sourze.se

Pensionärsbostad utan säng och fönster? Skjut mig i så fall hellre!

Som generationskamrater till den gamle försöker vi att inte glömma de senaste äldrevårdsskandalerna. Men herrarna bakom skrivborden vet ju att det är just det vi blir bättre och bättre på med åren - att glömma.

Läser i bladet om farbrorn som av sina vårdare på äldreboendet låsts in i ett fönsterlöst rum med en madrass i hörnet. Där fick han ligga i veckor i skit och spyor. Man tänker lite på Mariapoliklinikens intagningsavdelning. Där bor man på en madrass endast första natten... Men farbrorn var inte full, han var bara gammal och förvrrad. Vi såg nyligen hur lönsamhetstänkandet helt skamlöst drev Koppargårdens äldreboende i Vällingby mot haveri. Man funderar över hur någon bonussugen småchef räknar in en farbror på en madrass i en fönsterlös skrubb.

Kocken Mannerström kallar pensionärsboendenas mat för "skit redan i munnen". Man kan hoppas att den gamle virrige mannen fick mat där i sin skrubb över huvud taget .

Vad hade han gjort sig skyldig till för att straffas med isoleringscell som brukare i äldrevården? Svar: Han hade bara blivit gammal och lite trött i huvudet. Något som garanterat händer oss alla - det är bara en tidsfråga. Han var bråkig och "utagerande" säger Aleris som driver boendet.

Som generationskamrat till den gamle försöker vi att inte glömma de senaste äldrevårdsskandalerna. Men herrarna bakom skrivborden vet ju att det är just det vi blir bättre och bättre på med åren - att glömma.

Aleris heter företaget som ska fördela sängplats, köttbulle och varsitt ägg till sina gäster på boendet i Huddinge. Med det hånfullt eleganta namnet Vårdbacka Plaza. Man kan bara hoppas att personal och ledning kan städa upp i ryktesfloden som uppstått, för de gamlas lugn och ro. Carema misslyckades med Koppargården - det mesta gick till riskkapitalister och investerare. Kommunen tog över efter Carema men ryktesvis fortsätter underbemanningen där och sådant kan bara sluta på ett sätt...

Vi måste få en ordentlig debatt om äldrevården NU. Inför valet. Alla vet att även vi seglivade 1930- och 1940-talister vilken dag som helst behöver total omvårdnad. Då gäller för kommunerna att resurser finns att ta emot oss alla, utan prut.

Annars säger jag som dom gör i USA: - SHOOT ME!
 


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2013 10:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: