sourze.se
Foto: flickr/BeckyF (BY CC 2.0)

Foto: flickr/BeckyF (BY CC 2.0) 

Obamabesöket - vågar Reinfeldt säga vad vi tycker?

Vågar Reinfeldt ta upp med Obama att det enligt svensk uppfattning är oacceptabelt att, helt bortom demokratiska rättssystem, skicka radiostyrda flygplan med raketer till avlägsna länder, att döda förmodade terrorister? Eller blir det mest lite artighetsfraser?

Barack Obamas förestående besök i Sverige väcker funderingar. Vad ska man tycka att Sverige ska ha för förhållningssätt gentemot USA? Finns det någon anledning att inte säga vad vi tycker? Wikileaks har fått mig att fundera på om diplomati verkligen är det rätta sättet att få ordning på samhället på jorden. Det verkar ju inte ha blivit någon särskild kris av att det blev känt vad olika individer inom världsdiplomatin egentligen tycker om varandra? Vad är anledningen till att man ska tassa på tå? Vad är man rädd för? Om Fredrik Reinfeldt skulle framföra till Barack Obama att han tycker att det nu är dags att markera att det inte var ok, det USA gjorde när de gick in i Irak 2003, i strid med världssamfundets och FN:s vilja. Vad är vi rädda ska hända? Tror vi att USA blir ”arga” och börjar sätta upp hinder för svensk export till USA, eller vad?

Effekten av diplomati verkar vara att man hela tiden måste försöka tolka vad aktörer tycker. Att Obama ställer in sin resa till Moskva är en markering till Ryssland att de har hanterat Snowden-affären på ett sätt som inte USA uppskattar. Varenda gest, detalj i kontakter mellan länder tolkas på olika sätt, men ingen verkar veta vad som egentligen är sant. Vad skulle hända om USA istället genomförde sitt besök och att världen fick veta att man där och då hade uttryckt sitt ogillande av att Ryssland skyddar en person som är efterlyst i USA för att ha läckt hemlig information. Jag menar, det behöver ju inte slåss, men vore det inte bättre att Putin och Obama sade till varandra det som respektive läger tycker? Skulle det bli krig mellan USA och Ryssland om de gjorde det? Jag tror inte det. Jag tror snarare att det skulle förenkla dialogen och förståelsen för varandra.

Aktuell nu är drönarfrågan. Om 9-11 hade hänt i Sverige, hade vi då tyckt att det var vår rättighet att skicka radiostyrda flygplan med raketer till avlägsna platser att döda förmodade terrorister, helt bortom demokratiska rättsystem? Skulle inte tro det. Vågar Reinfeldt ta upp med Obama att det enligt svensk uppfattning är helt oacceptabelt att agera på det sättet? Eller blir det mest lite artighetsfraser?

Och hur ser förresten USA:s beredskap ut mot att terrorister börjar skicka drönare mot USA? Går det att vinna kriget mot terrorism med terror eller är det snarer ett sätt att trappa upp terrorn, legitimera den?   
 


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2013 14:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: