tidigare tränade rekryter. Som mest, under andra världskriget, bodde här 33 000 personer. Idag ryms i de gamla kasernerna, uppförda under 1920-, 30- och 40-talet, såväl bostäder som butiker och trevliga restauranger, varav många öppnar sig mot den skyddade San Diego Bay. Vandrar man längs strandpromenaden har man en fin utsikt över Down Town med sina skyskrapor.

Även om San Diego i sig själv har en hel del att erbjuda besökaren, är staden även en bra utgångspunkt för resor inåt landet, exempelvis till vindistriktet Temecula och, litet längre österut populära Palm Springs, det ideala stället för vila och rekreation med sin avslappnade livsstil, sina golfbanor och sina mysiga hotell och restauranger. Vill man resa ”utomlands” ligger Mexiko bara ett stenkast bort från San Diego. Mexiko är självfallet fyllt av spännande platser och värt en längre vistelse men vill man bara få en smak av landet kan ett besök i Tijuana kanske räcka. Tijuana är en stad vars folkmängd fullkomligt exploderat under senare år. Det bästa sätter att ta sig till Mexico och Tijuana är med en organiserad busstur med guide. Jag åkte med utmärkta Five Star Tours (www.fivestartours.com ) som har både bekväma bussar och bra guider. Företaget erbjuder flera olika slags resor med olika längd och tema, bland annat vintema. Den kortare utflykten rymmer, förutom bussresan och sightseeing även en lättare mexikansk lunch och ett par timmar för shopping eller upptäckter på egen hand i charmiga Tijuana. Resan kostar endast 43 dollar/person. Glöm inte att ta med er passet bara! In i Mexico är inga problem men att ta sig tillbaka in i USA utan pass är numera omöjligt.

Man kan lätt tillbringa en vecka i San Diego. Där finns en opretentiös stämning som är mycket lockande och redan innan innan jag anträtt resan hem längtar jag tillbaka.
 

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2013 11:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: