sourze.se
The Ritz Carlton San Fransisco

The Ritz Carlton San Fransisco 

Fler bilder
Parallel 37

Parallel 37 

Världens mest krokiga gata

Världens mest krokiga gata 

Cable car

Cable car 

Radisson Blu Sky City Arlanda

Radisson Blu Sky City Arlanda 

Fisherman's Wharf

Fisherman's Wharf 

San Francisco - kontrasternas stad

Tidigare i somras reste jag till San Francisco, en stad som man aldrig blir mätt på. Flygavgångarna till USA brukar ofta vara tidiga och bor man inte i närheten av Arlanda blir det en tidig uppstigning.

(Foto: Janne Haapamäki)

Denna gång gjorde jag något som jag aldrig gjort förut, nämligen övernattade på hotell på Arlanda natten före avresan för att slippa stiga upp i ottan och slippa stressmomentet att ta sig ut till flygplatsen. Jag bodde på trevliga Radisson Blu i Sky City på Arlanda (www.radissonblu.se/skycityhotell-arlanda) beläget så gott som i själva flygplatsbyggnaden. Rummet var modernt och rymligt och hade mycket sköna sängar. Fri träning på SATS ingick samt fritt bredband. En av de stora fördelarna var att hotellets frukostbuffé serverades redan från klockan fem på morgonen på en intilliggande restaurang och erbjöd en rikligt varierad och god frukost.

Efter den mer än 15 timmar långa flygresan landade jag sedan på San Franciscos internationella flygplats, där den lokala tiden var nio timmar efter svensk tid. Jetlag är tyvärr något som även erfarna globetrotters som jag drabbas av då och då. Reser man västerut och om man vid ankomst till sin destination håller sig vaken och lägger sig i ”normal” lokal tid, brukar det emellertid inte bli några problem.

”I left my heart in San Francisco”, så sjöng Tony Bennett i sin megahit från 1962 och det är lätt att göra just detta, lämna sitt hjärta, eller i varje fall en del av det, i denna stad, så fylld av skönhet och romantik med sina kullar, parker, spårvagnar och karaktäristiska trähus. Även om det är lätt att kort ge en karaktäristik av staden, är det en stad som inom ett tämligen begränsat område rymmer delar med vitt skilda karaktärer. Här kan man bokstavligen resa mellan olika kulturer och staden är lätt att upptäcka till fots. Stannar man i staden i en vecka rekommenderar jag att man köper San Franciscos City Pass som ger fria transporter på stadens mycket välutbyggda, allmänna kommunikationsnät. Kortet ger även rabatter på mängder av olika sevärdheter. Jag rekommenderar också resenärer att gå in på stadens officiella turistsida (www.sanfrancisco.travel) redan före avresan för att åtminstone planera sina första dagar i staden.

San Francisco erbjuder besökaren en mängd hotell av alla kategorier, från vandrarhem till lyxhotell. Alla större hotellkedjor finns representerade och jag valde denna gång att bo på anrika Ritz-Carlton San Francisco, (www.ritzcarlton.com), centralt beläget på 600 Stockton at California Street, med närhet till såväl sevärdheter som restauranger och shopping. Hotellet är byggt i neo-klassisk stil 1909 och var från början ett försäkringsbolag innan det byggdes om till hotell 1991. Hotellet har 336 rum och ett sextiotal sviter och har även den största Club level loungen av alla hotell i staden, det vill säga ett helt våningsplan med full concierge-service som erbjuder allt från bokning av konsertbiljetter och spabesök till tips på vad man kan göra. Jag bodde i ett rum på detta våningsplan och avnjöt bland annat gratis frukost, lätt lunch, drinkar, lätt middag och dessertbord, allt av högsta kvalitet. Maten som erbjuds är utvald för att spegla stadens olika delar, man behöver med andra ord inte ta sig från hotellet för att prova den lokala maten. I Club level lounge kan man säga att man befinner sig ”i ett hotell i hotellet”. Man erbjuds under helgerna också speciella treats som vinprovningar som leds av lokala vinmakare samt kaviaraftnar med alla tillbehör.

Servicenivån när man bor på ett hotell av denna kaliber är givetvis den absolut högsta. Bland de övriga hotellgästerna fanns allt från äldre par, affärsmän till barnfamiljer och singelresenärer. Mitt rum var sobert inrett med fina möbler, stora fönster mot innergården, ett badrum med separat WC och toalettprodukter av fint märke liksom Voluspa doftljus. Sängen var en drömsäng, bred med amerikanska mått mätt, och sköna sängkläder, mjuka kuddar och skön madrass. En kväll åt jag på hotellets restaurang, Parallel 37, som nyligen bytt koncept och jag passade på att prova restaurangens avsmakningsmeny bestående av hela åtta rätter, exklusive, amuserna. Jag tyckte om restaurangens inredning som var öppen och av loungekaraktär. Köket var ”öppet”, vilket innebar att man som gäst hade möjlighet att se in i köket när maten tillreddes. Man kan även gå hit bara för drinkarna som är mycket innovativa och goda. Jag inledde med en utsökt tonfiskstartare med en ren och okomplicerad smak. Till detta drack jag en god lokal Riesling. Jag fortsatte sedan med en zucchini-soppa med oliver och annat smått och gott innan jag fick min första varmrätt; en kyckling-duo bestående av fötterna och vingarna i kombination med kryddstark god koreansk kimchi som serverades med ett glas lokalt öl. Fortsatte sedan med en spänstig vitfisk från Alaska med krossad potatis och musselsås. Till detta en härlig Riesling från Alsace. Avslutningen före desserten var en köttbit som serverades med selleri och andra krispiga grönsaker och till detta serverades en grym Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Avslutningsdesserterna var dels melon, som serverades med hela 12 olika toppingar, samt en chokladkaka med blodapelsin. Totalupplevelsen var mycket trevlig. Fokus är alltid att skapa en unik sammansmältning mellan maten och innovativa drinkar, öl och viner, vilket restaurangen lyckas med.

Väl installerad på hotellet var det dags att ge sig ut i staden. Var man börjar sin upptäcktsfärd spelar ingen roll men en naturlig utgångspunkt är kanske stadens spanska område, Mission District, där vi hittar stadens äldsta bevarade byggnad, Missionsstationen Dolores från 1791, som även minner om San Franciscos spanska koloniala historia. Härifrån är det sedan inte långt till det berömda Castro, som under 1960- och 1970-talet blev gaykvarteren framför andra. Fortfarande får området sin karaktär av alla de regnbågsflaggor som vajar från husfasader och flaggstänger. Från Castro är det sedan nära till Haight Ashbury, som under 1960-talet blev ett centrum för hippierörelsen. Mycket av denna karaktär finns kvar än idag och vandrar man längs områdets huvudgata, Haight street, kantad av caféer, skivbutiker, second hand-butiker och boklådor, är det lätt att börja nynna på ”If you’re going to San Francisco, be sure you wear some flowers in your hair”, denna låt från ”kärlekens sommar” 1967, som mer än andra kommit att bli en symbol för frihetslängtan och flower power-epoken. När du ändå befinner dig i dessa trakter vore det en grov försummelse att inte också ta en titt in i den väldiga Golden Gate Park, en av San Franciscos många parker och en veritabel oas med sitt lugn, sin grönska och sina fina museer. Egentligen behöver man vika en dag åt denna park för att ta del av allt den har att erbjuda. Har man endast möjlighet att göra ett kortare besök bör man inte missa den japanska trädgården.

Från Haight Ashbury fortsätter man förslagsvis till Alamo Square, som nog är en av de mest välbesökta platserna i staden. Det som lockar besökarna här är de så kallade ”sex systrarna”, sex viktorianska trähus som utan tvekan är stadens mest fotograferade. Går man upp på kullen, som Alamo Square utgör, har man även en hänförande utsikt över skyskraporna i Financial District, bland andra Transamerica Pyramid, som blivit ett av stadens modernare kännetecken. Från Alamo Square kan man endera fortsätta ned mot Japan Town och det burgna Pacific Heights eller fortsätta österut, i riktning mot Civic Center. Härifrån är det sedan inte långt till färgstarka China Town och stadens främsta shoppingdistrikt, beläget kring Market street och Union Square. Här hittar man de stora välkända varuhusen som Macy’s, Nordstrom’s, Bloomingdale’s, Neiman Marcus och Sachs men självfallet även en hel del mindre specialbutiker, som mina personliga favoriter T.J Max samt Nordstrom Rack, där man hittar nya märkeskläder och prylar med upp till 60 procent lägre pris.

San Francisco i alla ära men ibland kan det vara trevligt att för en stund lämna storstadsbruset bakom sig. Fortsätt i så fall ned längs Market Street fram till Ferry Building, nu en saluhall – Farmers Market, här kan man handla lokalt odlade frukter och grönsaker för en billig penning för sedan ta en färja till exempelvis Sausalito, en av de betagande småorterna runt San Francisco-bukten. På vägen dit har man även en fin vy av Golden gate-bron. Sausalito är en ort dit San Franciscoborna själva gärna drar sig tillbaka och här strosar man gärna i de små butikerna och stärker sig med endera lunch eller middag innan det är dags att återvända till San Francisco. Då väljer du med fördel en färja som tar dig till Fisherman’s Wharf, en annan av San Franciscos stora attraktioner med sina många fisk- och skaldjursrestauranger. Har man som mål att bocka av stadens främsta turistattraktioner finns vid Fisherman’s Wharf färjor som tar dig till Alcatraz, som mellan 1934 och 1963 gällde för att vara ett av de rymningssäkraste fängelserna i världen. Inom promenadavstånd från Fisherman’s Wharf ligger Lombard Street, känd som den krokigaste gatan i världen. Har man tagit sig hit bör man inte missa ett besök på Ghirardelli Square, som fått sitt namn efter den kända chokladtillverkaren, som fortfarande finns kvar, dock på annan adress. Den gamla fabriksbyggnaden härbärgerar ett museum och mysiga restauranger. Glöm inte heller att prova Ghirardellis choklad. Chokladen, som finns i allehanda smaker och varianter, finns att köpa i de flesta butiker, men jag rekommenderar att man besöker någon av Ghiradellis egna butiker. Den nyaste finns på Palace Hotel, på Market Street. Dessa butiker har det största utbudet och erbjuder även syndigt god glass.

När det gäller kvällsaktiviteter finns det självfallet mycket att välja mellan, oavsett om man är ung eller gammal, gay eller straight. En av kvällarna inledde jag med en tre rätters middag på John’s Grill (www.johnsgrill.com), centralt beläget på 63 Ellis Street, nära Union Square. Restaurangen frekventeras av såväl stadsbor som turister, kända som okända och har gjorts odödlig i boken Den Maltesiska falken av författaren Dashiell Hammett,. Här kan man få allt från utsökta drinkar till skaldjurs- och fiskrätter och fräscha desserter. Gå också gärna in på restaurangens hemsida som sticker ut på ett trevligt sätt.

Efter restaurangbesöket gick vi för att se Beach Blanket Babylon (www.beachblanketbabylon.com), en revy som pågått oavbrutet sedan 1974. Sedan många år håller den till på centrala Club Fugazi på 678 Blanket Babylon Boulevard (Green Street). Revyn ges alla dagar i veckan förutom måndagar och tisdagar, under helgdagar två gånger per kväll. Revyn är ovanlig och påminner inte om något man tidigare sett. Tempot är högt, vilket är positivt, och det är lätt att följa med Snövit i hennes jakt efter Mr Right. Inbakat i hennes jakt parodieras både lokala, amerikanska och internationella stjärnor och politiker. Showens kännetecken är de medverkandes överdimensionerade peruker och kostymeringar.

Att täcka in en stad som San Francisco i en artikel låter sig inte göras. San Francisco måste upplevas. Alla som reser dit kommer att hitta sina smultronställen, kända såväl som okända, och, framförallt, kommer besökaren, som Scott McKenzie sjunger i ”San Francisco”, att hitta ”some gentle people there”.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2013 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: