sourze.se
Artikelbild

Vad kommer efter Mursi?

Mubaraks styre var nog inte så diktatoriskt som framgår av media. Mursis regim däremot kunde ha blivit en totalitär diktatur liksom Hitlers Tyskland.

När jag studerar gamla artiklar på Sourze tittar jag närmare på en artikel den 12 februari 2011 med rubriken Vad kommer efter Mubarak? som bygger på en artikel av Per T Ohlsson med rubriken Att rida på tigern.
 

Min artikel hade följande inledning: "Av Egyptens befolkning är 85 procent positiva till att islam spelar en roll i det politiska livet, 77 procent är positiva till spöstraff och 54 procent vill ha ett könssegregerat arbetsliv.”
 

Alla farhågor om ett demokratiskt underskott i Egypten har nu besannats i och med den senaste utvecklingen i landet. Per T Ohlsson jämför utvecklingen i Östeuropa mot ökad demokrati efter murens fall med vad som kunde hända i Egypten efter Mubarak. Vad som inte nämns är att det fanns ett parlament med val av representanter. Partier kunde inte ställa upp men enskilda individer var valbara. På detta sätt kunde Brödraskapet få en femtedel av platserna i parlamentet under Mubaraks tid vid makten. Mubaraks styre var nog inte så diktatorisk som framkommit i media. Det är nog i stället så att Mursis regim kunde ha blivit totalitär i en framtid.

 

Vi kan kanske vara tacksamma att militären har gripit makten i Egypten. En religiös diktatur vore en långt värre utveckling.  


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2013 10:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: